Efectele secundare ale antibioticelor
 

Efectele secundare ale antibioticelor

Consumul nelimitat de antibiotice le poate face să-și piardă eficacitatea. De asemenea, pot apărea efecte secundar, deoarece aceste medicamente perturbă echilibrul intern al organismului.
Efectele secundare ale antibioticelor

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Toate prospectele au o secțiune care enumeră efectele secundare ale antibioticelor sau „contraindicațiile”. Cu toate acestea, oamenii nu le acordă atenție sau pur și simplu nu le citesc.

Este important să facem acest lucru pentru a evita neplăcerile. Antibioticele sunt medicamente puternice (de unde și eficacitatea lor), așa că trebuie luate doar pe bază de rețetă și în cantitățile indicate de medic. Efectele lor secundare sunt variate și, din acest motiv, trebuie să fim vigilenți.

Cum acționează antibioticele?

Capsule antibiotice

 

Antibioticele tratează infecțiile cauzate de bacterii și nu cele cauzate de viruși. De aceea, medicii nu prescriu întotdeauna antibiotice atunci când apare o infecție.

Antibioticele sunt eficiente pentru un anumit tip de bacterii, dar nu pentru toate. Infecțiile bacteriene „clasice” sunt:

  • Amigdalita bacteriană
  • Sinuzita bacteriană
  • Infecțiile pulmonare
  • Infecțiile urinare

Există și alte infecții comune, dar sunt produsul unui virus. Prin urmare, antibioticele nu funcționează. Vorbim despre:

  • Gripă
  • Răceală
  • Bronşită
  • Faringită
  • Otită

Dacă suferiți de oricare dintre aceste boli și luați antibiotice, puteți crește rezistența bacteriană. Cu alte cuvinte, în viitor, aceste medicamente nu vor mai avea niciun efect. Aceasta este o problemă foarte gravă și din ce în ce mai frecventă din cauza automedicației.

Sfaturi pentru utilizarea antibioticelor

Iată câteva recomandări pentru a evita rezistența bacteriană și pentru a reduce efectele secundare:

1. Folosiți antibioticul așa cum este prescris de medic

Nu vă automedicați niciodată și nu creșteți doza indicată de medic. Amintiți-vă că prietenii voștri nu sunt medici și că aveți întotdeauna nevoie de sfatul unui profesionist înainte de a lua un medicament.

De asemenea, este important să respectați orarul de administrare. Dacă profesionistul a indicat administrarea la fiecare 12, 8 sau 6 ore, instrucțiunile acestuia trebuie respectate cu strictețe.

2. Luați medicamentul atât timp cât este indicat

Nu abandonați consumul de antibiotice pentru că credeți că v-ați vindecat deja. Este necesar să respectați tratamentul complet, conform indicațiilor medicului. Chiar dacă nu aveți simptome, bacteriile pot fi în corp.

3. Nu depozitați și nu refolosiți antibioticele

Dacă aveți pastile rămase, nu le păstrați. A avea antibiotice acasă crește tentația de automedicație, ceva extrem de periculos.

Aruncați pastilele rămase. Uneori, farmaciile au puncte speciale pentru a arunca medicamentele, ceea ce este mai sigur decât a le arunca acasă.

Efectele secundare ale antibioticelor

Fată ce se confruntă cu efectele secundare ale antibioticelor

 

Deși sunt prescrise de medic și obiectivul lor este eliminarea anumitor bacterii care provoacă îmbolnăviri, antibioticele pot provoca efecte adverse.

Este important să le cunoașteți pentru a nu vă speria dacă se întâmplă acest lucru. Aceste tipuri de reacții sunt obișnuite, prin urmare sunt menționate în prospect

Sunt temporare și, în principiu, deși enervante, nu sunt grave. Totuși, dacă observați că reacțiile adverse sunt puternice, mergeți la medic. Este posibil ca medicamentul luat să fie prea agresiv.

În orice caz, nu încetați niciodată să le luați fără a consulta mai întâi medicul. Acest lucru poate cauza mai multe probleme decât efectele secundare ale antibioticului.

