Este laptopul un risc pentru fertilitate? Ce trebuie să știe bărbații
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Ați auzit că laptopul reprezintă un risc pentru fertilitate la bărbați? În cazul în care nu știați deja, există dovezi științifice ce arată faptul că laptopul ținut pe coapse poate afecta sănătatea organelor reproductive și calitatea spermei.
Cercetătorii au observat o legătură între expunerea la căldură și la câmpurile electromagnetice ale laptopului și riscul crescut de probleme de fertilitate în rândul bărbaților.
Este laptopul un risc ridicat pentru fertilitate la bărbați?
Există doi factori de risc care leagă utilizarea greșită a laptopului de riscul crescut de probleme de fertilitate masculină. În continuare, vă vom explica ce spun experții.
Căldura emisă de laptop afectează sperma
O investigație publicată în revista Human Reproduction dezvăluie faptul că laptopul, prin căldura emisă, provoacă o creștere a temperaturii scrotale drepte și stângi (ScT), ceea ce are un impact negativ asupra spermatogenezei (procesul de formare a spermei), în special în rândul adolescenților și al bărbaților tineri.
Deși eșantionul studiului a fost mic (29 de voluntari bărbați), concluzia sa face posibilă analizarea unor aspecte considerabile în domeniul fertilității. Potrivit cercetătorilor, laptopul poate crește temperatura scrotului cu până la 2,8 grade Celsius. În consecință, calitatea spermatozoizilor scade.
Acest lucru este susținut și de alte publicații științifice, care detaliază faptul că expunerea la radiațiile nocive de la articolele electronice modifică funcția testiculară și crește riscul de infertilitate, deoarece afectează mobilitatea și concentrația spermatozoizilor.
Descoperiți: Cum să crești volumul spermei?
Câmpurile electromagnetice modifică ADN-ul
Spermatozoizii conțin în partea anterioară ADN-ul care va contribui la crearea unei noi ființe umane prin unirea cu ADN-ul ovulului feminin. Studiile susțin că expunerea continuă la câmpurile electromagnetice emise de elemente precum laptopul poate provoca modificări ale ADN-ului menționat.
Cercetările împărtășite în Fertility and Sterility detaliază faptul că utilizarea laptopurilor conectate la internet prin WiFi are un impact negativ asupra fertilității masculine, deoarece scade motilitatea spermatozoizilor și le fragmentează ADN-ul.
Cercetătorii susțin că ținerea unui laptop conectat prin Wi-Fi la internet în poală și în apropierea testiculelor poate fi un factor de risc pentru infertilitate la bărbați. Totuși, sunt necesare mai multe studii în acest sens.
Un alt studiu publicat în Reproductive Biology and Endocrinology afirmă faptul că expunerea la câmpuri electromagnetice de radiofrecvență poate induce deteriorarea ADN-ului prin cauzarea unui stres oxidativ crescut, ceea ce duce la moartea spermatozoizilor.
Cum să evitați riscurile create de laptop asupra fertilității masculine?
Avem nevoie de studii mai ample și mai concludente asupra efectelor computerelor și altor dispozitive electronice asupra fertilității masculine. Chiar și așa, constatările de până acum sunt un motiv pentru a adopta măsuri preventive. Ce trebuie să luați în considerare?
În primul rând, laptopul reprezintă un risc pentru fertilitatea masculină dacă este folosit greșit. Cercetările arată că timpul de expunere și proximitatea față de zona genitală cresc considerabil riscul de modificare a spermatogenezei.
Acestea fiind spuse, câteva recomandări importante sunt următoarele:
- Țineți mai puțin laptopul în poală. Pe cât posibil, puneți-l pe o masă.
- Aveți grijă la postură atunci când utilizați acest tip de dispozitiv. În mod ideal, țineți picioarele ușor depărtate.
- Utilizați un suport pentru laptop. Acest lucru menține dispozitivul rece și reduce transferul de căldură către piele. Chiar și așa, acest suport nu garantează menținerea testiculelor la temperatura optimă.
Alte sfaturi pentru a avea grijă de fertilitate
Există și alte măsuri care trebuie luate în considerare pentru a avea grijă de sănătatea reproductivă. Mai jos, vă împărtășim câteva obiceiuri recomandate de specialiști:
- Exerciții fizice: activitatea fizică, cum ar fi folosirea benzii de alergare timp de o oră, de trei ori pe săptămână, îmbunătățește numărul de spermatozoizi și motilitatea acestora.
