Dureri de spate și abdomen: care sunt cauzele lor?
Enervantele dureri de spate și abdomen pot fi cauzate de o mare varietate de afecțiuni. De obicei, indică faptul că ceva este în neregulă cu țesuturile moi, mușchii și organele subiacente. Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze!
Disconfortul în partea superioară sau inferioară a spatelui tinde să fie cauzat de procese inflamatorii. În mod similar, tulburările de uzură a coloanei vertebrale, precum și postura incorectă când stați pe scaun și dormiți pot provoca dureri de spate. În plus, bolile renale și respiratorii provoacă disconfort și la acest nivel.
Atunci când durerea de spate este asociată cu disconfort abdominal, trebuie suspectate afecțiunile viscerale. În cele mai multe cazuri, este însoțită de alte simptome care facilitează diagnosticul.
Dureri de spate și abdomen: care sunt cauzele lor?
Durerea de spate care iradiază spre abdomen poate începe brusc sau progresiv, în funcție de severitatea tulburării. Structurile afectate pot include rinichii, intestinul, coloana vertebrală, pancreasul și vezica biliară. În plus, sarcina poate provoca disconfort la acest nivel.
1. Pietre la rinichi
Pietrele la rinichi sunt numite și calculi renali sau nefrolitiază. Sunt pietre mici sau cristale formate din săruri și minerale care se depun în interiorul rinichilor sau al tractului urinar. Nu generează simptome până când nu începe coborârea lor.
Aceste pietre pot bloca trecerea urinei de la rinichi la uretere, crescând presiunea în rinichi și provocând dureri în partea inferioară a spatelui și pe părțile laterale ale abdomenului. Pot genera dureri foarte puternice pe măsură ce coboară și rănesc interiorul tractului urinar.
Studiile descriu litiaza renală ca fiind colica intensă, unilaterală, care începe în regiunea lombară și continuă prin abdomen, interiorul coapsei și organele genitale. În mod similar, pacientul poate avea dificultăți la urinare, sânge în urină și frecvență urinară crescută.
Dacă se suspectează această boală, trebuie solicitată imediat asistență medicală. Tratamentul se bazează pe utilizarea medicamentelor pentru distrugerea și îndepărtarea pietrelor și chiar pe îndepărtarea chirurgicală a calculilor mari.
Recomandăm: Descoperă dieta pentru pietrele la rinichi!
2. Gaze intestinale
Gazele sunt produse normale ale metabolismului intestinal. Cu toate acestea, producția și acumularea excesivă poate provoca disconfort.
Durerea este difuză și se prezintă sub formă de pulsații și crampe în abdomen sau spate. În plus, persoanele afectate pot avea flatulență, greață, senzație de vomă, arsuri la stomac și indigestie.
În cele mai multe cazuri, disconfortul dispare după câteva ore. Este indicat să pregătiți mese ușoare, să mâncați fructe și să beți multă apă. Dacă disconfortul nu dispare sau crește în intensitate, trebuie să consultați un profesionist în domeniul sănătății.
3. Afecțiuni artrozice la nivelul coloanei vertebrale
Degenerarea coloanei vertebrale provoacă dureri continue de spate, care iradiază în părțile laterale ale abdomenului. Spondiloartroza sau osteoartrita coloanei vertebrale este cauza principală a acestui disconfort. Afecțiunea poate fi rezultatul unei tulburări moștenite, al menopauzei sau al îmbătrânirii.
În mod similar, postura greșită poate fi responsabilă de durerile de spate. Vertebrele adoptă poziții anormale care deteriorează structura acestora și degenerează țesuturile învecinate. Persoana afectată se plânge de dureri de gât și spate.
Problemele coloanei vertebrale trebuie evaluate de un medic ortoped sau de un traumatolog. Radiografia poate indica sursa disconfortului. Planul terapeutic include utilizarea de medicamente antiinflamatoare și analgezice, precum și ședințe de kinetoterapie.
4. Fracturi vertebrale
Fracturile corpului vertebral apar după un traumatism cauzat de un accident rutier sau căderea de la înălțime. În mod similar, persoanele cu osteoporoză sau cancer osos sunt mai susceptibile la fracturi ale coloanei vertebrale.
Disconfortul este continuu, intens și invalidant. Persoana afectată poate raporta o durere foarte puternică ce trece către abdomen. De asemenea, durerea nu este ameliorată de odihnă sau de calmante comune.
Dacă se suspectează o fractură, trebuie solicitată asistență medicală de urgență. Tratamentul constă în abordarea chirurgicală și mijloace externe de realiniere și fixare a corpurilor vertebrale. Recuperarea este lentă.
5. Boli intestinale
Tulburările intestinale iritante și inflamatorii sunt responsabile de producerea de disconfort abdominal difuz. În mod similar, bolile intestinului gros pot provoca dureri în părțile laterale ale abdomenului și la nivelul spatelui. Boala inflamatorie intestinală (IBD) este una dintre cele mai frecvente cauze.
