Logo image
Logo image

Efectele secundare și beneficiile rubarbei

4 minute
Rubarba de grădină este celebră datorită proprietăților sale medicinale. De exemplu, aceasta poate regla nivelul colesterolului și îmbunătăți digestia. Totuși, rubarba are multe alte utilizări, precum și anumite efecte secundare. Citește mai departe pentru a afla informații interesante despre rubarbă!
Efectele secundare și beneficiile rubarbei
Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Denumirea științifică a rubarbei de grădină este Rheum rhabarbarum. Aceasta aparține familiei Polygonaceae. Este comestibilă, iar tulpina poate fi folosită într-o mare varietate de rețete. Ai auzit vreodată despre beneficiile rubarbei pentru sănătate?

În antichitate, rubarba era folosită în principal în scopuri medicinale (în special rădăcinile sale uscate). În prezent, oamenii folosesc tulpinile în supe dulci, gemuri, sosuri, prăjituri, aluaturi fărâmițate și vin. De asemenea, este principalul ingredient al multor torturi și plăcinte tradiționale din Marea Britanie și America de Nord.

Beneficiile rubarbei la nivel nutrițional

Trebuie să menționăm faptul că rubarba nu are prea mulți nutrienți esențiali și că aportul său caloric este scăzut. În ciuda acestui fapt, ea poate face parte dintr-o dietă sănătoasă variată ce te va ajuta să-ți acoperi nevoile nutriționale. Conform informațiilor colectate în baza de date a Departamentului pentru Agricultură din SUA, o porție de rubarbă de 100 g conține următoarele:

  • 26 de calorii
  • Mai puțin de 1,13 g de grăsime
  • 1,98 g de fibre
  • 1,13 g de proteine
  • 5,66 g de carbohidrați
  • 1,13 g de zahăr
  • 26% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina K1
  • 6% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C
  • 3% din cantitatea zilnică recomandată de potasiu
  • 1% din cantitatea zilnică recomandată de folat (vitamina B9)

Rubarba conține, de asemenea, o cantitate mică de calciu. Însă acesta este prezent adesea sub formă de oxalat de calciu, un antinutrient. Așadar, corpul nu îl poate asimila în mod eficient.

Some figure
Rubarba conține puține calorii și este utilizată în multe rețete.

Beneficiile rubarbei pentru sănătate

Trebuie să menționăm faptul că studiile științifice nu au obținut încă suficiente dovezi solide cu privire la beneficiile rubarbei pentru sănătate. Cu toate acestea, datele anecdotice și cercetările neoficiale sugerează că această plantă poate contribui la prevenirea bolilor.

Să vedem cum.

Poate ajuta la echilibrarea nivelului de colesterol

Tulpinile de rubarbă oferă o cantitate generoasă de fibre, care sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a ajuta la reglarea nivelului de colesterol. De fapt, într-un studiu controlat publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție, tulpina acestei plante a contribuit la reducerea colesterolului total cu 8% și a colesterolului rău (LDL) cu 9%.

Rubarba conține antioxidanți

Conform unui studiu publicat în Research in Pharmaceutical Sciences, antioxidanții joacă un rol important în prevenirea bolilor cronice. Nu numai că reduc efectele negative ale radicalilor liberi, ci întăresc sistemul imunitar și acționează ca un ajutor împotriva inflamației.

Rubarba este o sursă considerabilă de antioxidanți – chiar mai mare decât kale, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Food, Science & Technology. Mai exact, această plantă conține antociani, care contribuie la sănătatea cardiovasculară, a creierului și a pielii.

Susține digestia

Fibrele din tulpinile de rubarbă au, de asemenea, un efect pozitiv asupra sănătății digestive. Consumul regulat de rubarbă poate ajuta la prevenirea și tratarea unor tulburări gastrointestinale, cum ar fi constipația.

De asemenea, un studiu realizat pe șoareci, publicat în BioMed Research International, menționează faptul că taninurile din rubarbă ajută la reglarea absorbției apei în tractul digestiv, ceea ce previne diareea.

Îți recomandăm:

3 deserturi delicioase care nu îngrașă

Efectele secundare ale rubarbei

Some figure
Nu trebuie să depășești consumul recomandat de rubarbă de grădină, deoarece aceasta conține oxalat de calciu, care contribuie la apariția pietrelor la rinichi.

La majoritatea adulților sănătoși, consumul moderat de rubarbă nu are consecințe negative. Cu toate acestea, trebuie să fim clari cu privire la faptul că este una dintre cele mai semnificative surse comestibile de oxalat de calciu. Acest mineral este prezent în principal în frunzele acestei plante. Evită să le consumi.

Așa cum menționează un raport publicat în BMC Nefrology, prea mult oxalat de calciu poate duce la hiperoxalurie, o cauză frecventă a calculilor renali. În plus, oxalații pot duce la insuficiență renală dacă nu sunt tratați în mod adecvat.

Astfel, orice persoană cu tulburări renale sau cu antecedente de calculi renali trebuie să evite să consume această legumă. De asemenea, consultă medicul înainte de a o consuma în mod regulat dacă urmezi un tratament farmaceutic.

Descoperă mai mult:

Cum să gătești legumele pentru a obține un gust delicios

Cum să profiți de rubarba de grădină

Introducerea rubarbei în dietă este relativ ușoară, în ciuda gustului său acru. Unii oameni o amestecă cu căpșuni pentru a obține o aromă dulce-acrișoară. De asemenea, o poți consuma crudă, deși nu va fi la fel de gustoasă ca atunci când o consumi într-o plăcintă! În general, această legumă este adăugată în fulgi de ovăz, sosuri pentru salată, budincă de semințe de chia și plăcinte, printre altele.

Tu ce crezi? Ești gata să o încerci?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rhubarb, raw. (January 4, 2019). United States Department of Agriculture; USDA. Available in https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167758/nutrients
  • Heaney RP, Weaver CM. Oxalate: effect on calcium absorbability. Am J Clin Nutr. 1989;50(4):830‐832. doi:10.1093/ajcn/50.4.830
  • Goel V, Ooraikul B, Basu TK. Cholesterol lowering effects of rhubarb stalk fiber in hypercholesterolemic men. J Am Coll Nutr. 1997;16(6):600‐604.
  • Hajhashemi V, Vaseghi G, Pourfarzam M, Abdollahi A. Are antioxidants helpful for disease prevention?. Res Pharm Sci. 2010;5(1):1‐8.
  • Takeoka, G. R., Dao, L., Harden, L., Pantoja, A., & Kuhl, J. C. (2012). Antioxidant activity, phenolic and anthocyanin contents of various rhubarb (Rheumspp.) varieties. International Journal of Food Science & Technology, 48(1), 172–178. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2012.03174.x
  • Liu C, Zheng Y, Xu W, Wang H, Lin N. Rhubarb tannins extract inhibits the expression of aquaporins 2 and 3 in magnesium sulphate-induced diarrhoea model. Biomed Res Int. 2014;2014:619465. doi:10.1155/2014/619465
  • Albersmeyer M, Hilge R, Schröttle A, Weiss M, Sitter T, Vielhauer V. Acute kidney injury after ingestion of rhubarb: secondary oxalate nephropathy in a patient with type 1 diabetes. BMC Nephrol. 2012;13:141. Published 2012 Oct 30. doi:10.1186/1471-2369-13-141

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.