Diferențele dintre gemenii identici și fraternali
Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira
Multe dintre femei își doresc să aibă o sarcină multiplă pentru a-și vedea copiii crescând împreună, având aceeași vârstă și împărțind momente absolut minunate ca frați. Dar te-ai întrebat vreodată care sunt diferențele dintre gemenii identici și fraternali?
Principala diferență constă în modalitatea de fecundare a ovulelor. De exemplu, gemenii identici apar atunci când un ovul se divide după ce este fecundat de un singur spermatozoid.
În schimb, gemenii fraternali apar atunci când există două ovule diferite care au fost fecundate de doi spermatozoizi diferiți. Gemenii identici sunt numiți și gemeni monozigoți, iar cei fraternali, gemeni dizigoți.
De ce trebui să știi diferențele dintre gemenii identici și fraternali?
Este important să știi care sunt diferențele dintre gemenii identici și fraternali, deoarece fiecare tip de sarcină implică abordări diferite. Cu toate că majoritatea sarcinilor multiple avansează în mod normal, există posibilitatea ca în unele sarcini să apară complicații. De exemplu, poate apărea sindromul transfuzor-transfuzat sau restricția de creștere intrauterină.
Din acest motiv, controalele medicale în timpul sarcinii multiple sunt esențiale pentru a afla cât mai repede tipul de sarcină. În mod normal, o ecografie efectuată în primul trimestru poate ajuta la confirmarea faptului că ai gemeni identici sau fraternali. De asemenea, controalele periodice pot asigura faptul că anomaliile fetale sau orice alt tip de complicații vor fi detectate de către medic.
Există anumite diferențe majore pe care trebuie să le înțelegem despre cele două tipuri de sarcini multiple. În cele ce urmează, vom detalia factorii care diferențiază gemenii identici de cei fraternali.
Citește și:
Fecundarea diferă
Gemenii dizigoți, adică gemenii fraternali, apar atunci când două ovule sunt fecundate de către doi spermatozoizi diferiți. În momentul fecundării, ovarul eliberează două ovule. Întrucât un bărbat are milioane de spermatozoizi, este normal ca ambele ovule să fie fecundate.
În cazul sarcinii cu gemeni fraternali, fiecare făt are propriul sac amniotic și propria placentă. Din acest motiv, nu sunt neapărat de același sex, și vor semăna ca doi frați care s-ar fi născut la intervale diferite de timp.
Pe de altă parte, gemenii monozigoți, adică gemenii identici, apar atunci când un singur ovul este fecundat de un singur spermatozoid. Prin acest proces, se formează un zigot care, ulterior, se desparte în două și dezvoltă doi feți.
Dacă diviziunea are loc între prima și a patra zi după fecundație, fiecare făt va avea propria placentă și propriul sac amniotic. În schimb, dacă are loc între a patra și a opta zi după fecundație, feții vor avea propriul sac amniotic, însă vor împărți placenta. Acestea sunt principalele diferențe dintre gemenii identici și fraternali.
În cazul gemenilor identici, putem vorbi de o „clonare naturală”. Cu toate că fiecare făt se dezvoltă în mod independent, ei au fost formați din același ovul și spermatozoid. Așadar, ei au același profil genetic și sunt aproape identici din punct de vedere fizic.
Gemenii fraternali pot fi de sex opus
Din aproximativ o jumătate de sarcini cu gemeni fraternali, se vor naște o fată și un băiat. Gemenii fraternali cu sexe diferite au și o dezvoltare diferită.
- Odată ce se nasc, băieții își dezvoltă mai întâi abilitățile fizice, adică încep prin a merge în patru lăbuțe. Apoi încep să meargă, să fugă și să țopăie.
- În schimb, fetițele sunt mai comunicative și înainte de a începe să meargă, rostesc primele cuvinte.
Gemenii identici se aseamănă din punct de vedere fizic
Gemenii monozigoți împart același material genetic moștenit, deoarece ambii copii provin din același ovul fecundat care s-a despărțit în două. Orice diferență care ar exista între gemenii identici după naștere este rezultat al unor factori externi. Astfel de factori ar putea fi alimentația sau mișcarea.
Există, totuși, o diferență majoră între gemenii identici. Atunci când gemenii identici se dezvoltă în uter, fiecare dintre ei atinge sacul amniotic în locuri diferite, motiv pentru care liniile pielii de pe degete lor vor fi diferite. Așadar, gemenii identici nu au aceleași amprente digitale.
Gemenii identici interacționează în uter în sensul că se caută unul pe altul în mod instinctiv. S-a observat faptul că, fiind amândoi în uterul mamei, obișnuiesc să se caute și să se atingă unul pe celălalt mai mult decât pe ei înșiși. Din moment ce sunt atât de apropiați înainte de naștere, acest lucru creează o legătură indestructibilă.
În general, gemenii identici se dezvoltă în uter fiind față în față, unul fiind reflexia celuilalt. Dacă unul dintre ei este dreptaci, celălalt va fi stângaci. Dacă unul dintre ei are un semn din naștere pe mână dreaptă, celălalt va avea același semn, doar că îl va avea pe mâna stângă.
Te-ar putea interesa și:
Gemenii fraternali au în comun doar 50% din ADN
Din punct de vedere genetic, fiecare om are două copii a fiecărei gene, o genă care se moștenește de la mamă și alta care se moștenește de la tată. Astfel, o jumătate dintre gene provin din ovul, iar cealaltă, din spermatozoid. Și acest lucru reprezintă o diferență între gemenii identici și fraternali.
Din această cauză, gemenii fraternali, care apar din ovule și spermatozoizi diferiți, împart doar 50% din ADN. De asemenea, pot avea diferite grupe sanguine. Astfel, gemenii fraternali sunt frați care se nasc în același timp, fără să existe alte asemănări între ei.
Concluzie
Simplul fapt că se pot concepe doi copii în uter generează confuzie.
Sarcina cu gemeni fraternali este ereditară, în schimb, cea cu gemeni identici nu este ereditară. Dacă în familie au existat cazuri de sarcini cu gemeni fraternali, cel mai probabil, acest lucru se va repeta la fiecare două sau trei generații.
Un studiu realizat de către dr. Gary Steinman a dezvăluit faptul că, prin consumul mai frecvent de produse derivate din lapte, cresc șansele de a concepe gemeni identici. Acest lucru s-a constatat după ce a fost comparat numărul de cazuri de sarcini cu gemeni identici ale mamelor care erau vegane și ale celor care aveau o alimentație obișnuită.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Gary Steinman. Mecanismos de hermanamiento: VII. Efecto de la dieta y la herencia en la tasa de hermanamiento humano. J Reprod Med. 2006 mayo; 51 (5): 405-410. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16779988
- E. Albert Reece, John C. Hobbins. Obstetricia clinica / Clinical Obstetrics. Ed. Médica Panamericana, 2010.
- Galsworthy, MJ, Dionne, G., Dale, PS y Plomin, R. (2000). Diferencias de sexo en el desarrollo cognitivo verbal y no verbal temprano. Ciencia del desarrollo, 3 (2), 206–215. https://doi.org/10.1111/1467-7687.00114
- Srihari, Sargur & Srinivasan, Harish & Fang, Gang. (2008). Discriminability of fingerprints of twins. Journal of Forensic Identification. 58. 2008. 109.https://www.researchgate.net/publication/228866108_Discriminability_of_fingerprints_of_twins
- María Sol Leira Permuy (2011). Manual de bases biológicas del comportamiento humano. Comisión Sectorial de Enseñanza (CSE) de la Universidad de la República.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.