Logo image
Logo image

Disconfortul digestiv din cauza anxietății

3 minute
Persoanele care suferă de anxietate își pierd adesea pofta de mâncare sau, dimpotrivă, nu pot controla alimentele pe care le mănâncă și fac abuz.
Disconfortul digestiv din cauza anxietății
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 25 aprilie, 2023

Anxietatea este una dintre problemele cu cel mai mare impact asupra sănătăți. Psihologii încearcă să ne explice că, în realitate, este un mecanism natural de supraviețuire care, din anumite motive, este alterat. Ați experimentat vreodată disconfortul digestiv din cauza anxietății?

Deși este adevărat că anxietatea se încadrează în categoria patologiilor psihologice, simptomele ei depășesc cu mult acest nivel. Anxietatea poate afecta multe aspecte ale corpului. De fapt, unele dintre simptomele frecvente sunt cele legate de sistemul digestiv.

Se estimează că aproximativ 260 de milioane de oameni suferă de anxietate la nivel global. O parte a populației are simptome digestive care își au originea în această problemă, precum greața sau senzație de greutate la stomac.

Din acest motiv, în acest articol vă vom prezenta probleme digestive care pot apărea frecvent simultan cu anxietatea. Este important să puteți detecta aceste simptome și să țineți sub control patologia pentru o mai bună calitate a vieții.

Ce presupune disconfortul digestiv apărut din cauza anxietății?

Anxietatea afectează fiecare persoană în mod diferit. Chiar și așa, majoritatea simptomelor sunt legate de o stare de nervozitate și tensiune. Expresia „a avea fluturi în stomac”, deși are o conotație romantică, poate fi un simptom al acestei patologii.

Există multe disconforturi digestive care pot apărea din cauza anxietății și stresului. De exemplu, puteți să simțiți durere sau presiune în zona stomacului sau în orice regiune a sistemului digestiv. Alte probleme frecvente sunt:

  • Gura uscată
  • Constipația sau diareea
  • Greața și nevoia de a vomita
  • Digestia îngreunată, însoțită de arsuri la stomac sau reflux acid
  • Modificări ale obiceiurilor alimentare, precum mâncatul excesiv sau pierderea completă a poftei de mâncare
  • Sindromul de intestin iritabil: este o patologie care afectează intestinul gros și poate provoca crampe abdominale, modificări ale obiceiurilor intestinale și balonare

O problemă apărută din cauza anxietății este modificarea obiceiurilor alimentare. Persoanele afectate care își pierd pofta de mâncare pot deveni subnutrite.

În schimb, cei care nu-și pot controla alimentația au un risc mai mare de a fi supraponderali sau obezi. Ei pot dezvolta diabet zaharat sau dislipidemie.

Descoperiți: Cele mai bune sfaturi pentru a combate anxietatea de a mânca

Some figure
Mâncatul în exces este un derivat al anxietății. Dacă acest comportament se repetă, riscul de obezitate crește.

Ce să faceți pentru a controla disconfortul digestiv apărut din cauza anxietății?

Anxietatea este o boală ca oricare alta. Trebuie să scăpăm de stigmatul apărut în jurul sănătății mintale. A cere ajutorul unui specialist pentru a ameliora anxietatea este un lucru absolut normal. Există multe tipuri de terapii și chiar medicamente care ajută la atenuarea anxietății. În plus, există și anumite măsuri simple care pot atenua disconfortul digestiv.

În primul rând, dieta trebuie să fie atent controlată. Alimentația trebuie să fie echilibrată și mai mult sau mai puțin constantă, cu o rutină fixă. De asemenea, trebuie să alegeți alimente ușoare care nu îngreunează digestia. De exemplu, evitați grăsimile saturate și produsele procesate.

Studiile pe șoareci, precum cel publicat în 2011 în revista Neurogastroenterology & Motility, indică faptul că probioticele pot ajuta la atenuarea anxietății cu simptome intestinale prin acțiunea lor asupra nervului vag.

Toate aceste măsuri sunt temporare. Problemele digestive pot deveni cronice dacă anxietatea nu este tratată corespunzător. Prin urmare, cel mai important lucru este să abordați cauza problemei.

Citiți mai mult: Atac de panică și anxietate: sunt la fel?

Anxietatea și disconfortul digestiv

Some figure

 

Anxietatea este o problemă de sănătate care nu ne afectează doar la nivel mintal, ci și fizic. Unele dintre simptomele frecvente sunt problemele digestive, cum ar fi durerea de stomac, greața și modificările apetitului. Există și modificări de comportament, cum ar fi alimentația excesivă.

Nu ar trebui să ne fie rușine de faptul că suferim de anxietate. Dimpotrivă, este esențial să cerem ajutor, deoarece găsirea unui psiholog priceput și a unei terapii care să se potrivească personalității noastre poate fi de mare ajutor pentru a ne spori semnificativ calitatea vieții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Síndrome del intestino irritable: MedlinePlus en español. (2020). Retrieved 3 July 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/irritablebowelsyndrome.html
  • Día Mundial de la Salud Mental 2017 – La salud mental en el lugar de trabajo. (2017). Retrieved 3 July 2020, from https://www.who.int/mental_health/world-mental-health-day/2017/es/
  • Trastorno de ansiedad generalizada – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2018). Retrieved 3 July 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/generalized-anxiety-disorder/symptoms-causes/syc-20360803
  • Bercik, P., Park, A. J., Sinclair, D., Khoshdel, A., Lu, J., Huang, X., … & Berger, B. (2011). The anxiolytic effect of Bifidobacterium longum NCC3001 involves vagal pathways for gut–brain communication. Neurogastroenterology & Motility, 23(12), 1132-1139.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.