Este sigur să consumi alimente picante în timpul alăptării?
 

Este sigur să consumi alimente picante în timpul alăptării?

Există multe mituri în jurul consumului de alimente picante în timpul alăptării. Este adevărat că aceste tipuri de alimente ar trebui evitate?
Este sigur să consumi alimente picante în timpul alăptării?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 06 octombrie, 2022

Multe mame se abțin de la a mânca alimente picante în timpul alăptării, deoarece cred că acest lucru ar putea afecta copilul. De fapt, există oameni care susțin că acest lucru îl face pe cel mic să simtă disconfort și să devină agitat. Este adevărat?

Unii susțin că aportul de alimente picante în timpul alăptării determină copilul să aibă colici și probleme cu stomacul, mai ales dacă mama are un oarecare disconfort gastric după ingerarea produselor.

Majoritatea acestor afirmații nu sunt altceva decât mituri. Momentan, nu există dovezi.

Consumul de alimente picante în timpul alăptării este sigur?

Toți experții susțin că aportul de alimente picante în timpul alăptării este sigur. Acest lucru nu ar trebui să provoace nici un disconfort copilului. Dacă cel mic este mai iritat, are mai multe gaze sau pare neliniștit, cel mai probabil este din alt motiv.

Compoziția laptelui matern este întotdeauna aceeași, indiferent de alimentația mamei. Cu alte cuvinte, nu este adevărat că hrana mamei trece direct la copilul ei atunci când alăptează.

Se poate întâmpla ca laptele să-și schimbe puțin aroma. Acizii din alimentele picante nu trec în laptele matern, ci doar o parte din aromă, într-un mod foarte subtil.

Există multe culturi în care condimentele sunt un element esențial în gastronomie. În acele regiuni geografice, nu există restricții pentru mamele care alăptează.

Ce beneficii au alimentele picante?

Spre surprinderea multora, nu numai că este sigur să consumăm alimente picante în timpul alăptării, ci acestea pot avea și beneficii valoroase. Primul dintre acestea este modificarea gustului laptelui matern.

Când bebelușul simte o aromă nouă, începe să-și lărgească gama de percepții gustative. Într-un fel sau altul, acest lucru îi îmbogățește palatul și îl pregătește să fie mai deschis la noile arome.

Există un studiu care a arătat că bebelușii care sunt mai expuși la diferite arome prin lichidul amniotic în timpul sarcinii sunt mai târziu mai receptivi la încorporarea mai multor arome în propria dietă.

Alimentele cu arome puternice schimbă gustul laptelui matern. Putem enumera usturoiul, vanilia, menta și ardeii iuți. Această investigație a descoperit un fapt foarte interesant. Atunci când un produs nou a fost introdus în dieta mamei, a apărut schimbarea comportamentală la sugar. Sugarul a băut mai mult lapte matern decât de obicei.

Alimente picante ce pot fi consumate în timpul alăptării

Alimente picante în timpul alăptării: care sunt riscurile?

Nu s-a găsit nicio dovadă care să arate că aportul de alimente picante în timpul alăptării afectează copilul. Chiar dacă aceste tipuri de alimente sunt grele pentru mamă, nu a existat niciun impact asupra sugarului.

De asemenea, condimentele iuți nu fac ca laptele să aibă gust rău. Aroma este foarte subtilă și bebelușul nu va primi acizii prezenți în condimentate. Va experimenta doar un gust ușor diferit.

Unii părinți cred că cei mici vor dezvolta alergii. Nu există dovezi în acest sens. Dimpotrivă, totul indică faptul că sugarii ale căror mame sunt expuse la o mare varietate de alimente în timpul alăptării tind să dezvolte mai puține alergii și intoleranțe alimentare.

Dieta corectă în timpul alăptării

O mamă care alăptează trebuie să-și mărească aportul zilnic de calorii cu aproximativ 400 sau 500. În mod ideal, trebuie să aibă o dietă foarte variată și echilibrată. Trebuie să evite doar acele alimente care îi provoacă disconfort.

Se recomandă precauție în cazul următoarelor produse:

  • Alcool: are efect nociv asupra copilului.
  • Pește: din cauza conținutului ridicat de mercur.
  • Cofeină: cel mult 300 miligrame pe zi.
  • Suplimente pe bază de plante: sunt permise doar cele care au fost aprobate de medic.

În cazul în care bebelușul prezintă orice tip de reacție în timpul alăptării, precum urticarie, vărsături, constipație, exces de gaze, eczeme, diaree, scaune cu sânge sau manifestări similare, este indicat să consultați medicul pediatru.

Copil alăptat de mamă
Alăptarea este înconjurată de mituri, dar este foarte importantă pentru bebeluș.

Discutați cu medicul dacă aveți îndoieli

Deși nu există nicio dovadă care să ateste că aportul de alimente picante în timpul alăptării este dăunător pentru bebeluș, dacă mama observă o reacție la copil, cel mai bine este să discute cu medicul specialist.

Fiecare bebeluș este diferit, dar toți își dezvoltă gusturile pentru alimentele în funcție de preferințele mamelor. Dacă apare un răspuns necorespunzător la cel mic, mergeți la medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Forestell CA. Flavor Perception and Preference Development in Human Infants. Ann Nutr Metab. 2017;70 Suppl 3:17-25. doi: 10.1159/000478759. Epub 2017 Sep 14. PMID: 28903110.
  • Mennella JA, Beauchamp GK. The effects of repeated exposure to garlic-flavored milk on the nursling’s behavior. Pediatr Res. 1993 Dec;34(6):805-8. doi: 10.1203/00006450-199312000-00022. PMID: 8108198.
  • Segura, S. A., Ansótegui, J. A., & Díaz-Gómez, N. M. (2016, June). La importancia de la nutrición materna durante la lactancia, ¿necesitan las madres lactantes suplementos nutricionales? In Anales de Pediatría (Vol. 84, No. 6, pp. 347-e1). Elsevier Doyma.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.