Totul despre travaliul prodromal - Doza de Sănătate
 

Totul despre travaliul prodromal

Travaliul prodromal presupune contracții care pregătesc colul uterin pentru travaliu. Deși pot fi deranjante, nu sunt dureroase.
Totul despre travaliul prodromal

Scris de Ana Núñez

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Atunci când o femeie este pe cale să nască, toate semnele par să indice acel moment. Disconfortul, durerea și contracțiile sunt indicatori ai apropierii nașterii. Dar o viitoare mamă poate confunda travaliul real cu travaliul prodromal.

Acest lucru se întâmplă mamelor care nasc pentru prima dată. Majoritatea femeilor tind să meargă la medic pentru a descoperi dacă sunt pe cale să intre sau nu în travaliu. Travaliul fals este foarte comun în spitale.

În acest articol, îți vom arăta cum să recunoști travaliul prodromal.

Ce este travaliul prodromal?

Cuvântul „prodromal” este derivat din cuvântul grecesc „precursor”. Travaliul prodromal reprezintă contracții pregătitoare, neregulate, de intensitate variabilă, care nu sunt foarte dureroase și care dispar după câteva minute în caz de repaus sau schimbare de poziție.

Contracțiile dispar și reapar continuu, cu până la două săptămâni înainte de naștere. Frecvența poate crește pe măsură ce aceste contracții își ating scopul: modificarea colului uterin.

Colul uterin este închis și măsoară aproximativ 2.5 cm. Pe măsură ce apar contracțiile, uterul se înmoaie, se scurtează și se dilată. Acest lucru este cunoscut sub numele de subțiere. Faza de dilatare poate întinde structura până la 2.5 cm.

Femeie ce simte travaliul prodromal
Contracțiile prodromale pregătesc colul uterin pentru naștere.

Semnele travaliului prodromal

Există contracții false și contracții reale. Contracțiile Braxton Hicks (care apar încă din săptămâna 20) și travaliul prodromal aparțin grupului de contracții false. În schimb, dilatarea face parte din contracțiile reale.

Travaliul prodromal presupune modificări semnificative în colul uterin, pe unde va ieși copilul. Coborârea și acomodarea capului bebelușului sau instalarea în canal reprezintă semne clare. Femeia simte disconfort în zona abdominală inferioară și chiar în zona inghinală.

Travaliul prodromal nu are un debut definit. Cu toate acestea, este însoțit de contracții dese. Secrețiile vaginale sunt mai abundente, femeia urinează mai des și, uneori, poate expulza dopul de mucus.

Aceste contracții au o durată estimată de 30 de secunde, la o distanță de 5 până la 20 de minute. Femeia însărcinată își poate trăi viața în mod normal în timpul travaliului prodromal. Odihna poate ajuta la oprirea acestor contracții. Ele nu suprimă pofta de mâncare.

Diferențele dintre travaliul prodromal și travaliul real

Contracțiile Braxton Hicks sunt primele care se manifestă. Deși provoacă disconfort, nu sunt foarte nedureroase. Intensitatea lor variază și apar la fiecare 10 minute.

Aceste contracții apar chiar înainte de săptămâna 20 și afectează o zonă mare a mușchiului uterin. Uneori, apar atunci când gravida este stresată sau obosită. La sfârșitul sarcinii, acestea provoacă dureri hipogastrice moderate, care sunt cunoscute ca travaliu fals. Nu sunt un motiv de îngrijorare. Dimpotrivă, acestea indică faptul că organismul se pregătește pentru naștere, deoarece ajută la înmuierea colului uterin.

Diferența constă în intensitatea și regularitatea lor, dar și în săptămâna în care apar. Contracțiile reale durează aproximativ 1 minut, apar la 3 minute distanță și devin din ce în ce mai puternice. Chiar dacă devin mai rare, sunt tot regulate.

Contracțiile reale nu-i permit mamei să facă nimic altceva. Întregul ei corp va fi concentrat pe experiența nașterii. Când apa gravidei se rupe, oxitocina, un hormon pe care organismul îl eliberează și în timpul orgasmului și al alăptării, este stimulat de distensia uterină și irigă fluxul sanguin al mamei.

Gravidă care are contracții
Durerea contracțiilor (atât cele false, cât și cele care duc la travaliul real) variază în funcție de toleranța femeii.

Trebuie să știi cum să recunoști travaliul prodromal

Nu este nevoie să mergi la spital dacă experimentezi travaliul prodromal, deoarece travaliul real ar putea fi la ore sau chiar zile distanță. Expulzarea dopului de mucus, care ar putea fi alb sau roz (din cauza sângelui rezidual), poate pata lenjeria intimă cu una sau mai multe zile înainte de naștere.

Mama s-ar putea simți ca și cum ar avea menstruație sau poate experimenta o presiune puternică în bazin. Contracțiile prodromale apar între 5 și 20 de minute distanță. Dacă nu te afli la o lună sau mai mult de data planificată a nașterii, trebuie să mergi la spital. Dacă nu este cazul, poți să rămâi acasă.

Seninătatea, respirația controlată și compania sunt esențiale în travaliu. Travaliul adevărat constă în contracții regulate, intense, care durează mai mult și nu se opresc când îți schimbi poziția sau te odihnești.

Dacă ești mamă pentru prima dată, trebuie să mergi la spital dacă experimentezi contracții la cel puțin 5 minute distanță, dacă acestea durează un minut și dacă se manifestă timp de 2 ore. Dacă nu ești mamă pentru prima dată, contracțiile tipice travaliului vor dura cel puțin 1 oră și vor apărea la o distanță de 10 minute.

Știind cum să recunoști travaliul real, vei evita vizitele premature la spital și manevrele ce accelerează nașterea (de exemplu, ruperea artificială a apei și administrarea oxitocinei intravenoase). Cu cât procesul de naștere este mai natural, cu atât mai bine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.