Există alimente care provoacă leziuni bucale?
 

Există alimente care provoacă leziuni bucale?

Există alimente care pot precipita sau agrava aftele și alte leziuni bucale, la fel cum există și alimente care acționează ca protectori. Descoperiți-le!
Există alimente care provoacă leziuni bucale?
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

Ideea că unele alimente provoacă leziuni bucale există de mult timp. Cu toate acestea, ele nu sunt un declanșator direct pentru această afecțiune. Ce se întâmplă este faptul că unele produse cresc susceptibilitatea de îmbolnăvire sau agravează simptomele deja prezente. Ce alimente provoacă afte și leziuni bucale?

Rănile, aftele sau ulcerele bucale sunt leziuni ale mucoasei bucale. Ele sunt adesea mici, multiple, recurente și uneori foarte dureroase.

Cauza exactă nu a fost stabilită. Sunt adesea asociate cu iritații cauzate de dinții ascuțiți, aparatele dentare, consumul de alimente foarte fierbinți și fumat. În plus, s-a stabilit că unele alimente tind să exacerbeze rănile existente.

Ce sunt leziunile sau aftele bucale?

Leziunile bucale reprezintă pierderea sau eroziunea țesutului delicat care căptușește gura, numit și membrană mucoasă. Leziunile au aspect ulceros. Sunt mici și au margini roșii. La început, par a fi mici vezicule, care se sparg ulterior.

De obicei, provoacă durere, dar majoritatea se vindecă de la sine într-o perioadă de două săptămâni, fără a lăsa sechele. Uneori, rănile apar ca pete roșiatice care progresează la pete albicioase și apoi răni dureroase cenușii. Sunt puțin adânci și pot fi în relief.

De obicei, leziunile apar pe interiorul buzelor; pot apărea și pe mucoasa bucală, pe podeaua gurii sau pe palat.

Pe lângă durere, există o sensibilitate crescută și chiar o senzație de arsură. Când leziunile sunt însoțite de febră, ganglioni limfatici umflați sau tuse, poate fi vorba despre o infecție.

Factorii care provoacă leziuni și afte bucale

Deși nu există o etiologie specifică a rănilor bucale, există factori care influențează focarele. Aceștia cuprind următoarele:

  • Stresul emoțional (factorul principal asociat)
  • Modificările hormonale la femei (sunt mai frecvente în stadiile premenstruale)
  • Bolile sistemului imunitar
  • Deficiențele nutriționale
  • Alergiile la mâncare
  • Anumite alimente
  • Reacția la viruși sau bacterii
  • Antecedentele familiale (cazurile recurente de afte au origini genetice)
  • Leziunile bucale apărute din cauza îngrijirii dentare sau aparatelor ortodontice
  • Igiena orală deficitară

Ce alimente provoacă leziuni bucale?

Într-un studiu efectuat la Universitatea Santiago de Compostela, cercetătorii au stabilit că micronutrienții și macronutrienții din dietă nu au niciun efect asupra apariției aftelor. În schimb, băuturile alcoolice și cofeina par să crească riscul acestei afecțiuni.

În orice caz, nu există studii care să arate că un anumit aliment provoacă aceste leziuni. Până acum, au fost identificate doar elemente care agravează simptomele. Descoperiți-le mai jos!

Fructe acide

După cum detaliază un articol publicat de Centrul Național de Informații în Biotehnologie, consumul de fructe acre poate irita și mai mult mucoasa inflamată a gurii. Din acest motiv, fructele acide provoca mai multă durere și disconfort în cazul rănilor. Câteva exemple sunt următoarele:

  • Ananas
  • Portocale
  • Lămâie
  • Lămâie verde
  • Struguri
  • Căpșune

Roșii și derivate

Roșiile și produsele derivate au un nivel ridicat de aciditate. Din acest motiv, consumul lor este descurajat înainte de vindecarea leziunilor bucale. Consumul de roșii poate agrava iritația și durerea la nivelul mucoaselor gurii. Poate duce chiar și apariția unor răni noi.

Ciocolată

Ciocolata conține un alcaloid numit obromură, care tinde să provoace sensibilitate bucală la anumite persoane. Centrul Stomatologic Valley Ridge explică faptul că aportul acestui aliment poate declanșa apariția de răni pe limbă și pe interiorul obrajilor în cazul persoanelor cu o ușoară alergie.

Nu este necesar să eliminați complet acest aliment din dietă. În schimb, aportul său este descurajat în timpul vindecării rănilor. De asemenea, nu consumați ciocolată dacă observați semne de alergie.

Alimente picante

Mâncarea condimentată nu provoacă răni bucale, dar poate agrava simptomele. Ca și alimentele acide, modifică mucoasa gurii și provoacă iritații. Se recomanda evitarea curry-urilor, sosurilor iuți, ardeilor jalapeños și altor alimente picante.

Alimente tari sau abrazive

Alimentele tari sau abrazive irită țesuturile moi din gură, agravând rănile. În acest grup intră nucile, morcovii, nucile de cocos, ridichile și altele.

Lactate

Deși lipsesc studii concludente cu privire la rolul lactatelor în apariția rănilor bucale, unele proteine din aceste alimente duc la o reacție imună care se manifestă prin acest simptom la anumiți pacienți. În general, se recomandă oprirea consumului de lactate în caz de afte recurente.

În studiile de caz raportate în Journal of the American Dental Association, autorii au descris vindecarea ulcerelor aftoase recurente după eliminarea laptelui din dietă.

Alte alimente asociate cu rănile bucale

  • Făina și derivații ei. Persoanele cu alergie la gluten pot dezvolta răni bucale.
  • Cafea și alcool. La fel ca multe dintre alimentele menționate mai sus, pot fi foarte acide și sunt adesea consumate în cantități mari.
  • Mâncare foarte sărată. Conținutul ridicat de sare poate irita mucoasa gurii.

Deficitul de vitamine și minerale provoacă răni bucale

Pentru a evita rănile bucale, limitarea anumitor alimente nu este suficientă. Se recomandă consumul mai multor nutrienți esențiali, precum acidul folic, vitamina C, vitamina B, fierul, zincul și calciul. Lipsa acestora este asociată și cu apariția ulcerelor bucale. Pentru a crește nivelurile, puteți mânca diverse alimente, cum ar fi cele enumerate mai jos:

  • Zinc: stridii, cereale integrale și leguminoase
  • Fier: legume verzi, carne roșie, fasole și linte
  • Acid folic: pâine, orez, năut, fasole, fructe și legume
  • Calciu: kale, broccoli și pește, cum ar fi somonul
  • Vitamina B: carne roșie, drojdie și cereale
  • Vitamina C: varză, pătrunjel, năsturel, papaya și conopidă

Ce să rețineți despre principalele alimente provoacă leziuni bucale?

Factorii care provoacă răni bucale sunt variați. În cazuri rare, alimentele produc reacții alergice care se manifestă cu acest simptom. În plus, unele agravează disconfortul și îngreunează vindecarea. Prin urmare, trebuie să știți care sunt acestea și, desigur, să vă limitați aportul în prezența leziunilor.

Trebuie remarcat faptul că tratamentul rănilor bucale are ca scop ameliorarea simptomelor (cu anestezice locale sau steroizi) și evitarea recidivelor. Adesea, acestea nu necesită îngrijiri medicale. În orice caz, dacă nu se ameliorează în câteva zile sau provoacă multă durere, cel mai bine este să consultați medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.