- Dietă sănătoasă: alimente precum legumele, fructele, peștele și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi contribuie la creșterea numărului de spermatozoizi la fiecare ejaculare, potrivit unui studiu publicat în revista Andrology.
- Evitarea hainelor strâmte: purtarea de pantaloni și chiloți largi previne creșterea temperaturii și scade presiunea asupra testiculelor.
- Evitarea mediilor prea calde: așa cum am văzut mai sus, creșterea temperaturii la nivelul organelor genitale poate deteriora spermatozoizii.
- Eliminarea obiceiurilor nesănătoase: alcoolul, substanțele psihoactive și țigările reduc numărul de spermatozoizi și deteriorează structurile acestora.
Descoperiți: Cauzele, simptomele, diagnosticul și tratamentul spermatocelului
Laptopul provoacă probleme de fertilitate și la femei?
Deocamdată nu există studii care să arate că laptopurile reprezintă un risc pentru fertilitatea feminină. Deoarece ovarele sunt bine izolate de temperaturile și radiațiile emise de aceste elemente, nu au fost observate efecte negative.
Ce să rețineți despre utilizarea laptopului și fertilitatea masculină?
În acest moment, nu există suficiente studii care să spună cu siguranță că utilizarea laptopului provoacă infertilitate la bărbați. Totuși, dovezile de până acum sugerează faptul că bărbații ar trebui să ia măsuri preventive atunci când folosesc aceste dispozitive.
Mai exact, este esențial să le folosiți întotdeauna la birou sau la masă pentru a preveni contactul direct cu zona genitală. Aveți grijă și de postura corpului pentru a evita probleme!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Avendaño, C.; Mata, A. & Sánchez, C. (2011) El uso de computadoras portátiles conectadas a Internet a través de Wi-Fi disminuye la motilidad del esperma humano y aumenta la fragmentación del ADN del esperma. Fertility and Sterility® Vol. 97, No. 1. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2011.10.012
-
Kesari, K. K., Agarwal, A., & Henkel, R. (2018). Radiations and male fertility. Reproductive biology and endocrinology : RB&E, 16(1), 118. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6240172/
- Paparella, Cecilia, Pavesi, Adriana, Provenzal, Olga, Ombrella, Adriana, & Bouvet, Beatriz. (2017). Infertilidad masculina. Exposición laboral a factores ambientales y su efecto sobre la calidad seminal.. Revista Uruguaya de Medicina Interna, 2(2), 10-21. Recuperado en 07 de junio de 2023, de http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2393-67972017000200010&lng=es&tlng=es.
- Ricci, E., Al-Beitawi, S., Cipriani, S., Alteri, A., Chiaffarino, F., Candiani, M., Gerli, S., Viganó, P. and Parazzini, F. (2018), Hábitos dietéticos y parámetros seminales: una revisión narrativa sistemática. Andrología, 6: 104-116. https://doi.org/10.1111/andr.12452
- Rodríguez Pendás, Bertha Victoria. (2017). Fragmentación del ADN espermático e infertilidad masculina. Revista Cubana de Endocrinología, 28(3), 1-17. Recuperado en 07 de junio de 2023, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-29532017000300009&lng=es&tlng=es.
- Rosety, Miguel Ángel, Díaz, Antonio, Rosety, Jesús María, Pery, M.ª Teresa, Brenes-Martín, Francisco, Bernardi, Marco, García, Natalia, Rosety-Rodríguez, Manuel, Ordóñez, Francisco Javier, & Rosety, Ignacio. (2017). Exercise improved semen quality and reproductive hormone levels in sedentary obese adults. Nutrición Hospitalaria, 34(3), 608-612. https://dx.doi.org/10.20960/nh.549
- Sheynkin, Y.; Jung, M.; Yoo, P; Schulsinger, D. & Komaroff. E. (2005) Aumento de la temperatura escrotal en usuarios de computadoras portátiles, Reproducción humana, Volumen 20, Número 2 (5), páginas 452–455, DOI: //doi.org/10.1093/humrep/deh61
- Yefim Sheynkin and others, Increase in scrotal temperature in laptop computer users, Human Reproduction, Volume 20, Issue 2, February 2005, Pages 452–455, https://doi.org/10.1093/humrep/deh616
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.