Dieta pentru anemie: alimente ce conțin fier
Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Lipsa fierului poate afecta mai multe organe și este cauzată, într-o măsură destul de mare, de o dietă inadecvată. Știi ce rol are dieta pentru anemie feriprivă?
Potrivit Societății Spaniole de Cardiologie, principala soluție la această problemă constă în consumul de suplimente de fier și în modificarea dietei. Acesta este motivul pentru care am decis să-ți prezentăm câteva alimentele ideale pentru ce pot fi incluse în dieta pentru anemie cu deficit de fier.
Anemia apare atunci când organismul nu are suficiente globule roșii sănătoase. Globulele roșii furnizează țesuturilor oxigen. De asemenea, corpul are nevoie de fier pentru a lua oxigenul din plămâni și pentru a-l transporta în alte părți ale corpului.
Deși există multe tipuri de anemie, anemia cu deficit de fier apare atunci când organismul nu are suficient fier. Fierul ajută la producerea celulelor roșii din sânge. Anemia cu deficit de fier este cel mai frecvent tip de anemie.
Ce este anemia cu deficit de fier?
Anemia este o boală a sângelui definită ca o scădere a concentrației de hemoglobină, valorile normale fiind, în general, peste 12 g/dl la femei și 13,5 g/dl la bărbați.
Când nivelul hemoglobinei din sânge scade, apar simptome precum oboseala, paloarea, iritabilitatea, toleranța mai mică la exerciții fizice și ritmul cardiac accelerat.
Descoperă mai mult:
Cauzele anemiei cu deficit de fier
Măduva osoasă produce globule roșii sănătoase. Acestea transportă oxigenul către țesuturile corpului, circulând în organism timp de 120 de zile. Fierul este o parte importantă a celulelor roșii din sânge. Fără fier, sângele nu poate transporta oxigenul în mod eficient. Mâncarea oferă corpului fierul de care are nevoie.
Anemia cu deficit de fier apare atunci când rezervele de fier scad. Acest lucru se poate întâmpla deoarece:
- Pierzi mai multe globule roșii și fier decât poate înlocui corpul tău – de exemplu, în timpul unei sângerări.
- Corpul tău nu absoarbe fierul în mod corespunzător.
- Nu consumi suficiente alimente care conțin acest mineral.
- Corpul tău are nevoie de mai mult fier decât de obicei (de exemplu, ești gravidă sau alăptezi).
- Este posibil ca organismul tău să nu absoarbă suficient fier din alimente (de exemplu, din cauza bolii Crohn sau a celiachiei).
- Ai adoptat o dietă vegetariană strictă.
Dieta pentru anemie
Dacă adopți o dietă echilibrată, nu ar trebui să suferi de anemie cu deficit de fier, cu excepția cazului în care ai pierderi de sânge necunoscute. Nevoia de fier depinde de sex și vârstă:
În a doua jumătate a sarcinii, nevoia de fier crește până la 25 mg/zi. În timpul alăptării, aceasta se reduce la 15 mg/zi.
Alimente ce conțin fier
În primul rând, trebuie să detectezi cauzele tulburării pentru a te trata și, astfel, a inversa daunele. Apoi, trebuie să iei suplimente de fier până când problema dispare. După aceea, trebuie să urmezi în continuare o dietă bogată în fier.
Pentru a avea un nivel adecvat de fier, trebuie să incluzi următoarele alimente în dietă:
Aperitive
Combină legume bogate în fier și vitamina C, cum ar fi broccoli, ardei gras, spanac sau roșii. Le poți adăuga în orez, paste sau leguminoase sau le poți consuma ca salate.
Citește mai mult:
Feluri principale
Carnea roșie este un aliat excelent, dar este important să alegi bucăți slabe pentru a reduce la minim consumul de grăsimi saturate și colesterol. Cel mai bine este să o consumi de trei sau patru ori pe săptămână în caz de anemie. Într-o dietă echilibrată, experții recomandă consumul de carne roșie o dată pe săptămână.
În plus, poți consuma crustacee conservate și proaspete (scoici, midii). Poți distribui o cutie pe tot parcursul zilei în salate, paste și orez. O cutie de scoici de 80 g conține aproape 13 mg de fier (o femeie sănătoasă de vârstă fertilă are nevoie de 18 mg pe zi).
Leguminoasele reprezintă una dintre cele mai bogate surse naturale de fier. Din acest motiv, este important să le incluzi în dietă. Lintea este foarte bogată în fier. În plus, leguminoasele sunt bogate în proteine și sărace în grăsimi.
Deserturi
În acest sens, poți include următoarele fructe în deserturi: portocale, mandarine, grapefruit, pepene galben, papaya, căpșuni, kiwi sau ananas. Vitamina C și acidul citric pe care le conțin vor îmbunătăți absorbția fierului din surse vegetale.
În concluzie, sperăm că această dietă pentru anemie te va ajuta să-ți îmbunătățești starea de sănătate. Reține faptul că un nutriționist este cel mai bun specialist care te poate ghida și îndruma în alegerea alimentației corecte.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.
- Li N, Zhao G, Wu W, Zhang M, Liu W, Chen Q, Wang X. The Efficacy and Safety of Vitamin C for Iron Supplementation in Adult Patients With Iron Deficiency Anemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2020 Nov 2;3(11):e2023644. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2020.23644. PMID: 33136134; PMCID: PMC7607440.
- Hallberg L, Brune M, Rossander L. The role of vitamin C in iron absorption. Int J Vitam Nutr Res Suppl. 1989;30:103-8. PMID: 2507689.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.