Face taping: cum poți elimina ridurile cu bandă adezivă
Scris și verificat de medicul dermatolog Maria del Carmen Hernandez
Face taping este o tehnică la modă pe rețelele de socializare. Tutorialele se înmulțesc, mai ales pe TikTok, prezentând o tehnică care, teoretic, poate ajuta la reducerea ridurilor.
Nu este o metodă nouă, dar acum a devenit virală. Unii medici o indică pentru tratarea paraliziei faciale. Este o tehnică eficientă?
Ce este face taping?
Conceptul se referă la o tehnică estetică care presupune utilizarea unei benzi adezive pe față, cu scopul de a oferi un efect de strângere. Pielea este temporar strânsă, oferind feței un aspect mai ferm.
Face taping poate fi folosit sub machiaj pentru a ascunde ridurile. De asemenea, se recomandă să folosiți benzile în mod regulat, astfel încât pielea să prezinte mai puțină îmbătrânire sau, cel puțin, liniile de expresie să fie atenuate.
Deși tehnica poate fi efectuată în orice moment al zilei, pentru a obține un efect de durată, se recomandă aplicarea noaptea, plasând benzile înainte de a merge la culcare. În teorie, acest lucru reduce mișcările nocturne care provoacă și mai multe riduri.
Benzile se așază mai ales pe frunte și pe obraji. Materialul adeziv folosit variază în funcție de preferințe. Uneori se folosește bandă obișnuită, dar se folosesc și benzi medicale sau de terapie fizică.
Descoperă: Tehnica blanching pentru atenuarea ridurilor fine
Face taping: este eficient?
Nu există studii științifice pe termen lung care să evalueze eficacitatea acestei metode. Prin urmare, este imposibil să se determine dacă funcționează sau nu.
Primul lucru de luat în considerare este că formarea ridurilor pe față răspunde unui proces multifactorial care afectează proteinele și celulele. Prin urmare, o abordare anti-îmbătrânire a pielii ar trebui să ia în considerare toți acești factori care influențează apariția liniilor de expresie:
- Îmbătrânire naturală: pierderea de colagen și elastină în piele reduce tensiunea pielii.
- Expunerea la soare: radiațiile ultraviolete (UV) accelerează procesul, numit fotoîmbătrânire.
- Pierderea grăsimii faciale: de-a lungul anilor, grăsimea din anumite zone ale feței este redusă, ceea ce poate duce la lasare.
- Stil de viață: fumatul, consumul regulat de alcool și o dietă săracă în antioxidanți contribuie la îmbătrânirea prematură.
- Genetica: predispoziția genetică joacă un rol în numărul de riduri pe care le vom forma.
Deci, face taping ar putea strânge pielea pentru a compensa pierderea de grăsime și deteriorarea colagenului și a elastinei, dar nu i-ar restabili tonusul pe termen lung. Adică unele beneficii ar fi temporare, dar nu se poate spune că îmbătrânirea pielii este oprită.
Descoperă: Piele artificială antiîmbătrânire pentru a îndepărta ridurile și petele
Există vreun beneficiu?
În combinație cu alte metode, menținerea mușchilor pe loc pentru mai mult timp poate avea potențialul de a stimula tensiunea pielii.
Mai presus de toate, tehnica se aplică noaptea. Folosind benzile și o poziție de dormit pe spate, putem evita efectul gravitației nocturne care favorizează formarea ridurilor, așa cum se explică într-o publicație în Aesthetic Surgery Journal .
Dacă alegem un machiaj pentru a ascunde benzile, tehnica poate fi utilă pentru un eveniment sau o ședință de foto. Desigur, trebuie avut în vedere că acest machiaj trebuie făcut perfect, astfel încât benzile să nu fie vizibile.
Este un remediu sigur?
Nu vor fi probleme majore dacă utilizați ocazional benzile. Cu toate acestea, există anumite impedimente, deoarece unele persoane pot experimenta unele dintre următoarele efecte adverse:
- Iritația pielii: banda adezivă pe piele, conform materialului său, poate provoca alergii, urticarie și roșeață. Ideal ar fi să faci un mic test, într-o zonă limitată, apoi să treci la o utilizare mai extinsă.