Disconfortul abdominal este însoțit și de alte simptome, cum ar fi greață, arsuri la stomac, reflux, constipație sau diaree. Studiile afirmă că în mai mult de 50% din cazurile de IBD durerea dispare după defecare.
Specialiștii în gastroenterologie sunt instruiți pentru a identifica și trata aceste tipuri de probleme. Planul de tratament include modificări ale dietei și utilizarea de medicamente pentru ameliorarea simptomelor.
6. Pancreatită
Pancreatita este inflamația pancreasului cu alterarea ulterioară a funcționării acestuia. Aceasta poate fi acută (dispare după câteva zile) sau cronică.
La persoanele cu pancreatită, durerea începe în partea superioară a abdomenului și iradiază către părțile laterale. Este posibil să apară greață, vărsături, indigestie și grăsime în scaun din cauza scăderii nivelului enzimelor pancreatice.
În general, pancreatita acută dispare într-o săptămână de la începerea tratamentului. Cu toate acestea, forma cronică implică leziuni ireversibile ale pancreasului și necesită îngrijiri paliative pe tot parcursul vieții.
8. Probleme ale vezicii biliare
Colecistita este o inflamație a vezicii biliare și, în majoritatea cazurilor, este cauzată de prezența calculilor biliari. Durerea apare în partea superioară a abdomenului și se extinde către spate și umărul drept. Se prezintă sub forma unei colici sau care creste în intensitate după consumul de alimente.
În mod similar, disconfortul abdominal este însoțit de greață, vărsături, febră și balonare. Diagnosticul se bazează pe constatări clinice și este confirmat prin ecografie și analize de sânge. Îndepărtarea chirurgicală a calculilor biliari este tratamentul preferat.
Recomandăm: Cea mai bună dietă pentru vezica biliară
Când să solicitați asistență medicală pentru dureri de spate și abdomen?
Durerea de spate și de abdomen poate fi rezultatul unei game largi de boli. Cu toate acestea, majoritatea afecțiunilor responsabile pot fi abordate prin tratament medical. În acest sens, asistența timpurie determină o recuperare mai rapidă.
De asemenea, este vital să solicitați îngrijiri de urgență dacă durerea este invalidantă, escaladează și persistă câteva zile. În plus, disconfortul după un accident trebuie evaluat imediat. Semnele de avertizare includ dificultăți de respirație, furnicături la extremități și leșin.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- American Pregnancy Association. (2021). Stomach Pain in Pregnancy. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/abdominal-pain-during-pregnancy/
- Benjamin, O., & Leppin, S. (2022). Chronic Pancreatitis. StatPearls Publishing. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29493950/
- Chung, C., Stern, P. H., & Dufton, J., (2013). Urolithiasis presenting as right flank pain: a case report. Journal of the Canadian Chiropractic Association. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23483000/
- Climent, J. M. (2001). Interpretación topográfica de los dolores referidos en la patología de la columna vertebral. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria, 8(10), 672-682.
- Czul F, Coronel E, Donet J. (2017). Una actualización de pancreatitis crónica: artículo de revisión. Revista de Gastroenterología de Perú, 37( 2 ), 146-155. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1022-51292017000200007
- De Armas Hernandez, A., Balbín, M. M., Falero, Y. B., De Armas Hernandez, Y., Delgado, R. P., & Cartas, E. S. (2015). Osteoartritis de columna vertebral. Una afección frecuente pero olvidada. Revista Cubana de Reumatología: RCuR, 17(3), 208-215. https://www.medigraphic.com/pdfs/revcubreu/cre-2015/cre153g.pdf
- Enríquez-Sánchez, L., García-Salas, J. D., & Carrillo-Gorena, J. (2018). Colecistitis crónica y aguda, revisión y situación actual en nuestro entorno. Cirujano general, 40(3), 175-178. https://www.medigraphic.com/pdfs/cirgen/cg-2018/cg183e.pdf
- FEMI. (2005). La fractura vertebral en la práctica clínica. https://www.fesemi.org/grupos/osteoporosis/publicaciones/la-fractura-vertebral-en-la-practica-clinica
- Herness, J., Buttolph, A., & Hammer, N. C. (2020). Acute Pyelonephritis in Adults: Rapid Evidence Review. American Family Physician, 102(3), 173-180. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32735433/
- Malik, T., & Aurelio, D. (2022). Extraintestinal Manifestations of Inflammatory Bowel Disease. StatPearls Publishing. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33760556/
- Mego Silva, M. (2015). Fisiología y fisiopatología de la distensión abdominal: Gas intestinal. Universitat Autònoma de Barcelona.
- Norton, C., Czuber-Dochan, W., Artom, M., Sweeney, L., & Hart, A. (2017). Systematic review: interventions for abdominal pain management in inflammatory bowel disease. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 46(2), 115-125. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28470846/
- Wu, M., & Vilke, G. M. (2021). Nonspecific Back Pain: A Manifestation of Choledocholithiasis With Cholecystitis. The Journal of emergency medicine, 60(6), e155-e157. https://www.jem-journal.com/article/S0736-4679(21)00027-5/fulltext
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.