Elimină aceste 7 convingeri limitative care nu te lasă să te dezvolți
Convingerile limitative sunt gânduri sau opinii pe care le considerăm adevăruri absolute și care au adesea un impact negativ asupra vieții. Ele ne împiedică să mergem înainte și să creștem ca oameni. Câteva exemple sunt afirmațiile precum „Nu mă pricep la asta”, „Este prea greu pentru mine” sau „Nu voi putea niciodată să fac asta”. Cum poți să scapi de principalele convingeri limitative?
Cele mai multe convingeri limitative sunt dobândite în copilărie, etapă în care absorbim informațiile fără a le pune sub semnul întrebării sau a le analiza. Pe măsură ce creștem, ele devin parte a identității noastre. Din păcate, ne pot afecta potențialul.
7 convingeri limitative care nu te lasă să te dezvolți
Există multe convingeri care pot afecta dezvoltarea personală. Cele mai frecvente sunt următoarele:
1. Nu voi fi niciodată suficient de bun
Fals. Este o convingere limitativă bazată pe frica de eșec. Poți fi mereu bun la ceva. Trebuie doar să înveți să-ți explorezi abilitățile.
2. Nu trebuie să-mi exprim furia pentru că îi pot răni sau alunga pe cei din jur
Fals. Avem tot dreptul să fim supărați și să ne exprimăm supărarea, atât timp cât arătăm respect și nu îl atacăm pe celălalt. A fi capabili să ne exprimăm în aceste circumstanțe este vital pentru a nu fi călcați în picioare.
3. Bani mă vor face fericit
Contrar a ceea ce mulți oameni cred, banii nu aduc fericirea. Dacă menținem această credință, ne vom pune fericirea în mâinile unui agent extern (banii), care ne va transforma în sclavi.
Doar noi suntem responsabili pentru fericirea noastră. Deținerea de lucruri materiale ne poate face să ne simțim confortabil, dar nu ne face fericiți.
4. Trebuie să fiu perfect pentru a fi apreciat
Aceasta este o altă credință falsă. Adevărul este că nimeni nu este perfect și toți facem greșeli. Trebuie doar să le recunoaștem și să învățăm din ele. Căutând mereu imposibilul (perfecțiunea), ne condamnăm la suferință.
5. Unii oameni sunt ticăloși și răi, așa că trebuie pedepsiți
Această convingere limitativă nu este altceva decât o sursă continuă de furie, resentimente sau chiar ură. O perspectivă mai realistă asupra problemei este să crezi că oamenii se comportă astfel pentru că au probleme, pentru că nimeni nu i-a învățat să facă altceva și pentru că sunt bolnavi sau suferă.
6. Este oribil ca lucrurile să nu meargă așa cum îmi doresc
Viața nu va fi întotdeauna așa cum ne-am dori să fie pentru că nu vom putea niciodată să controlăm totul. Această convingere limitativă ne face să trăim în stres constant.
Gândește-te că frumusețea vieții este tocmai capacitatea ei de a ne surprinde. De multe ori, lucrurile care se întâmplă sunt chiar mai plăcute decât ne-am imaginat.
Descoperă: Secretele fericirii, conform științei
7. Adultul trebuie să aibă afecțiunea și aprobarea persoanelor apropiate
Obținerea aprobării și afecțiunii întregii lumi este un lucru imposibil. Acei oameni care ne iubesc nu trebuie să ne aprobe întotdeauna comportamentul.
Această convingere limitativă ne face să încercăm să răspundem așteptărilor celor din jurul nostru. Acest lucru ne poate provoca nefericire și nemulțumire personală prin pierderea autenticității.
Cum să depășești convingerile limitative?
Convingerile limitative au adesea efecte negative. De exemplu, ne pot împiedica să luăm decizii bune, să profităm de noi oportunități sau să ne exploatăm întregul potențial. În cel mai rău caz, pot genera o stare de spirit negativă, împiedicându-ne să trăim viața pe care ne-o dorim cu adevărat.
Descoperă ce convingeri limitative ai
Primul pas în depășirea convingerilor limitative este identificarea acestora. Pentru a face acest lucru, poți începe prin a le nota și a le grupa în diferite categorii, cum ar fi finanțe, familie, relații sau sănătate. Dacă îți este greu, te poți gândi la situații în care ai reacționat negativ. Dacă te uiți îndeaproape la comportamentele tale toxice, vei descoperi că credințele limitative sunt cauza.
Pune întrebări
Odată ce ai identificat convingerile limitative, contestă-le. Pentru a face acest lucru, pune-ți întrebări precum „de ce gândesc așa, când am început să fac asta, de când gândesc așa despre mine?”.
Reformulează convingerile limitative
Al treilea pas este reformularea acestor convingeri și transformarea lor în idei realiste, mai ales dacă sunt distorsionate, nesusținute de realitate.
Întărește-ți iubirea de sine
Pentru a lăsa în urmă convingerile limitative, este important să lucrăm la respectul de sine. Pentru aceasta, este esențial să ne acceptăm așa cum suntem, cu punctele noastre forte și slabe. De asemenea, trebuie să recunoaștem că întotdeauna putem greși.
Explorează
Convingerile limitative pot fi rezultatul unei mentalități înguste. Prin urmare, deschide-ți mintea și lasă curiozitatea să te ghideze.
Când cedezi curiozității, ai mai multe șanse să explorezi lumea din jur și să ieși din zona ta de confort. Acest lucru ajută la extinderea minții.
Când să ceri ajutorul psihologului?
Dacă eliminarea convingerilor limitative pe cont propriu este o luptă dificilă, cere ajutorul unui terapeut. Dacă credințele limitative generează alte afecțiuni mai severe (cum ar fi anxietatea sau depresia ), cel mai bine este să consulți un specialist în sănătate mintală.
Consilierii și terapeuții au resursele și cunoștințele necesare pentru a te ajuta să recunoști convingerile limitative, să depășești provocările și să trăiești o viață mai împlinită.
Din fericire, oricât de adânc înrădăcinate sunt aceste credințe, putem oricând să le confruntăm și să le schimbăm, fie pe cont propriu, fie cu ajutorul unui specialist.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ellis A. The role of irrational beliefs in perfectionism. En G. L. Flett & P. L. Hewitt (Eds.), Perfectionism: Theory, research, and treatment. Estados Unidos: American Psychological Association; 2002. 217–229.
- Meadows M. Confidence: How to Overcome Your Limiting Beliefs and Achieve Your Goals. Meadows Publishing; 2015.
- Vîslă A, Flückiger C, Holtforth M, David D. Irrational Beliefs and Psychological Distress: A Meta-Analysis. Psychotherapy and Psychosomatics [Internet] 2016 [consultado 23 nov 2021]; 85(1): 8-15. Disponible en: https://doi.org/10.1159/000441231