- Restricționarea fluxului sanguin: dacă banda este purtată prea strâns, generând tensiune excesivă, va limita irigarea pielii din zona respectivă. În cele din urmă, va fi efectul opus a ceea ce căutăm, deoarece nutriția celulelor faciale va fi restricționată.
- Acnee: limitarea capacității de „respirație” a pielii și înfundarea excesivă a porilor ar fi un factor de risc pentru persoanele diagnosticate cu acnee. În ele, benzile ar avea capacitatea de a declanșa un focar acut al bolii.
- Leziuni ale pielii: pe lângă iritații, atunci când scoateți benzile puteți face acest lucru brusc, provocând abraziuni pe față. Aceste răni nu vor fi majore, dar vor afecta estetica și, dacă nu sunt îngrijite, s-ar putea infecta.
Ce alternative la face taping există?
Știți deja că tapingul facial vă va oferi un beneficiu temporar, dar nimic mai mult. Cele mai eficiente tehnici sunt cele mai invazive și cele mai scumpe.
Pe de o parte, avem proceduri cosmetice minim invazive. Dintre acestea, injecția cu Botox este vedeta. Toxina botulinică are efecte notabile.
Fillerele dermice cu acid hialuronic oferă, de asemenea, beneficii, la fel ca peelingul chimic. Deși, așa cum am menționat deja, acestea nu sunt tehnici de casă și necesită o investiție semnificativă.
În orice caz, ele rămân alternative la operația de întinerire sau lifting facial. Și, de fapt, sunt, de asemenea, mai puțin invazive decât plasarea firelor de tensiune pe față.
La rândul său, utilizarea produselor anti-îmbătrânire superficiale este o altă opțiune mai puțin costisitoare, neinvazivă, cu unele efecte notabile asupra ridurilor. Poti opta pentru produse cu retinoizi, acid hialuronic sau hidroxiacizi in creme, seruri, lotiuni sau emulsii.
Efectele tehnicii face taping sunt temporare
Înainte de a-ți pune benzi pe față, trebuie să știi că face taping este o tehnică cu efecte subtile și temporare. În unele cazuri, poate face mai mult rău decât bine.
Dacă tot vrei să încerci, ia măsuri de precauție de bază: folosește benzi hipoalergenice, nu aplica prea multă presiune și scoate-le cu grijă. Dacă descoperi iritații după utilizare, renunță.
Pentru mai multă eficacitate pe termen lung, modifică-ți obiceiurile de viață. Ai grija la expunerea la soare, hidrateaza-te, nu fuma si nu bea alcool. Dacă ai dubii, consultă un dermatolog pentru a afla cele mai bune sfaturi cu privire la cea mai bună metodă pentru eliminarea ridurilor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Anson, G., Kane, M. A., & Lambros, V. (2016). Sleep wrinkles: facial aging and facial distortion during sleep. Aesthetic surgery journal, 36(8), 931-940. https://academic.oup.com/asj/article-abstract/36/8/931/2613967
- Bay, E. Y., & Topal, I. O. (2023). Aging skin and anti-aging strategies. Exploratory Research and Hypothesis in Medicine, 8(3), 269-279. https://www.xiahepublishing.com/m/2472-0712/ERHM-2022-00030
- Chauhan, P., & Shakya, M. (2009). Modeling signaling pathways leading to wrinkle formation: Identification of the skin aging target. Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology, 75, 463. https://ijdvl.com/modeling-signaling-pathways-leading-to-wrinkle-formation-identification-of-the-skin-aging-target/
- Lee, K. Y. (2023). Clinical Research Trend for Taping Therapy on Facial Palsy. The Journal of Korean Medicine Ophthalmology & Otolaryngology & Dermatology, 36(4), 70-87. https://www.jkmood.org/archive/view_article?pid=jkmood-36-4-70
- Zouboulis, C. C., Ganceviciene, R., Liakou, A. I., Theodoridis, A., Elewa, R., & Makrantonaki, E. (2019). Aesthetic aspects of skin aging, prevention, and local treatment. Clinics in dermatology, 37(4), 365-372. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X19300690
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.