Efectele coronavirusului la nivel neurologic
SARS-CoV2 este o enigmă biologică pe care oamenii de știință trebuie să o descifreze treptat. Acest virus continuă să dea naștere multor întrebări și să ofere puține răspunsuri. Cu toate acestea, în fiecare zi descoperim ceva nou despre coronavirus, fie sub lupa unui microscop, fie analizând simptomele pe care le provoacă la pacienții infectați. Ultimele studii dezvăluie faptul că efectele coronavirusului la nivel neurologic sunt mai profunde decât se credea inițial.
Cu câteva luni în urmă, Universitatea Tsinghua din Beijing a descoperit faptul că celulele umane confundă ARN-ul viral cu materialul genetic în sine, determinându-ne să dezvoltăm noi înșine proteine virale. De asemenea, COVID-19, MERS și SARS afectează puternic sistemul respirator si au potențial letal.
Virusul care a declanșat actuala pandemie are o încărcătură infecțioasă mare. De fapt, impactul său viral este de până la 1000 de ori mai mare decât cel al altor viruși. Experții afirmă că întreaga încărcătură virală se află în gât în primele zile după infectare, favorizându-se astfel răspândirea bolii. În ziua a șaptea sau a opta de la contractarea bolii, apar probleme la nivelul plămânilor.
În urmă cu doar câteva săptămâni, comunitatea științifică a dezvăluit un nou efect al infectării cu coronavirus, care ar putea explica apariția problemelor respiratorii. Originea COVID-19 ar putea fi, de fapt, în sistemul nervos central.
Citește mai mult:
Efectele coronavirusului la nivel neurologic
Am auzit cu toții faptul că infecția cu coronavirus ne poate face să ne pierdem simțul mirosului și al gustului. Experți precum Dr. Claire Hopkins de la King’s College London au descris acest efect. Această problemă nu apare ca urmare a afectării sistemului respirator, ci, mai degrabă, a afectării sistemului nervos central. Mai mult, un lucru pe care mulți medici îl descoperă zilnic la pacienții infectați este faptul că aceștia manifestă numeroase simptome neurologice.
În anumite cazuri, medicii au detectat chiar și leziuni cerebrale la pacienții cu coronavirus. Într-un studiu realizat de medicii Yan-Chao Li, Wan-Zhu Bai și Tsutomu Hashikawa de la Universitatea Peking, scanările tomografice ale pacienților arată că acest virus poate provoca, de asemenea, efecte neurologice pe termen lung.
36.4% dintre pacienți manifestă simptome neurologice
La Universitatea Siena din Italia, medicii analizează acest fapt de săptămâni întregi. Dr. Antonio Federico a explicat faptul că 36,4% dintre pacienți au prezentat modificări neurologice. Societatea italiană de neurologie încearcă să analizeze în continuare aceste realități clinice.
Medicii au descoperit că simptomele manifestate la nivelul sistemului nervos central sunt:
- Hipogeusia (pierderea gustului)
- Hiposmia (pierderea mirosului)
- Nevralgia (dureri de cap, gât și dureri faciale)
- Migrenele
- Confuzia mintală
- Durerile musculare intense
- Amețelile, greața și vărsăturile
Medicii au descris situații foarte specifice ale pacienților care au suferit encefalopatii, precum cazul prezentat de Dr. Gassan Shajin și Dr. Daniel Noujam. De asemenea, există un alt caz al unei paciente de 58 de ani care a dezvoltat o boală neurologică rară ce i-a modificat starea mintală.
O altă situație a fost descrisă pe 21 martie de către Dr. Asia Filatov de la Colegiul de Medicină Charles E. Schmidt din Florida. În acest caz, un pacient cu COVID-19 a dezvoltat encefalopatie.
Citește mai mult:
Efectele coronavirusului la nivel neurologic ar putea fi cauza problemelor respiratorii
Deși SARS și MERS au avut un impact clar asupra sistemului respirator, oamenii de știință fac descoperiri oarecum diferite despre COVID-19. În acest caz, sistemul nervos central mediază problemele respiratorii acute. Medicii Yan-Chao Li, Wan-Zhu Bai și Tsutomu Hashikawa au afirmat acest fapt.
Potrivit experților, SARS-Cov2 afectează porțiunea trunchiului cerebral care controlează respirația. Mai mult, experții au observat și faptul că acest virus produce efecte la nivelul întregului creier. De asemenea, virusul afectează neuronii cardiorespiratori ai creierului până la inhibarea respirației spontane.
Înțelegerea mecanismului de acțiune al coronavirusului
Știm deja faptul că această tulpină de coronavirus poate avea efecte neurologice și că pneumonia acută a fost fatală la mulți pacienți. Acum, îi cunoaștem originea, mecanismul de acțiune și consecințele. Toate aceste date sunt foarte utile.
Să știi cum acționează acest inamic imperceptibil este un mare avantaj. Este adevărat că ne lipsesc deocamdată instrumentele necesare pentru a-i reduce încărcătura virală în organism. Cu toate acestea, pe măsură ce oamenii de știință descifrează enigmele codului său genetic, vom putea dezvolta modalități eficiente de combatere a acestuia.
Tot ce putem face în acest moment este să continuăm să evităm contactul social pentru a aplana curba răspândirii infecției, în speranța că oamenii de știință vor reuși să găsească un tratament cât mai curând posibil.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Neo Poyiadji, Gassan Shahin(2020) COVID-19–associated Acute Hemorrhagic Necrotizing Encephalopathy:Radiology Mar 31 202 doi.org/10.1148/radiol.2020201187
- Yan-Chao Li Wan-Zhu Bai, Tsutomu Hashikawa (2020) The Neuroinvasive Potential of SARS-CoV2 May Play a Role in the Respiratory Failure of COVID-19 Patients. Journal Medicine Virology DOI: 10.1002/jmv.25728
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.