Logo image
Logo image

Durerile de genunchi – 4 cauze posibile

4 minute
Înainte de a îți administra orice fel de medicament pentru a ameliora durerile de genunchi, este indicat să consulți un medic pentru a primi un tratament adecvat.
Durerile de genunchi – 4 cauze posibile
Carlos Fabián Avila

Scris și verificat de medicul Carlos Fabián Avila

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Indiferent de vârstă, atunci când apar durerile de genunchi, este cazul să-ți faci griji. Este posibil ca motivul să nu fie oasele sau mușchii din această regiune, ci articulațiile care conectează oasele de rotulă.

Durerile de genunchi reprezintă un semnal de alarmă pe care corpul tău ți-l transmite atunci când există o problemă. Sănătatea ta a fost afectată, iar simptomele s-au declanșat în această regiune a corpului.

Nu este cazul să începi să consumi medicamente analgezice, să nu mai mergi la sală sau să eviți scările. Deși aceste strategii pot masca sau chiar ameliora durerea experimentată, ele sunt doar soluții temporare.

Când renunți la strategia de evitare și revii la normal, durerile de genunchi reapar. Așadar, dacă te dor genunchii, ține seama de următoarele patru situații posibile:

1. Durerile de genunchi la urcatul scărilor

Some figure

Durerile de genunchi care survin atunci când urci scările pot semnala faptul că genunchii tăi sunt epuizați. Alte cauze ale durerii pot fi:

  • Defectele congenitale
  • Leziunile
  • Tulburările metabolice

De asemenea, durerile de genunchi ce apar atunci când urci scările pot fi un simptom timpuriu al osteoartritei, ce afectează în principal cartilajele. Alte simptome produse de această boală sunt inflamațiile, senzația de căldură și mobilitatea limitată.

Pentru a preveni agravarea osteoartritei genunchilor, este esențial să eviți mișcările extreme sau repetitive. Printre factorii posibili care pot declanșa această boală se numără:

  • Vârsta: osteoartrita afectează în general persoanele de vârstă mijlocie sau bătrânii.
  • Ereditatea: persoanele care suferă de osteoartrită din cauza moștenirii genetice vor avea picioarele arcuite, genunchii lor atingându-se.
  • Greutatea: obezitatea obligă articulațiile să susțină mai multă greutate.
  • Leziunile: leziunile sportive, de pildă, pot fi o cauză posibilă a osteoartritei.
  • Suprasolicitarea: statul în genunchi și aplecarea excesivă, ridicarea unor obiecte grele sau mersul frecvent pe jos.

Te-ar putea interesa și:

Umflăturile la genunchi: 5 remedii naturale

2. Durerile de genunchi însoțite de zgomote articulare

Atunci când rotula emite „pocnituri” mici, este posibili ca meniscul să fie rupt. Această leziune este foarte frecventă în rândul celor care practică sporturi de contact, precum rugbi sau fotbal.

Când genunchiul unui sportiv este dislocat, această parte a corpului său nu mai funcționează corespunzător. Pentru a remedia problema, este posibil ca sportivul să fie nevoit să se supună unei intervenții chirurgicale.

Meniscul este alcătuit din două discuri cartilaginoase având forma literei „C”. Aceste discuri sunt localizate între femur (osul șoldului), tibie (fluierul piciorului) și rotulă (osul central al genunchiului, a cărui formă este rotundă).

Rolul meniscului este să stabilizeze genunchiul, amortizând impactul asupra oaselor. Dacă meniscul tău este rupt, este necesar să-ți imobilizezi genunchiul. Pune o placă pe regiunea afectată și înfășoară cu pansament pentru a stimula vindecarea.

Acest truc te va ajuta să previi mișcările bruște și lezarea suplimentară a țesuturilor și a mușchilor. Consultă-ți medicul pentru a stabili ce metodă de imobilizare este potrivită pentru tine.

3. Genunchii amorțiți

Sciatica poate cauza amorțeală și furnicături în spatele genunchiului. Deși aceasta nu afectează în mod special genunchii, sciatica este o boală a nervului sciatic, ce pornește din regiunea lombară și care coboară de-a lungul părții posterioare a ambelor picioare.

