Eden Hazard și leziunea mușchiului psoas
Eden Hazard, un cunoscut jucător de fotbal, este afectat de leziunea mușchiului psoas. Acest mușchi puternic și mare l-a scos din nou din joc. Fotbalistul are probleme repetitive asociate antrenamentelor și meciurilor.
Noua accidentare nu pare să fie legată de cele anterioare; cu toate acestea, istoricul medical al sportivului spune o altă poveste. A acumulat nouă accidentări care nu i-au permis să joace prea mult de când face parte din echipa spaniolă. Aceasta este a zecea.
Să aruncăm o privire asupra ultimelor sale probleme musculare și articulare. Ce înseamnă că Hazard este afectat de leziunea mușchiului psoas? Care sunt repercusiunile?
Eden Hazard și leziunile musculare
Ultima leziune a lui Eden Hazard a fost o ruptură a mușchiului rectus anterior stâng. Este una dintre părțile care alcătuiesc cvadricepsul, în partea din față a coapsei. În spațiul dintre șold și genunchi, există fibre puternice și bine organizate care ne permit să facem sport.
Ruptura mușchiului rectus anterior stâng nu este la fel la toți oamenii. Există un risc mai mare pentru sportivi din cauza eforturilor exagerate implicate în antrenament și în sezoanele intense de meciuri și competiții. În termeni clinici, există patru grade de severitate a rupturilor musculare:
- Gradul I. Mai puțin de 5% din mușchiul în cauză este afectat. Zona poate fi identificată la o scanare cu ultrasunete.
- Gradul II. Fibrele se separă cu până la 5 cm.
- Gradul III. Ruptura este mai mare de 1.5 cm și există daune în aponevroză, stratul fibros care înconjoară țesutul muscular. Există adesea un hematom, o pungă de sânge care ocupă spațiu și generează presiune și durere.
- Gradul IV. Aceasta este cea mai serioasă formă. Ruptura este completă pe întreaga lățime a mușchiului afectat, iar hematomul tinde să aibă o dimensiune considerabilă. Necesită o intervenție chirurgicală.
Nu cunoaștem gravitatea leziunii în cazul lui Eden Hazard. Cu toate acestea, el s-a accidentat în ciuda respectării tehnicilor de odihnă și reabilitare indicate. De data aceasta, este vorba de mușchiul psoas, pe care urmează să îl descriem.
Eden Hazard și leziunea mușchiului psoas
Psoasul este, de fapt, o parte a unui mușchi mai mare la care ne referim ca psoas-iliac. Această masă de fibre se află între diafragmă și coloana vertebrală, deasupra pelvisului și femurului de dedesubt și este responsabil de flexarea șoldului. Vom descrie fiecare secțiune pe rând, amintindu-ne că Hazard a suferit o leziune a mușchiului psoas:
- Porțiunea iliacă se atașează de creasta iliacă a șoldului, atinge sacrul, umple o parte din fosa iliacă internă și formează ligamentul iliolombar. Apoi, iese din pelvis prin arcul crural, sub ligamentul inghinal și ajunge la femur.
- Mușchiul psoas își are originea în ultima vertebră toracică și în vertebrele lombare. Este prins de coloana vertebrală. Coboară în fosa iliacă, unde se va uni cu porțiunea descrisă mai sus.
Este logic să luăm în considerare interacțiunile dintre psoas și iliac cu diferite alte structuri ale organismului. Există o legătură cu organele abdominale și cu o serie de nervi și plexuri care transmit informații senzoriale.
Această legătură cu sistemul nervos central a dat naștere unor tehnici de meditație în medicina tradițională. Acestea urmăresc să stimuleze o presupusă canalizare a energiei în organele abdominale, sistemul renal și echilibrul vital. Desigur, acestea sunt date anecdotice bazate pe importanța mușchiului pentru postură.
Funcția mușchiului psoas este:
- Ne ajută să mergem în două picioare, spre deosebire de alte animale.
- Susține curburile normale ale coloanei vertebrale, în special în zona lombară.
- Stabilizează sacrul, astfel încât să nu-și piardă axa centrală.
Ar putea fi corelate ultimele leziuni ale lui Hazard?
Leziunea lui Hazard poate fi atribuită antrenamentului excesiv. Oboseala musculară și micro-leziunile repetitive au fost luate în considerare în cazul penultimei accidentări, așa că nu ar fi surprinzător ca această nouă problemă să aibă aceleași cauze.
În orice caz, leziunile s-au produs pe părțile laterale opuse. Ruptura cvadricepsului s-a produs pe stânga și leziunea mușchiului psoas pe dreapta. Nu putem elimina o posibilă legătură, deoarece organismul tinde să compenseze cu un efort mai mare pe partea sănătoasă atunci când există o problemă pe cealaltă parte a acestuia.
O ipoteză este faptul că, după rănirea membrului inferior stâng, partea dreaptă ar fi putut fi suprasolicitată în compensație. Contracțiile suplimentare și eforturile excesive pot provoca o sensibilitate crescută.
Desigur, ne aflăm pe tărâmul presupunerilor. Singurul lucru clar este faptul că accidentarea lui Eden Hazard înseamnă că nu va putea juca o perioadă. Încă o dată, odihna este tratamentul ideal, alături de medicamente antiinflamatoare și recuperarea prin kinesiologie și fizioterapie.
Putem preveni o leziune a psoasului?
Da, leziunea mușchiului psoas poate fi prevenită prin antrenament adecvat și executarea corectă a mișcărilor. În plus, sunt necesare ajustarea numărului de exerciții și oferirea unei pauze fibrelor musculare.
Uneori, există semne de avertizare. Poate exista o durere vagă la nivelul coapsei sau în regiunea lombară, precum și oboseală extremă la nivelul membrelor inferioare la sportivii care nu obosesc cu ușurință în mod regulat.
Profesioniștii recomandă următoarele atunci când există un avertisment specific:
- Redu intensitatea exercițiilor.
- Fă întinderi specifice pentru acest mușchi, mai des decât de obicei.
- Masează regiunea lombară și abdominală, de sus în jos, spre zona inghinală.
Există momente în care prevenirea este aproape imposibilă și nu rămâne altceva de făcut decât să te odihnești și să te lași pe mâna unor profesioniști care te pot ajuta să te refaci. Este posibil, dar necesită răbdare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Tudela Navarro, Antonio. “Como evitar lesiones en deportes repetitivos de alta competición y nuevas técnicas de entrenamiento repetitivo.” (2016).
- Cabrera Vasquez, Judith Polonia. “Enfoque fisioterapéutico en el desgarro del músculo-esquelético.” (2018).
- Staugaard-Jones, Jo Ann. El psoas: Músculo vital (Color). Paidotribo, 2019.
- Díaz, Fernando Jiménez. “Lesiones musculares en el deporte.(Muscular injuries in sport).” RICYDE. Revista Internacional de Ciencias del Deporte. doi: 10.5232/ricyde 2.3 (2006): 55-67.
- Rubio, Camilo Llorca, et al. “Espasmo del Psoas Iliaco, lesión adaptativa más frecuente en el atleta de alto rendimiento.” Revista Cubana de Medicina del Deporte y la Cultura Física 12.2 (2020).
- Narváez Chicaiza, Joselyn Vanesa. Estudio y análisis de la influencia del psoas en las lumbalgias mecánicas. BS thesis. Quito: UCE, 2019.