Ești o persoană intolerantă? Află adevărul!
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Crezi că ești o persoană intolerantă? Dacă da, poate de multe ori ți s-a spus că ai o mentalitate „primitivă” cu credințe învechite pe care puțini le împărtășesc. Persoana intolerantă are nenumărate prejudecăți și este influențată de stereotipuri sau idei pe care ceilalți i le pot insufla.
Ești o persoană intolerantă? Caracteristicile unei persoane intolerante
Este timpul să fim sinceri cu noi înșine și să putem spune „da, la capitolul acesta eșuez” sau „mă simt identificat cu acest aspect”.
Este în regulă să fii intolerant. Poate că toți am fost la un moment dat. Marea provocare este să fii conștient de asta și să încerci să schimbi lucrurile, pentru că intoleranța nu ne duce într-un loc bun.
1. O persoană intolerantă discriminează
Îți plac relațiile deschise? Este orientarea ta sexuală diferită? Oamenii fără toleranță se enervează în aceste situații și cel mai curios este că, în realitate, nu știu care este motivul. Pur și simplu resping lucruri în mod gratuit și îi jignesc pe alții cu comentariile lor discriminatorii. Acest lucru se întâmplă pentru că sunt plini de prejudecăți.
Citește mai mult:
2. Persoana intolerantă este fan al propriilor idei
Persoana intolerantă își apără ideile și credințele în același mod în care respinge părerile altora. Acest lucru este atât de exagerat, încât există doar două opțiuni: ca alții să se îndepărteze sau să o sprijine. Cu aceștia din urmă formează grupuri, ceea ce duce la fanatism care provoacă conflicte multiple.
Cu toate acestea, trebuie să fii atent. Psihoterapeutul Steven Stony, autor al multor cărți despre coexistență, susține că de multe ori poți fi intolerant în numele toleranței. Adică ne apărăm ideile de toleranță, considerându-i intoleranți pe cei care nu sunt de acord cu noi.
Există cazuri în care o persoană nu are voie să vorbească și să se exprime, deoarece este considerată intolerantă. Lucrul corect în acest caz este să o asculți și să discuți cu respect și toleranță. Ideal este să accepți că există diferențe și să înveți să trăiești cu ideile diferite.
3. Nu ascultă
Apărarea propriei idei este importantă, dar știi că nu vei avea întotdeauna dreptate, iar alții, prin comentariile și argumentele lor, te pot face să te răzgândești.
Persoana intolerantă decide să nu-i asculte pe ceilalți. În acest fel, convingerile sale puternice nu pot fi schimbate. Acest lucru provoacă o mare problemă, deoarece nu va lua niciodată în considerare opiniile altora, ceea ce va produce conflicte în relațiile interpersonale.
4. Explodează
Ce se întâmplă când îi arăți cuiva că greșește? Poate accepta viziunea ta, dar s-ar putea, de asemenea, să se enerveze și să-ți reproșeze că nu împărtășești aceleași gânduri. Persoana intolerantă nu ține cont de părerea ta, așa că, dacă insiști să te asculte, va izbucni. Oricine discriminează ajunge să devină foarte ostil.
5. Nu acceptă critica
Dacă cineva o critică sau îndrăznește să o cenzureze, persoana intolerantă va reacționa neplăcut. Persoana intolerantă nu crede că face ceva greșit. Pentru ea, totul este bine. De fapt, când cineva o critică, ea crede că cel care greșește este celălalt.
Nu va încerca niciodată să se critice pe sine sau să accepte că a greșit. Este atât de intolerantă, încât ajunge să devină inflexibilă.
Citește mai mult:
Respect pentru ceilalți
Ceva ce oamenii intoleranți nu cunosc este respectul față de ceilalți, fie că este vorba despre opinii, cultură sau orice subiect controversat. Ceea ce îmbogățește ființele umane este diversitatea personalităților, credințelor și educației. Toate acestea ne lărgesc orizontul.
Dar părerile celorlalți? Oare avem întotdeauna dreptate? Nu, cu toții greșim. Ascultarea celorlalți ne va permite să știm dacă avem sau nu dreptate.
De persoanele intolerante este mai bine să stai departe!
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.