Logo image
Logo image

Dopul de mucus la gravide: ce este și care este funcția sa?

4 minute
Expulzarea dopului de mucus este adesea însoțită de apariția contracțiilor uterine. Copilul este deja pe drum? Vă explicăm totul!
Dopul de mucus la gravide: ce este și care este funcția sa?
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza

Ultima actualizare: 29 martie, 2023

Dopul de mucus la gravide poate fi observat atunci când data nașterii se apropie. Este o scurgere mucoasă transparentă, roz gălbui cu fire de sânge sau brun-roșcată. Acest dop este produsul formării mucusului în canalul cervical și funcționează ca o barieră ermetică ce împiedică accesul microorganismelor în interiorul uterului.

Deși expulzarea sa nu indică neapărat debutul travaliului, ea oferă indicii cu privire la apropierea evenimentului. 

Ce este dopul de mucus la gravide?

Dopul este produs prin acumularea de mucus în colul uterin. Această secreție este produsă de glandele mucoasei endocervicale, care se hipertrofiază (se măresc) în primele săptămâni de gestație.

Compoziția sa este variată:

  • Apă
  • Mucus
  • Fosfați
  • Enzime
  • Proteine
  • Electroliți
  • Imunoglobuline
Acest dop mucos este situat chiar în partea de sus a canalului vaginal. El închide colul uterin, protejând bebelușul.

Care este funcția sa?

Funcția principală a dopului mucos este de a crea o barieră de separare între interiorul cavității uterine și canalul vaginal. Este o barieră fizică, ce împiedică atât accesul ciupercilor și bacteriilor saprofite care locuiesc în vagin, cât și al altor microorganisme.

Pe lângă faptul că acționează ca o barieră fizică, prezența imunoglobulinelor contribuie la apărarea împotriva agenților patogeni. Imunoglobulinele resping microorganismele potențial infecțioase care ar putea ajunge în cavitatea uterină.

Descoperiți: Ce este inducerea travaliului și cum se realizează?

Este dopul de mucus la gravide cu adevărat util pentru a preveni înmulțirea bacteriilor?

Bacteriile care urcă din tractul urinar sau din canalul vaginal pot infecta placenta și lichidul amniotic, provocând complicații în timpul sarcinii. Vornhagen și colab., în 2018, au publicat un studiu al activității antimicrobiene a componentelor dopului mucos. Concentrația de antimicrobiene este insuficientă pentru a ucide bacteriile, dar are suficiente proteine capabile să activeze leucocitele (globulele albe) și, odată cu aceasta, sistemul imunitar.

Hansen și colab. menționează că dopul mucos are activitate antimicrobiană intensă împotriva Staphylococcus saprophyticus, Sthapylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecium, Streptococcus pyogenes și Streptococcus agalactie. Toate aceste microorganisme au fost asociate cu nașterea prematură și complicațiile neonatale.

Dopul mucos nu acționează împotriva Ureaplasma spp., care este bacteria cel mai frecvent întâlnită în lichidul amniotic în caz de ruptură prematură a membranelor.
Some figure
Dopul de mucus este o barieră de protecție pentru fătul în curs de dezvoltare în uter.

Când este expulzat dopul de mucus la gravide?

Dopul de mucus este expulzat din cauza prezenței contracțiilor ce provoacă modificări la nivelul colului uterin. Prin urmare, evenimentul nu marchează începutul travaliului, ci începutul activității uterine.

Când colul uterin începe să se schimbe (să se dilate sau să se deschidă), dopul este expulzat. Expulzarea poate avea loc cu câteva săptămâni sau zile înainte de începerea efectivă a travaliului.

Expulzare dopului de mucus între 38 și 42 de săptămâni de gestație este considerată normală. De obicei, contracțiile uterine încep imediat.

În cazul suspiciunii de expulzare a dopului mucos înainte de 37 de săptămâni de gestație, trebuie consultat de urgență medicul.

Ce se întâmplă dacă dopul de mucus este expulzat prematur?

Expulzarea precoce a dopului mucos la gravide trebuie evaluată în funcție de săptămâna de gestație. Știm că expulzarea este produsă de dilatarea și înmuierea colului uterin. Deci, este un semn ce arată că zona anatomică se schimbă.

