Logo image
Logo image

Donarea laptelui matern: tot ce trebuie să știi

7 minute
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), laptele matern salvează 800.000 de vieți pe an. Donarea acestuia este un act generos, cu multe beneficii. Află mai multe în acest articol!
Donarea laptelui matern: tot ce trebuie să știi
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Alăptarea nu este întotdeauna un proces posibil pentru toate femeile. Cu toate acestea, în zilele noastre există multe alternative viabile pentru a-ți hrăni copilul, cum ar fi băncile pentru donarea laptelui matern.

Laptele matern conține toți nutrienții necesari copiilor cu vârsta de până la 6 luni. Medicii îl recomandă ca singurul aliment ce trebuie administrat în această perioadă de viață.

Cercetările au demonstrat că laptele matern previne infecțiile și alergiile și acoperă toate cerințele nutriționale pentru a promova dezvoltarea și creșterea nou-născuților.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre donarea laptelui matern, citește acest articol! Toate informațiile sunt susținute de experți și studii.

De ce este importantă donarea de lapte matern?

Donarea laptelui matern este importantă deoarece salvează vieți. După cum am menționat anterior, există diferite situații în care femeile nu sunt în măsură să acopere această nevoie pe care o au bebelușii.

În prezent, 19 mai este recunoscută ca fiind Ziua Mondială a Donării de Lapte Matern. Această denumire are scopul de a sublinia importanța acestui lucru, deoarece în fiecare zi ajută la salvarea vieții copiilor prematuri și la îmbunătățirea îngrijirii neonatale în întreaga lume.

Potrivit Organizației Pan Americane a Sănătății și Organizației Mondiale a Sănătății (OPS și OMS), consumul laptelui matern este considerat vital pentru creșterea și dezvoltarea copiilor.

Vestea bună este că există peste 500 de bănci de lapte în 37 de țări din întreaga lume. Donarea de lapte matern este o acțiune generoasă. Procesul este simplu și se construiesc din ce în ce mai multe bănci pentru a extinde această practică.

Vezi și:

Alăptarea și sistemul imunitar al bebelușului

Some figure
Alăptarea este un act esențial în creșterea copiilor. Atunci când o mamă nu poate alăpta, poate apela la o bancă de lapte matern.

Ce sunt băncile de lapte și cum funcționează acestea?

Asociația spaniolă a băncilor de lapte uman (AEBLH) definește aceste tipuri de organizații ca fiind centre specializate responsabile de promovarea alăptării, unde laptele uman donat de mame selectate este primit, procesat, analizat, depozitat și distribuit.

După o pauză în crearea și utilizarea băncilor de lapte uman în anii 1980, acestea sunt din nou promovate. Acestea salvează viețile multor nou-născuți. Crezi sau nu, aceste cazuri sunt destul de frecvente.

Cum funcționează băncile de lapte uman?

Aceasta este procedura obișnuită:

  • Selecție: Banca selectează donatoarele de lapte matern și acestea trebuie să treacă printr-un interviu organizat de responsabili din cadrul organizației. Este important să comunici și să spui dacă suferi de vreo boală transmisibilă, dacă iei anumite medicamente sau dacă ai obiceiuri nesănătoase.
  • Echipamente de colectare: În multe cazuri, donatoarelor selectate li se oferă echipamente de colectare, recipiente și etichete de identificare, precum și sfaturi cu privire la modul de colectare a laptelui.
  • Procesare: În același timp, are loc și stocarea. Acesta este un mediu steril în care se efectuează teste microbiologice pentru a nu exista germeni periculoși. Laptele se păstrează în congelator până la ora indicată pentru livrare.
  • Distribuire: Este important de menționat că singurul mod în care laptele matern poate fi administrat este cu prescripție medicală.

Ce ar trebui să iau în considerare înainte de a dona lapte matern?

Una dintre cele mai frecvente întrebări înainte de a începe să donezi lapte matern este dacă propriul copil va rămâne fără lapte. Trebuie să înțelegi că acest lucru nu se va întâmpla.

Micuțul tău va primi în continuare doza de care are nevoie pentru o dezvoltare optimă. De fapt, vestea bună este că donarea de lapte matern va crește producția și vei putea satisface cererea tipică din primele 6 luni.

Analize de sânge

În plus față de interviul cu un angajat al băncii de lapte, nu poți dona lapte dacă suferi de boli sau infecții care se transmit pe această cale, cum ar fi HIV, sifilis, hepatită C sau hepatită B. Medicul va efectua un test de sânge pentru a exclude oricare dintre aceste probleme de sănătate.

Un act altruist

Un alt fapt interesant este că nu există nicio recompensă financiară pentru donatoarele de lapte matern. Este un act generos pe care îl fac acele mame care doresc să ajute alți copii și chiar femeile care nu pot oferi laptele micuților lor. Cea mai mare satisfacție este aceea de a putea ajuta copiii care au nevoie. O poate face orice mamă sănătoasă cu un stil de viață corect!

