Efectele umidității asupra sănătății umane - Doza de Sănătate
 

Efectele umidității asupra sănătății umane

Nivelurile scăzute de umiditate ajută la răspândirea virusurilor și a bolilor respiratorii. În schimb, umiditatea ridicată poate determina dezvoltarea mucegaiului. Prin urmare, este important să menținem stabil nivelul de umiditate pentru a preveni efectele negative.
Efectele umidității asupra sănătății umane

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Umezeala afectează în mod direct numărul de alergeni și microorganisme din mediu. Umiditatea ridicată determină dezvoltarea acarienilor și a mucegaiului. Prin urmare, persoanele cu alergii pot avea de suferit. În cele ce urmează, vom analiza consecințele și efectele umidității asupra sănătății.

Chiar și persoanele fără alergii pot suferi din cauza efectelor umidității atunci când nivelurile sunt prea ridicate. La urma urmei, știm cu toții că nimănui nu îi place căldura lipicioasă. Te-ai întrebat vreodată de ce aerul fierbinte și umed ne face să ne simțim atât de incomod? De asemenea, de ce ne deranjează chiar și aerul extrem de uscat?

Este important să menținem nivelurile de umiditate într-un anumit interval, astfel încât să nu fim afectați de extreme. Nu este vorba doar de menținerea alergiilor sub control, ci și de o chestiune de siguranță. În continuare, vom dezbate pe larg acest subiect.

Efectele umidității ridicate asupra sănătății umane

Efectele umidității asupra sănătății umane

Unul dintre motivele pentru care umiditatea face ca vremea caldă să fie insuportabilă este faptul că, cu cât este mai mare umiditatea, cu atât se simte mai mult temperatura. Atunci când te afli într-un loc umed, este posibil să crezi că este și mai cald, chiar dacă temperatura este la un nivel suportabil.

Totuși, de ce umiditatea ne face să ne simțim atât de rău? Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să știi cum se răcorește corpul și își reglează temperatura.

Umezeala ajută la răcirea corpului

Transpirația este unul dintre mecanismele de răcire a corpului. Totuși, transpirația funcționează pentru a ne răci dacă apa părăsește pielea și se evaporă.

Aici intervine umiditatea. Concentrația apei din aer în raport cu temperatura determină cât de repede se poate evapora apa din piele. Când aerul este mai umed, este mai dificil ca acesta să absoarbă transpirația de pe piele.

Rezultatul?

Transpirăm și transpirăm, dar în loc să simțim ușurare, ne simțim încinși și lipicioși. Dacă umiditatea ridicată afectează capacitatea de răcire a transpirației, corpul trebuie să se răcească în alte moduri. Dacă transpirația nu funcționează pentru a ne răcori, începem să ne supraîncălzim. Prin urmare, pierdem apă și sare, de care corpul are nevoie. Supraîncălzirea și insolația pot duce la deshidratare și dezechilibre chimice în organism.

Dacă supraîncălzirea este severă, ea poate provoca:

  • Crampe
  • Sincopă sau leșin
  • Epuizare sau slăbiciune
  • Insolație

Principala modalitate de a evita supraîncălzirea este să ții cont atât de temperatură, cât și de indicele de umiditate. Este important să bei multă apă, să nu faci prea multă activitate fizică și să te răcorești atunci când observi oboseală sau creșterea ritmului cardiac. Cu cât aerul este mai uscat, cu atât corpul se va răci mai repede. Pe lângă crearea unui mediu mai confortabil, se vor împuțina și alergenii. De obicei, alergenii prosperă în condiții calde și umede.

Efectele umidității scăzute asupra sănătății umane

Fată care tușește

Deși umiditatea peste 80% nu este neobișnuită vara, toamna acest număr poate scădea până la 20%. Efectele umidității scăzute afectează, în principal, două zone: pielea și sistemul respirator. Simptomele respiratorii cauzate de umiditatea scăzută sunt:

  • Pasaje nazale uscate
  • Durere sau senzație de zgârietură la nivelul gâtului
  • Boli mai contagioase

În general, efectele umidității scăzute asupra pielii sunt:

  • Piele uscată
  • Buze crăpate
  • Ochi uscați

Umiditatea ridicată sau scăzută poate avea consecințe negative pentru organism. Nu uita faptul că umiditatea relativă depinde de temperatură. Acești doi factori sunt conectați, iar schimbarea unuia îl afectează și pe celălalt. În general, umiditatea între 35% și 50% este ideală. Aceasta ajută corpul să funcționeze normal. În plus, previne dezvoltarea alergenilor, precum acarienii și mucegaiul.

Reținerea tuturor acestor informații îți va oferi o mai bună înțelegere a modului în care funcționează corpul în raport cu mediul înconjurător. În acest fel, poți face tot ceea ce-ți stă în putere pentru a preveni efectele umidității asupra sănătății.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carrillo, T. (2012). Libro de las enfermedades alérgicas de la fundación BBVA. Alergia al polvo: ¿qué son los ácaros y cómo evitarlos?
  • OpenCourseWare. Universidad Politécnica de Madrid. Tabla para calcular sensación térmica por efecto del calor.
  • ocw.upm.es/ingenieria-agroforestal/climatologia-aplicada-a-la-ingenieria-y-medioambiente/contenidos/tema-13/Tabla-para-calcular-sensacion-termica-por-efecto-del-calor-y-la-humedad.pdf

    • A V Arundel, E M Sterling, J H Biggin, T D Sterling. Indirect health effects of relative humidity in indoor environments. (1986).
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1474709/

    • Baughman, A. Arens, Edward A. Indoor Humidity and Human Health–Part I: Literature Review of Health Effects of Humidity-Influenced Indoor Pollutants. (1996).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.