Când dopul este eliminat în primul trimestru de sarcină, nu este neapărat un semn al unei probleme. Poate exista mai multă susceptibilitate la infecție, dar uterul produce un nou dop.

Uneori, dopul este expulzat după un examen vaginal medical sau după un contact sexual cu penetrare.

Când expulzarea are loc după al doilea trimestru de sarcină și înainte de 37 de săptămâni, mergeți de urgență la medic. Într-un astfel de scenariu, există riscul travaliului prematur.

Medicul va efectua o ecografie pentru a măsura lungimea colului uterin. Aceste date dezvăluie o posibilă incompetență cervicală și, prin urmare, o amenințare de travaliu prematur.

Obiectivul este evitarea nașterii înainte de a 37-a săptămână de gestație. Dacă nașterea este iminentă și progresia contracțiilor nu poate fi oprită, se va decide maturarea pulmonară a fătului.

Ce este ruptura membranelor și cum să o diferențiem de expulzarea dopului de mucus?

Anumite semne sunt asociate cu debutul travaliului. Unul dintre cele mai obișnuite simptome ale începutului travaliului este ruptura membranelor, cunoscută și sub denumirea de „ruperea apei”. Aceasta apare atunci când sacul amniotic care înconjoară copilul se rupe.

Ruptura eliberează lichidul amniotic limpede, care iese brusc. Femeile cred adesea că au urinat din greșeală. După ruperea membranelor, se declanșează contracțiile.

Ruperea membranelor nu trebuie confundată cu expulzarea dopului mucos. Sunt episoade diferite. Dopul mucos este expulzat în întregime din colul uterin și are consistența albușului de ou. Culoarea sa este variabilă: poate fi transparent, albicios, gălbui, roz (cu fire de sânge) sau brun-roșcat. Uneori, este expulzat și pe părți. Poate trece neobservat.

Descoperiți: Totul despre travaliul prodromal

Some figure
Contracțiile influențează colul uterin. Această modificare poate favoriza ieșirea dopului în exterior.

Ce trebuie făcut după expulzarea dopului de mucus?

După expulzarea dopului mucos, se recomandă urmărirea debutului travaliului:

  • Creșterea frecvenței și intensității contracțiilor uterine
  • Ruperea membranelor cu scurgere de lichid amniotic

Sunt semne ca bebelușul va veni în curând! Dacă credeți că ați pierdut dopul mucos înainte de 37 de săptămâni, mergeți la medic, mai ales dacă acesta este roșu aprins, verde sau cu miros urât.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cavero L. Saldivar D. Obstetricia y medicina Materno-fetal. Ed. Medicapanamericana. 2017
  • Cedeño-Marín, C. L., Barzallo-Pazhar, M. R., & Velásquez-Pesántez, J. M. (2023). Incompetencia cervical: presentación de un caso. Revista Metropolitana de Ciencias Aplicadas6(1), 134-139. http://remca.umet.edu.ec/index.php/REMCA/article/view/608
  • González C, Salas A, Arroyo R. (2010). Cuello uterino en embarazo y parto. Ginecología y Obstetricia de México, 78, 2, 121-127. https://www.medigraphic.com/pdfs/ginobsmex/gom-2010/gom102j.pdf.
  • Hansen L, et al. (2014). The cervical mucus plug inhibitis, but does not block, the passage of ascending bacteria from the vagina during pregnancy. Acta obstetricia et Gynecologica Scandinavica, 93, 102-108. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/aogs.12296.
  • Lacroix G, Gouyer V, Gottrand F, Desseyn J. (2020). The Cervicovaginal Mucus Barrier. Int J Mol Sci, 21, 21, 8266. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7663572/
  • Medley, N., Poljak, B., Mammarella, S., & Alfirevic, Z. (2018). Clinical guidelines for prevention and management of preterm birth: a systematic review. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology125(11), 1361-1369. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1471-0528.15173
  • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. (S.F.) ¿Estoy de parto?. SEGO. https://sego.es/mujeres/Inicio_parto.pdf.
  • Vornhagen J, et al. (2018). Human Cervical Mucus Plugs Exhibit Insufficiencies in Antimicrobial Activity Towards Groups B Streptococcus. The Journal of Infectious Diseases, 217, 1626-1636. https://academic.oup.com/jid/article-abstract/217/10/1626/4841651

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.