Diaree

Medicamentele sunt responsabile de uciderea bacteriilor de toate tipurile, inclusiv a celor patogene (producătoare de boli) și a celor care trăiesc în microbiota intestinală. Prin urmare, antibioticele pot perturba echilibrul normal al microorganismelor din flora intestinală.

Este posibil ca acestea să reducă numărul de bacterii benefice sau să crească populațiile de paraziți care provoacă diaree.

Candidoză

În primul rând, este important de subliniat că această ciupercă, Candida albicans, este responsabilă de numeroase infecții la nivelul corpului uman: la nivelul gurii, al intestinelor sau al vaginului.

Unele antibiotice pot perturba echilibrul bacterian în aceste zone ale corpului, determinând proliferarea bacteriilor care dau naștere la infecții cu ciuperci intestinale sau vaginale, de exemplu.

Mai multe efecte secundare ale antibioticelor

Pe lângă diaree și candidoză, administrarea acestor medicamente poate provoca:

  • Probleme digestive (absorbție slabă sau intoleranță alimentară, pierderea poftei de mâncare, constipație, gaze, gastrită)
  • Dificultăți de respirație, risc crescut de răceală sau gripă
  • Tulburări ale pielii
  • Dureri de cap sau migrene
  • Sensibilitate la lumina soarelui
  • Reacții alergice
  • Vedere încețoșată
  • Alterarea sistemului nervos

Sfaturi pentru a evita efectele secundare ale antibioticelor

Femeie ce cunoaște efectele secundare ale antibioticelor

 

Șansele de efecte secundare variază de la persoană la persoană. Unele reacții sunt foarte puțin probabile. Dacă luați medicamente, acordați atenție acestor sfaturi pentru a contracara posibilele reacții adverse:

  • Consultați-vă cu un profesionist cu privire la posibilele efecte secundare ale antibioticelor.
  • Aflați dacă este permis să luați și alte medicamente. Luați medicamentele cu apă după masă. De asemenea, întrebați medicul dacă acestea pot interacționa cu alimentele.
  • Nu fumați și nu beți alcool în timpul tratamentului. Mergeți repede la medic dacă aveți dificultăți de respirație.
  • Beți apă și băuturi zaharoase, lactate sau cafea. Calciul ar putea reduce efectele medicamentului. Din acest motiv, se recomandă să nu beți lapte înainte de câteva ore după administrarea antibioticului.
  • Beți mai multă apă decât de obicei. Beți ceaiuri din plante pentru a îmbunătăți digestia și a proteja mucoasa intestinală. Consumă sucuri naturale (nu cele industriale).
  • Săriți peste dulciuri, ciocolată și produse de patiserie și, dacă nu aveți diaree, măriți aportul de fibre. O dietă plină de produse industriale cu zahăr este asociată cu probleme digestive mai mari, așadar simptomele s-ar putea agrava.
  • Consumați un iaurt pe zi pentru a crește nivelul de probiotice intestinale. Numeroase studii au arătat că acestea sunt benefice pentru flora intestinala.
  • Adoptați o dietă sănătoasă care include pește, carne slabă, fructe, legume, leguminoase și nuci.
  • Nu vă expuneți prea mult la soare (mai ales dacă unul dintre efectele adverse este sensibilitatea la lumină).

Ce trebuie să faceți dacă aveți reacții adverse la antibiotice?

Informați-vă despre posibilele efecte secundare ale antibioticelor. Discutați cu medicul despre posibile interacțiuni cu alte medicamente și alimente.

În primul rând, dacă aveți o reacție adversă, nu vă alarmați și nu opriți administrarea antibioticului, deoarece acest lucru poate fi și mai dăunător. Poate vi se pare că remediul este mai rău decât boala, dar acest disconfort este doar temporar.

Prin urmare, nu trebuie să vă fie frică de antibiotice. În general, efectele secundare ale antibioticelor, deși enervante, nu sunt grave. Și, nu uitați: dacă aveți îndoieli, consultați un medic.

În cele din urmă, aveți grijă deosebită de alimentație în timp ce luați medicamente pentru a încerca să contracarați cât mai mult impactul lor. De asemenea, opriți obiceiurile dăunătoare, cum ar fi tutunul și alcoolul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.