Durerile de cap zilnice: cum se tratează?
Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza
Durerile de cap zilnice se manifestă cel puțin 15 zile pe lună, timp de 3 luni sau mai mult în fiecare an, mai mult de 4 ore pe zi. Aproximativ 3 până la 5% din populația lumii are dureri de cap în fiecare zi sau aproape în fiecare zi.
Prezența durerii cronice zilnice poate fi incapacitantă, deoarece afectează calitatea vieții și sănătatea mintală. Durerile de cap zilnice provoacă tulburări fizice, sociale și la locul de muncă. Se estimează că aproximativ 90% dintre pacienții cu dureri de cap cronice au probleme psihice coexistente.
Ce sunt durerile de cap cronice zilnice?
După cum am menționat deja, sunt acele dureri de cap care apar 15 zile sau mai mult pe lună, timp de mai mult de 3 luni într-un an. Conceptul se aplică oricărui tip de cefalee care apare aproape zilnic sau zilnic.
Există mai multe subtipuri:
- Hemicranie continuă
- Cefalee în cluster
- Migrenă transformată
- Cefalee tensională cronică
- Hipertensiune intracraniană idiopatică
Migrena transformată și cefaleea cronică tensională sunt cele mai frecvente forme. Din cauza naturii lor recurente, sunt dezactivante. Intensitatea lor interferează cu munca și somnul.
Factorii de risc asociați sunt următorii:
- Sexul feminin
- Obezitatea
- Abuzul de cofeină
Descoperiți: Alternative naturale pentru Ibuprofen și utilizarea acestora
Dureri primare și secundare
Cele menționate mai sus sunt dureri de cap cronice primare zilnice. Ele nu sunt cauzate de o altă afecțiune și nu sunt legate de modificări funcționale sau structurale. Apar pe termen scurt și lung.
Cele secundare sunt cauzate de o altă afecțiune. Acestea sunt declanșate de unele modificări fiziologice și includ durerile cauzate de abuzul de analgezice (inclusiv de medicamente fără prescripție medicală).
Cauzele durerilor de cap cronice zilnice
Cauza durerilor de cap cronice primare zilnice nu este bine înțeleasă, deoarece nu există o sursă unică. În cazul durerilor secundare, există cauze precum următoarele:
- Inflamația vaselor de sânge (sau vasculită) în și în jurul sistemului nervos central: accident vascular cerebral, urgență hipertensivă și prezența unui anevrism cerebral
- Inflamație a nervilor (sau nevralgie): în special inflamația nervului occipital sau a nervului trigemen
- Infecții: meningită, sinuzită
- Modificări ale presiunii intracraniene: scădere sau creștere
- Prezența unei leziuni ocupatoare de spațiu
- Leziune cerebrală traumatică
- Tulburări de somn: apnee obstructivă în somn
Utilizarea analgezicelor, inclusiv a celor fără prescripție medicală, mai mult de 2 zile pe săptămână sau 9 zile pe lună crește riscul de dureri de cap de tip rebound.
Tratamentul durerilor de cap cronice zilnice
Tratamentul durerilor de cap cronice zilnice depinde de tipul acestora. În primul, medicul se concentrează pe prevenirea apariției durerii. În cazul durerilor secundare, medicul abordează patologia de bază.
Pentru a preveni apariția durerilor de cap zilnice sunt utilizate mai multe medicamente:
- Antidepresivele triciclice (cum ar fi nortriptilina) sau inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (cum ar fi fluoxetina), care ajută și în caz de depresie, anxietate și tulburările de somn asociate
- Beta-blocantele, cum ar fi atenololul, metoprololul și propranololul
- Anticonvulsivantele, cum ar fi topiramatul și divalproexul de sodiu
- Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
- Injectarea cu toxină botulinică (utilă în special la acele persoane care nu pot tolera medicația orală zilnică)
Descoperiți: Ce este migrena oftalmoplegică?
Când ar trebui să mergeți la medic?
Mergeți imediat la medic dacă durerile de cap cronice zilnice au următoarele caracteristici:
- Sunt dezactivante.
- Se înrăutățesc sau își schimbă tiparul.
- Necesitați o doză mai mare de analgezice fără prescripție medicală.
- Sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi febră, rigiditate a gâtului, dezorientare, convulsii, vorbire ciudată, vedere dublă sau pierderea forței musculare.
Durerile de cap cronice zilnice necesită asistență medicală promptă. Pentru a scădea intensitatea sau frecvența lor până la evaluarea profesională, evitați declanșatoarele.
Nu vă automedicați și nu luați analgezice fără prescripție medicală mai mult de 2 zile pe săptămână. Ca alternativă la acetaminofen sau ibuprofen, puteți folosi naproxenul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Castillo J. Epidemiology of Chronic Daily Headache in the General Population. Headache 1999;39.
- Chan J. Dolor de cabeza tensional ¿Manejo médico u odontológico? Revista Científico Odontolgócia 2007;3. Disponible en https://www.redalyc.org/pdf/3242/324227906003.pdf.
- Yancey J, et al. Chronic Daily Headache: Diagnosis and Management. American Family Physician 2014. Disponible en https://www.aafp.org/dam/brand/aafp/pubs/afp/issues/2014/0415/p642.pdf.
- Silberstein S. Chronic Daily Headache. Journal of Osteopathic Medicine 2005. Disponible en https://www.degruyter.com/document/doi/10.7556/jaoa.2005.20011/html.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.