Este sănătos să consumi lichidul din conserve? - Doza de Sănătate
 

Este sănătos să consumi lichidul din conserve?

Mulți se întreabă dacă este sănătos sau nu să consumi lichidul din conserve. Pentru a pune capăt tuturor îndoielilor, în acest articol, îți vom arăta când ar trebui să-l utilizezi și când este mai bine să-l arunci. Descoperă mai jos numeroase informații utile!
Este sănătos să consumi lichidul din conserve?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Conservarea este o strategie eficientă care le permite oamenilor să se bucure de anumite alimente de sezon pe tot parcursul anului. În acest fel, te asiguri de calitatea nutrițională și igiena alimentară corectă. În plus, conservarea îți permite să păstrezi alimentele în exces și să eviți deteriorarea anumitor produse. Dar ce faci cu lichidul din conserve? Este sănătos?

Uneori, acest lichid conține o cantitate generoasă de micronutrienți benefici. Alteori, conține aditivi sau mult sodiu pe care este cel mai bine să-l eviți. În acest articol, îți vom explica în ce situații ar trebui să consumi lichidul din conserve.

Este sănătos să consumi lichidul din conserve?

Conservele de pește

În ceea ce privește acest tip de alimente, lichidul pe care producătorii îl folosesc pentru a garanta buna conservare a produselor este, de obicei, uleiul. Deoarece vitaminele solubile în grăsimi se dizolvă în acest mediu, este recomandat să profiți de lichidul din conserve pentru a evita pierderea de nutrienți.

Deficitul de vitamina D este endemic la nivelul populației globale. Valorile scăzute ale acestei substanțe sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, potrivit unui articol științific publicat în 2016.

Peștele gras, cum ar fi tonul, care este consumat adesea din conserve, este unul dintre puținele alimente care furnizează doze semnificative de vitamina D. Prin urmare, eliminarea uleiului din interiorul cutiei înseamnă reducerea semnificativă a aportului de nutrienți benefici.

În alte situații, lichidul din conservele de pește constă în saramură. Consumul său poate să nu fie la fel de benefic, deoarece poate crește semnificativ nivelul de sodiu din organism.

Aportul ridicat de sodiu este legat de un risc crescut de hipertensiune arterială, potrivit unui articol publicat în revista Nutrients. Prin urmare, trebuie să ții cont de acest lucru atunci când decizi să profiți sau nu de lichidul din conserve.

Conservă de ton în ulei
Poți utiliza multe tipuri de alimente conservate în ulei cu tot cu lichid. Cu toate acestea, este important să verifici conținutul de sodiu și calitatea uleiului.

Conservele de legume

Majoritatea legumelor din conserve includ un lichid care constă în apă, acid ascorbic și, uneori, sare. Din acest motiv, aportul acestui lichid este practic inofensiv, cu excepția cazului în care trebuie să-ți reglezi aportul zilnic de sodiu.

În multe situații, oamenii aruncă acest lichid deoarece el poate afecta calitatea organoleptică a produsului, dar nu pentru că dăunează sănătății în sine.

Cu toate acestea, îți recomandăm să analizezi etichetele pentru a identifica posibilii aditivi prezenți în produs. Dacă identifici prezența conservanților, este recomandat să consumi acest lichid cu moderație.

De obicei, oamenii spală anumite tipuri de legume, precum leguminoasele, înainte de a le folosi în preparate culinare, deoarece lichidul le modifică palatabilitatea. Însă, consumul de lichide din conservele de legume reduce pierderea de vitamine solubile în apă, cum ar fi vitamina B. Vitaminele trec în lichide în timpul procesului de conservare și al tratamentului termic.

Lichidul din conserve de legume
În majoritatea cazurilor, utilizarea lichidului din conservele de legume nu este o problemă.

Legumele din conserve sunt alimente recomandate

Deși experții acordă prioritate consumului de alimente proaspete în detrimentul produselor procesate sau ambalate, nu trebuie să uiți că legumele din conserve sunt un aliment sănătos. Acestea au aproape aceleași proprietăți nutritive ca variantele proaspete, iar calitatea organoleptică este acceptabilă.

În plus, legumele din conserve îți permit să consumi alimente care nu sunt de sezon. De asemenea, acestea îți permit să ai suficiente rezerve de produse gata de consum, fără a fi nevoie să mergi atât de des la supermarket. În plus, prețul conservelor este, de obicei, foarte competitiv.

Ce ar trebui să reții despre lichidul din conserve

Experții recomandă foarte des consumul de conserve ca parte a unei alimentații sănătoase. În general, poți consuma lichidul din conserve, deoarece este inofensiv.

Cu toate acestea, este important să analizezi etichetele alimentelor. Dacă detectezi o mulțime de conservanți, pe lângă sodiu sau acid ascorbic, trebuie să limitezi aportul lichidului din conservă.

Producătorii au obiceiul să conserve alimentele în saramură, iar acest lucru este dăunător doar pacienților hipertensivi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wang TJ., Vitamin D and cardiovascular disease. Annu Rev Med, 2016. 67: 261-72.
  • Grillo A., Salvi L., Coruzzi P., Salvi P., Parati G., Sodium intake and hypertension. Nutrients, 2019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.