Obiceiuri sănătoase

Respectă sfaturile ce țin de un stil de viață sănătos, alimentează-te corect și testează-te pentru a nu avea boli care ar putea fi transmise. Există, fără îndoială, mulți copii care au nevoie de lapte matern pentru a supraviețui. Dacă ai orice alte întrebări, te rugăm să contactezi personalul băncii de lapte uman din zona în care locuiești.

Nu este dureros

Cu excepția cazului în care mameloanele sunt dureroase, procesul de pompare a laptelui matern nu este dureros. De exemplu, există pompe de sâni electrice cu care poți regla viteza până când te simți confortabil.

Pe diferite bloguri de maternitate, femeile spun că o opțiune bună este să folosești un ulei sau un lubrifiant special pentru zonă, astfel încât să pielea să nu devină sensibilă.

Care este procedura pentru a deveni donatoare?

A deveni donatoare de lapte matern este un proces relativ simplu. Interviul poate fi chiar telefonic.

Profesioniștii te vor întreba despre istoricul medical și îți vor pune și alte întrebări pentru a afla dacă utilizezi sau nu droguri. Un medic generalist te va supune unor teste și va întocmi un raport.

Dacă există o bancă de lapte matern în apropiere, o poți contacta telefonic și poți stabili o întâlnire pentru un interviu. Urmează procesul de pompare; banca însăși îți trimite recipientele și toate echipamentele necesare pentru a putea face acest lucru acasă. Aceste produse vin cu instrucțiuni detaliate.

Pașii

După ce ai scos laptele, va trebui să îl pui în recipiente marcate cu etichete care includ numărul tău unic de donator. Acestea vor fi păstrate în congelator timp de 2 luni. Cu toate acestea, durata de timp poate varia în funcție de practicile băncii.

Ulterior, transportul este un aspect pe care îl poate gestiona fie banca, fie mama. În cazul în care laptele s-ar dezgheța pe drum, trebuie să pui recipientele în pungi cu gheață pentru a te asigura că ajung în siguranță la sediul central.

După cum poți vedea, a deveni donatoare este un proces simplu pe care îl poți efectua acasă. Nu-ți face griji, deoarece există numeroase locuri din care poți obține informații!

Dacă ai chiar și cea mai mică îndoială, poți contacta personalul băncii de lapte, care va fi întotdeauna dispus să te ajute în timpul acestui proces. Cel mai bun lucru? Vei ajuta la salvarea vieții multor bebeluși!

Vezi și:

Suplimente nutritive pentru sarcină și alăptare

Some figure
Copiii prematuri care cântăresc mai puțin de 1500 de grame pot necesita lapte matern donat pentru a supraviețui.

Cine va beneficia de donarea laptelui matern?

Laptele de la bănci este primit de bebelușii cu greutate mică la naștere, în special cei care cântăresc mai puțin de 1500 de grame. Dar și sugarii cu risc de boli digestive și infecțioase au nevoie de lapte matern. În majoritatea acestor cazuri, scopul este de a reduce șansele de deces neonatal.

Trebuie să știi că, pentru a primi lapte de la aceste organizații, bebelușul trebuie să aibă o prescripție medicală. Acest lucru poate apărea fie din cauze grave, fie din cauză că mama nu are capacitatea de a-și hrăni copilul. În unele cazuri, acest lapte este folosit pentru a hrăni copiii care au fost supuși intervențiilor chirurgicale la nivelul sistemului digestiv.

Donarea laptelui matern schimbă lumea

Laptele matern este și un medicament. În ciuda lipsei unei remunerații financiare, multe mame simt satisfacția de a ajuta la salvarea vieților. De fapt, în unele cazuri, pomparea înseamnă ameliorarea durerii pentru femeile care au o producție mare de lapte.

Nu uita că bebelușul tău nu va rămâne niciodată fără lapte; vei continua să acoperi cererea. În același timp, îi vei ajuta pe ceilalți copii să aibă o calitate mai bună a vieții în interiorul sau în afara spitalului.

Dacă ai întrebări, adresează-te personalului de la cea mai apropiată bancă de lapte pentru a primi sfaturi utile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lactancia Materna [Internet]. OPS Organización Panamericana de la Salud. 2020 [citado 16 enero 2021]. Disponible en: https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_docman&view=list&slug=lactancia-materna-1331&Itemid=270&lang=es
  • Bertino, Enrico, et al. “Benefits of donor human milk for preterm infants: current evidence.” Early human development 85.10 (2009): S9-S10.
  • Importancia de los bancos de leche [Internet]. Vygon, Value Life. 2020 [citado 16 enero 2021]. Disponible en: https://campusvygon.com/dia-mundial-de-la-donacion-de-leche-materna/
  • Bertino, Enrico, et al. “Benefits of donor human milk for preterm infants: current evidence.” Early human development 85.10 (2009): S9-S10.
  • Heiman, Howard, and Richard J. Schanler. “Benefits of maternal and donor human milk for premature infants.” Early human development 82.12 (2006): 781-787.
  • Williams, Thomas, et al. “Use of donor human milk and maternal breastfeeding rates: a systematic review.” Journal of Human Lactation 32.2 (2016): 212-220.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.