Exercițiile fizice pot ajuta la întărirea imunității?
Pandemia provocată de coronavirus ne-a perturbat viața de zi cu zi și ne-a făcut să ne punem o mulțime de întrebări. Una dintre acestea este dacă exercițiile fizice pot ajuta la întărirea imunității. Acum, când toți suntem închiși în casă sub amenințarea infecției, răspunsul la această întrebare este mai relevant ca oricând.
COVID-19 este o tulpină de coronavirus care și-a început călătoria în urma unei epidemii în orașul chinez Wuhan. Aceasta s-a extins rapid la nivel mondial. Multe țări și-au obligat cetățenii să intre în carantină, iar altele au impus un control strict asupra libertății de mișcare.
Recomandarea valabilă în întreaga lume în acest moment este să rămânem în casă. Autoritățile doresc să reducă circulația oamenilor pentru a reduce circulația virusului în sine. Făcând acest lucru, autoritățile speră să câștige timp pentru ca numărul de cazuri pozitive să nu prăbușească sistemele de sănătate și capacitatea acestora de a trata pacienții.
Din cauza acestei situații rare și grave, internetul este plin de sugestii cu privire la ceea ce oamenii ar putea face pentru a-și îmbunătăți răspunsul imun. Unul dintre cele mai recomandate lucruri este să faci exerciții fizice în interiorul casei.
În cele ce urmează, vom analiza câteva dintre motivele care stau la baza acestei recomandări, pentru a vedea dacă exercițiile fizice sunt sau nu eficiente când vine vorba de întărirea imunității. Vom analiza mai întâi aspectele teoretice.
Exercițiile fizice pot ajuta la întărirea imunității: teorii
Efectul exercițiilor fizice asupra sistemului imunitar nu este în totalitate clar. Majoritatea oamenilor consideră că acestea au o natură protectoare, dar nu există întotdeauna o corelație evidentă.
Numeroase beneficii ale exercițiilor fizice apar atunci când oamenii le practică în mod regulat și la intensitate moderată, dar nu este cazul întotdeauna. Deși există cazuri în care exercițiile fizice îmbunătățesc în mod evident funcționarea sistemului imunitar, este esențial să știi cum să faci acest lucru.
Îți recomandăm:
O primă teorie susține faptul că exercițiile fizice îmbunătățesc circulația globulelor albe în sânge. Atunci când îți miști mai mult corpul, aceste celule se pot deplasa mai ușor în locurile necesare pentru a te apăra împotriva agenților patogeni.
O altă teorie analizează schimbările de temperatură a corpului. Exercițiile fizice determină creșteri imediate ale temperaturii corpului din cauza excesului de energie eliberată. Aceste creșteri imită perfect acțiunea febrei atunci când ai o infecție.
A treia teorie face referire la reducerea nivelului de stres. Exercițiile fizice scad secreția de hormoni de stres, iar acest lucru contribuie la o mai bună funcționare a sistemul imunitar. Așa cum vei citi mai târziu, această teorie explică și de ce suprasolicitarea este contraproductivă în ceea ce privește răspunsul sistemului imunitar.
Care este răspunsul sistemului imunitar la diferite tipuri de exerciții fizice?
Există două moduri de a practica exerciții fizice: moderat sau intens. Antrenamentul moderat este acela care se efectuează timp de 30 până la 40 de minute, chiar și în fiecare zi. Antrenamentul intens este prelungit, cu puțină odihnă.
Antrenamentul moderat este cea mai bună opțiune de a îmbunătăți răspunsul sistemului imunitar. Corpul produce stimuli care se reproduc și provoacă un răspuns imun drept compensare pentru energia consumată. Dacă menții acest ritm, sistemul imunitar va deveni mai puternic și mai activ.
În cazul exercițiilor de intensitate ridicată, se întâmplă exact opusul: acest tip de exerciții este stresant, chiar dacă îți face plăcere ceea ce faci. Stresul, în acest caz, provine de la efortul pe care organismul îl depune în timpul antrenamentului. Rezultatul final este un sistem imunitar suprimat, lucru pe care cu siguranță nu îl dorești. Teoria susține faptul că globulele albe din sânge migrează către țesutul muscular pentru a repara fibrele deteriorate în loc să se ocupe de infecții.
Exercițiile fizice pot ajuta la întărirea imunității. Ce trebuie să faci?
În mijlocul unei pandemii care ne obligă pe toți să rămânem acasă, cel mai bine este practicăm zilnic exerciții fizice moderate. Nu vom deveni peste noapte imuni la COVID-19, dar aceasta este o modalitate excelentă de a trece cu bine de starea de izolare la domiciliu.
Alături de practicarea de exerciții fizice, va trebui să îți controlezi obiceiurile alimentare pentru a da o mână de ajutor sistemului imunitar. Este foarte important să adopți o dietă echilibrată, deși te afli în carantină. Același lucru este valabil și în cazul odihnei, lucru pe care ar trebui să îl faci la fel ca înainte.
Citește mai mult:
Concluzie
Cu siguranță nu îți va oferi o super imunitate împotriva coronavirusului, dar activitatea fizică te va ajuta să rămâi concentrat și ocupat. Este posibil să te îndrăgostești de rutina adoptată și să o menții si după încheierea pandemiei de coronavirus!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Asplund CA, Best TM. Exercise physiology. In: Miller MD, Thompson SR, eds. DeLee & Drez’s Orthopaedic Sports Medicine. 4th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 7.
- Jäger, Anneli, and Vijay K. Kuchroo. “Effector and regulatory T‐cell subsets in autoimmunity and tissue inflammation.” Scandinavian journal of immunology 72.3 (2010): 173-184.
- Rangel Colmenero, Blanca Rocío, Germán Hernández Cruz, and Adrián Geovanni Rosas Taraco. El ejercicio físico y su relación con el sistema inmune. Revista de Ciencias del Ejercicio FOD 5.2 (2009): 37-60.
- Aguilar, Carolina, et al. Ejercicio y sistema inmune. Iatreia (2006): 189-198.
- Jiménez, José Moncada. El ejercicio físico y el sistema inmunológico: una revisión de las investigaciones más recientes en este campo. Revista Educación 24.1 (2000): 131-140.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.