Diete pentru pacienții cu intoleranță la fructoză
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Multe persoane cu intoleranță la fructoză au îndoieli cu privire la ce ar trebui și ce nu ar trebui să mănânce. Pentru a elucida acest mister, este important să afli câte ceva despre componenta care cauzează problema, despre alimentele care o conțin și despre tulburarea specifică ce te afectează.
Pacienții cu intoleranță la fructoză au la dispoziție mai multe planuri alimentare. Dacă aspectele menționate anterior sunt clare, aceștia nu vor întâmpina dificultăți în a urma o dietă adecvată.
Ce este fructoza?
Fructoza este un zahăr simplu prezent în mod natural în fructe. De obicei, este ingerată sub formă de zaharoză. Această substanță reprezintă zahărul de masă pe care îl iubim atât de mult. Când consumi zaharoză, aceasta se descompune la nivelul intestinelor, eliberând glucoză și fructoză.
O altă sursă importantă de fructoză este sorbitolul. Acesta constituie un îndulcitor care, odată metabolizat în organism, poate genera fructoză.
În condiții normale, fructoza este absorbită de celulele intestinale și metabolizată de organism. Putem spune că o persoană suferă de intoleranță la fructoză atunci când organismul său întâmpină dificultăți în a absorbi și a metaboliza acest zahar simplu.
Citește și:
Ca să poată stabili un plan alimentar adecvat, un pacient cu intoleranță la fructoză trebuie să poată face diferența între varianta ereditară a acestei tulburări și malabsorbția de fructoză.
Intoleranța ereditară la fructoză
Cauza acestei tulburări este o mutație genetică care inhibă metabolizarea fructozei. O persoană din 20000 este afectată. Intoleranța ereditară la fructoză presupune lipsa enzimei fructozo-bifosfat adolază B, care joacă un rol important în reacțiile biochimice din organism.
Dacă enzima menționată mai sus, care este responsabilă de metabolizarea fructozei, lipsește din organism, acest zahar se acumulează sub forma unui produs intermediar al conversiei în fructoză, care este toxic.
Malabsorbția de fructoză
Și această tulburare digestivă inhibă absorbția fructozei. Aproximativ 30% din populație este afectată. Pacienții cu malabsorbție de fructoză au în intestine celule incapabile să absoarbă această substanță. Drept consecință, apsr simptome gastrointestinale.
Citește și:
Dieta pe care trebuie s-o urmezi depinde de patologia care te afectează.
Dietă pentru pacienții cu intoleranță ereditară la fructoză
Pacienții cu acest tip de intoleranță la fructoză trebuie să urmeze o dietă strictă. Aceștia nu au voie să consume mai mult de 1-2 grame de zahăr.
Așadar, este important ca pacienții să citească cu atenție ambalajele alimentelor pe care le consumă, pentru a se asigura că acestea nu conțin fructoză. Din păcate, aceste persoane nu au voie să consume majoritatea alimentelor procesate.
Iată o listă de alimente recomandate persoanelor cu intoleranță ereditară la fructoză:
- Îndulcitori: sirop de glucoză, zaharoză și ciclamat;
- Fructe (doar din când în când): avocado, măsline coapte;
- Legume care pot fi consumate din belșug: mangold, broccoli, spanac, cartofi, ciuperci, andive;
- Legume care pot fi consumate în cantități limitate: țelină, năsturel, varză, castravete, salată verde, conopidă;
- Carne și pește (doar proaspete);
- Cereale și produsele derivate: făină de grâu, ovăz, porumb, secară, pâine albă, orez.
Pacienții cu acest tip de intoleranță la fructoză nu au voie să consume carne sau pește procesat care conține fructoză, zaharoză sau sorbitol. În plus, trebuie să evite băuturile pe bază de soia, laptele condensat, iaurtul cu fructe sau roșiile, printre altele.
O dietă pentru pacienții cu malabsorbție de fructoză
Pentru a preveni simptomele gastrointestinale, persoanele cu malabsorbție de fructoză trebuie să-și reducă aportul de fructoză total sau parțial.
Așadar, este indicat să urmeze o dietă săracă în fructoză. Această restricție variază în funcție de gradul intoleranței, malabsorbția putând fi totală sau parțială.
Dacă pacientul are malabsorbție totală, dieta sa trebuie să fie similară cu cea a persoanelor care suferă de intoleranță ereditară. Cu alte cuvinte, trebuie să evite alimentele cu fructoză sau zaharoză.
Pacienții cu malabsorbție parțială, care este cea mai răspândită formă de intoleranță la fructoză, pot consuma alimente cu un conținut scăzut de zahăr. Aceștia pot chiar să consume alimente bogate în fructoză cu moderație.
Iată ce alimente conțin multă fructoză:
- Caisele deshidratate, kaki și cireșele
- Prunele și merele cu solzi
- Merele normale, perele și strugurii
În schimb, alimentele cele mai sărace în fructoză sunt următoarele:
- Papaya, avocado, nuca de cocos și arahidele
- Alunele de pădure și castanele
- Anghinarele, vinetele, mangoldul și ciupercile
- Laptele, brânza și ouăle
- Carnea și peștele proaspăt
Pe lângă a urma sfaturilor prezentate în acest articol, te sfătuim să consulți un specialist dacă suferi de oricare dintre problemele de sănătate menționate anterior. Acesta te va ajuta să stabilești o dietă personalizată care să-ți satisfacă nevoile individuale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Buzas GM., Fructose and fructose intolerance. Orv Hetil, 2016. 157 (43): 1708-1716.
- Hannou SA., Haslam DE., McKeown N., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
- Baker P., Ayres L., Gaughan S., Weisfeld Adams J., et al., Hereditary fructose intolerance, 2015.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.