Durerea sciatică poate fi atât de intensă încât bolnavul este imobilizat. Dacă soliciți ajutorul unui medic, acesta îți poate recomanda să aplici căldură sau gheață pe regiunea afectată, astfel încât să reduci inflamațiile. Aplică gheață în primele 48-72 de ore de la declanșarea durerii, apoi aplică ceva cald.

Nu trebuie să te îngrijorezi. Atât timp cât urmezi sfaturile medicului, durerea sciatică se va ameliora. Însă această problemă de sănătate poate reveni, așadar este indicat să nu devii neglijent cu sănătatea ta.

4. Simți că ți-au luat foc genunchii

Some figure

Pe lângă sciatică, durerile de genunchi pot fi cauzate și de cheaguri de sânge formate în spatele genunchilor. Aceste dureri sunt însoțite de o senzație de arsură. Principalele cauze ale formării cheagurilor de sânge în această regiune sunt:

  • Obezitatea (dacă ești supraponderal și te dor genunchii, este esențial să efectuezi exerciții fizice ușoare, precum mersul pe jos)
  • Menopauza
  • Fracturile osoase
  • Căzăturile
  • Accidentările
  • Graviditatea
  • Pilulele contraceptive
  • Sedentarismul (dacă serviciul te obligă să stai jos timp de mai multe ore, este esențial să te ridici în picioare și să te plimbi din când în când, precum și să efectuezi exerciții de întindere)

În cazul în care plănuiești să călătorești cu avionul sau cu mașina pentru mai multe ore, este necesar să găsești o modalitate de a menține mușchii picioarelor și ai rotulei în mișcare. Senzațiile de căldură și durere ce apar în spatele genunchiului semnalizează formarea unei cheag de sânge în această regiune.

În anumite situații, cheagurile de sânge pot cauza moartea. Dacă viața ta este în pericol, este necesar să folosești un anticoagulant. Însă orice tratament medicamentos trebuie administrat sub supravegherea unui medic. Nu îți administra medicamente pe cont propriu!

Îți recomandăm și:

5 trucuri și exerciții pentru întărirea genunchilor

Acum că ai aflat care sunt cele mai frecvente cauze ce provoacă durerile de genunchi, îți va fi mai ușor să găsești un tratament corespunzător. Cu toate acestea, chiar dacă bănuiești care este cauza problemei, nu folosi niciun tratament înainte de a consulta un medic. Acesta îți va oferi un diagnostic detaliat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lavalle Montalvo, C. (2010). Osteoartritis. Rrevista Medica UNAM. https://doi.org/10.4067/S0370-41061981000500001
  • Martínez Figueroa, R., Martínez Figueroa, C., Calvo Rodriguez, R., & Figueroa Poblete, D. (2015). Osteoartritis (artrosis) de rodilla. Revista Chilena de Ortopedia y Traumatología. https://doi.org/10.1016/j.rchot.2015.10.005
  • Peña Ayala, A. H., & Fernández-López, J. C. (2007). Prevalencia y factores de riesgo de la osteoartritis. Reumatología Clínica. https://doi.org/10.1016/S1699-258X(07)73648-3
  • Sánchez Naranjo, J. C., López Zapata, D. F., & Pinzón Duque, O. A. (2014). Osteoartritis, obesidad y síndrome metabólico. Revista Colombiana de Reumatología. https://doi.org/10.1016/S0121-8123(14)70163-X
  • Clínica Mayo. Osteocondritis disecante. (2020). Recuperado el 29 de marzo de 2021. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/osteochondritis-dissecans/symptoms-causes/syc-20375887
  • American Academy of Orthopaedic Surgeons. Desgarros de los meniscus (Meniscus Tears). Recuperado el 29 de marzo de 2021. https://orthoinfo.aaos.org/es/diseases–conditions/desgarros-de-los-meniscus-meniscus-tears/
  • Spine-Health. Tratamiento de la ciática. (2013). Recuperado el 29 de marzo de 2021. https://www.spine-health.com/espanol/ciatica/tratamiento-de-la-ciatica

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.