Migrena transformată: ce este?
 

Migrena transformată: ce este?

Migrena transformată are un impact mare asupra calității vieții și activității zilnice a oamenilor. Cei care suferă de aceasta sunt mai predispuși la depresie și anxietate.
Migrena transformată: ce este?
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 30 septembrie, 2022

Migrena transformată este ceea ce numim și migrenă cronică. Se referă la prezența cefaleei (de tip tensional) timp de 15 zile sau mai mult pe lună, la un pacient cu antecedente de migrenă episodică de cel puțin 3 luni.

Este cea mai comună formă de cefalee cronică zilnică.

Pacienții au un istoric de migrene episodice începând cu a doua sau a treia decadă de viață. Progresia este adesea treptată, dar bruscă la 15 până la 30% dintre pacienți.

Tratamentul este complex și trebuie să se concentreze pe prevenirea durerii, precum și pe schimbarea stilului de viață. Transformarea migrenei episodice este asociată cu abuzul de analgezice.

Cum este definită migrena cronică sau migrena transformată?

Conceptul de migrenă transformată provine din evoluția migrenei episodice (mai puțin frecventă) spre varianta cronică. În general, se pierd unele dintre caracteristicile migrenei, problema semănând cu durerile de cap de tip tensional. Episoadele sunt mai dese, dar mai puțin intense.  

Potrivit International Headache Society și criteriilor sale publicate în 2006, diagnosticul migrenei transformate necesită următoarele:

  • 15 sau mai multe zile de cefalee (de tip tensional sau migrenă) pe lună, timp de minim 3 luni.
  • 8 sau mai multe zile de cefalee pe lună timp de 3 luni, care îndeplinesc două din următoarele patru caracteristici: localizare unilaterală, durere pulsatorie, durere de intensitate moderată până la severă agravată de activitatea fizică și un simptom asociat (greață, fotofobie sau fonofobie). Ergotamina și triptanii previn dezvoltarea simptomelor migrenei.
  • 5 sau mai multe atacuri de migrenă episodice anterioare (adesea fără aură).
  • Lipsa abuzului de analgezice
Tânără afectată de migrena transformată
Trecerea de la migrena comună la migrena transformată poate fi treptată, deși în peste 10% din cazuri evoluția este abruptă.

Simptomele migrenei transformate

Deoarece este considerată o cronicizare a migrenei episodice, simptomele sunt aceleași:

  • Cefalee unilaterală pulsatilă
  • Sensibilitate la lumină sau sunete (fotofobie și fonofobie)
  • Greață și vărsături
Prezența aurei înainte de apariția durerii nu este atât de frecventă în acest caz.

Uneori, poate fi imposibil de diferențiat migrena transformată de cefaleea de tip tensional. Coexistența migrenei și a caracteristicilor de tip tensional a dus la apariția conceptului de cefalee mixtă sau migrenă-cefalee tensională complexă.

În timp, durerile de cap tind să se agraveze ca frecvență, dar să se amelioreze ca severitate. În cele din urmă, evoluează într-o cefalee cronică zilnică sau aproape zilnică, cu trăsături suprapuse de cefalee tensională și migrenă clasică.

Migrena transformată este asociată cu abuzul de analgezice, tulburările de somn, depresia și anxietatea. De aceea, se consideră că stresul, prezența unor factori traumatici sau consumul de tutun și alcool pot contribui la cronicizarea migrenelor episodice.

Factori de risc

Factorii de risc pentru dezvoltarea migrenei transformate includ:

  • Stres
  • Sex feminin
  • Tendință genetică
  • Consum de cofeină
  • Igienă precară a somnului
  • Istoric de migrenă episodică
  • Modificări hormonale asociate menopauzei
  • Tulburări psihice, cum ar fi anxietatea sau depresia
  • Abuzul de analgezice pentru tratarea atacurilor acute de cefalee

Ultimul factor are o importanță deosebită. Abuzul de analgezice este definit ca administrarea de analgezice timp de 15 sau mai multe zile pe lună pentru medicamentele non-opioide sau 10 sau mai multe zile pe lună pentru triptani, ergotamină, opioide și analgezice combinate.

Pentru a clasifica în mod adecvat migrenele transformate, utilizarea analgezicelor trebuie întreruptă timp de două luni.

Tratamentul migrenei transformate este complex

Tratamentul migrenei transformate necesită medicație preventivă, modificări ale stilului de viață și eliminarea factorilor declanșatori. Cu toate acestea, eficacitatea sa nu este imediată, ci poate apărea la 3-6 săptămâni de la începutul administrării.

Utilizarea medicamentelor de urgență, inclusiv analgezice non-opioide, cum ar fi ergotamina și triptanii, nu este recomandată. Abordarea preventivă include utilizarea următoarelor medicamente:

  • Antidepresivele triciclice (nortriptilina) sau inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (fluoxetină) care ameliorează, de asemenea, depresia, anxietatea și tulburările de somn asociate
  • Beta-blocantele (atenolol, metoprolol și propranolol)
  • Anticonvulsivantele (topiramat și acid valproic). Sunt contraindicate femeilor aflate la vârsta fertilă.
  • Injectarea cu toxină botulinică (utilă în special la cei care nu tolerează medicația orală zilnică)
  • Anticorpii monoclonali anti-calcitonine peptidici legați de genă, cum ar fi erenumab, fremezumab, galcanezumab și eptinezumab

În general, este necesară asocierea medicamentelor cu diferite mecanisme de acțiune pentru controlul simptomelor. Antidepresivele sunt adesea asociate cu beta-blocantele, de exemplu.

Pentru a trata episoadele acute de durere, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, triptanii și ergotaminele sunt recomandate persoanelor care nu abuzează de analgezice. În plus, se recomandă reglarea programului de somn, evitarea factorilor declanșatori cunoscuți și respectarea orelor de masă.

Terapiile cognitive (relaxare, managementul stresului) au o oarecare eficacitate. De asemenea, sunt recomandate măsuri alimentare, precum eliminarea consumului de cofeină și tutun.

Persoană care nu vrea să bea cafea
Eliminarea cofeinei poate fi utilă în reducerea episoadelor de migrenă. În mod similar, trebuie identificați și alți factori declanșatori ai durerii.

Migrena transformată poate fi invalidantă

Fiind o durere de cap zilnică sau aproape zilnică, migrena transformată afectează calitatea vieții și starea de spirit. Prin urmare, pe lângă faptul că are un impact direct asupra vieții de zi cu zi, duce la utilizarea excesivă a medicamentelor pentru ameliorarea crizelor dureroase.

De aceea, medicamentele nu trebuie utilizate decât o dată sau de două ori pe săptămână. În plus, cei care suferă de migrenă transformată se confruntă foarte des cu tulburări psihice, așadar pot apela la psihoterapie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.