7 greșeli în alimentație care trebuie remediate - Doza de Sănătate
 

7 greșeli în alimentație care trebuie remediate

Ai nevoie de multă ingeniozitate în bucătărie pentru a-ți convinge familia să remedieze greșelile în alimentație. Ești ceea ce mănânci, drept pentru care adoptarea unei diete sănătoase ar trebui să se numere printre prioritățile tale.
7 greșeli în alimentație care trebuie remediate
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Chiar și persoanele care se preocupă de sănătatea lor și au obiceiuri benefice pot comite greșeli în alimentație care le strică toate planurile. Așadar, este important să fii conștient de ceea ce mănânci. În articolul de azi, îți prezentăm câteva greșeli frecvente și ce trebuie să faci pentru a le remedia.

Cele mai răspândite greșeli în alimentație

1. Planifici greșit mesele

Cuplu comițând greșeli în alimentație
Este foarte ușor să optezi pentru alimente de tip „fast food” atunci când nu-ți planifici mesele.

Conform anumitor studii, până la 80% din oameni nu își planifică meniurile săptămânale. Consecința acestui fenomen este reprezentat de practicile alimentare neechilibrate care provoacă un câștig excesiv în greutate. Așadar, trebuie să dobândești cunoștințe de bază cu privire la mâncare, să înveți câte ceva despre nutriție și să fii conștient de alimentele pe care le consumi.

Trăim într-o lume haotică. Ca să mănânci sănătos, este nevoie de multă planificare. Fă cumpărături într-un mod inteligent și selectează cu grijă ceea ce pui în coș.

2. „Light” nu este mereu sinonim cu „sănătos”

În general, reducerea conținutului de grăsime al anumitor alimente este compensată cu un adaos de sare sau zahăr. Nu te lăsa indus în eroare de conotațiile termenului „light” și nu consuma prea des mâncăruri care intră în această categorie. Dacă vrei să mănânci „light”, optează pentru alimente cu adevărat ușoare, cum ar fi legumele, fructele cărnoase și oleaginoase sau peștele.

Multe persoane au impresia că grăsimea este nocivă. În realitate, organismul uman are nevoie de aceasta pentru a-și îndeplini funcțiile. Evită produsele pe al căror ambalaj scrie „0% grăsime”. Deși nu conțin grăsimi nocive, precum cele trans, acestea sunt lipsite și de grăsimi benefice. De pildă, grăsimile mononesaturate și acizii grași omega-3 sunt foarte utili organismului, drept pentru care trebuie să ne satisfacem necesarul zilnic de acești nutrienți.

3. Nu servești cinci mese pe zi

Specialiștii ne recomandă să servim cinci mese pe zi. Practic, este vorba despre triada celebră formată din micul dejun, prânzul și cina, plus încă două gustări. Dacă intervalul de timp dintre mese este foarte mare (peste 3-4 ore), corpul nostru intră în stare de alertă. Cu alte cuvinte, se declanșează mecanismele de economisire a energiei. Ce înseamnă asta?

Dacă nu mâncăm suficient de des, organismul începe să conserve energie și să acumuleze grăsime pentru a putea face față orelor în care nu este aprovizionat cu calorii. Așadar, ca să ne menținem corpul echilibrat, nu trebuie să sărim peste mese.

4. Sari peste micul dejun

Ceas în formă de farfurie înconjurat de tacâmuri
Dacă nu mănânci atunci când îți este foame, corpul tău intră într-o stare de alertă și își mărește rezervele de grăsime. Acest lucru poate cauza un câștig în greutate semnificativ.

Săritul peste micul dejun este un obicei foarte răspândit în societatea contemporană. Mulți dintre noi avem impresia că această practică ne va ajuta să slăbim mai repede. Trebuie însă să uiți de acest mit, micul dejun fiind una din cele mai importante mese ale zilei. Acesta ne aprovizionează cu energia de care avem nevoie pe tot parcursul zilei.

Totodată, și mâncatul „după program” intră în categoria de greșeli în alimentație. Sistemul digestiv uman se autoreglează și are un program specific. Așadar, săritul peste mese ne poate afecta negativ sănătatea.

5. Utilizezi sare în exces

Consumul excesiv de sare provoacă retenție de apă și hipertensiune arterială. Dacă nivelul de sodiu din organism este excesiv, rinichii și inima au de suferit. Problemele menționate se pot dezvolta în timp dacă avem un aport sporit de sare în mod regulat.

Pofta de sare poate avea diverse cauze. Consultă un medic în cazul în care te confrunți cu această problemă.

Între timp, încearcă să urmezi o dietă sănătoasă și să consumi cantități adecvate de sare. Dacă vrei un plus de gust, adaugă mai multe condimente în mâncărurile pe care le prepari și experimentează cu ingrediente precum fructele citrice, usturoiul sau oțetul.

6. Nu toate salatele sunt la fel

Majoritatea persoanelor au impresia că a mânca salate înseamnă a mânca sănătos și că acest tip de preparat conține toate fructele și legumele necesare într-o dietă. Și această impresie este eronată. O salată tipică, preparată doar cu salată verde, roșii și ceapă, are o valoare nutritivă foarte scăzută. Aceasta oferă, în principal, apă.

Pentru a servi o salată cu adevărat sănătoasă, va trebui să combini și să asortezi legumele cu leguminoase, fructe cărnoase și oleaginoase sau carne. Salata verde are o anumită valoare nutritivă, dar vei avea nevoie de mai mult de un ingredient pentru a-ți satisface nevoile zilnice.

7. Faci abuz de alimente „bune”

Carne pe tocător cu usturoi
Schimbă-ți prioritățile alimentare și menține o dietă echilibrată. Mesele tale ar trebui să fie „colorate” și să conțină mai mult decât carne și cartofi.

„Mănâncă măcar carnea!”, obișnuiau să spună mamele din toată lumea. Acest îndemn avea la bază mai degrabă prețul cărnii decât valoarea nutritivă a acestui aliment.

Deși este important să consumăm o anumită cantitate de proteine animale în fiecare zi, acest nutrient nu trebuie să depășească un sfert dintr-o masă. Mesele echilibrate și „colorate” sunt și sănătoase. (Dar reține că nu ne referim la bomboane Fruit Loops sau M&M.) Asigură-te că legumele, cerealele integrale și leguminoasele ajung pe farfuria ta.

Nu în ultimul rând, consultă un nutriționist dacă vrei să-ți îmbunătățești obiceiurile alimentare și ai anumite nelămuriri. Specialiștii te pot ajuta!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ducrot, P., Méjean, C., Aroumougame, V., Ibanez, G., Allès, B., Kesse-Guyot, E., … Péneau, S. (2017). Meal planning is associated with food variety, diet quality and body weight status in a large sample of French adults. The international journal of behavioral nutrition and physical activity14(1), 12. doi:10.1186/s12966-017-0461-7
  • Rynders CA., Thomas EA., Zaman A., Pan Z., et al., Effectiveness of intermittent fasting and time restricted feeding compared to continuous energy restriction for weight loss. Nutrients, 2019.
  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.