Beneficiile, riscurile și complicațiilor fillerelor dermice
 

Beneficiile, riscurile și complicațiilor fillerelor dermice

Fillerele ajută pielea feței să-și recapete elasticitatea și prospețimea. Deși reprezintă o procedură non-invazivă, este important să cunoaștem toate implicațiile și riscurile.
Beneficiile, riscurile și complicațiilor fillerelor dermice
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

Medicina estetică extinde alternativele pentru a întârzia semnele îmbătrânirii, fără a fi nevoie de intervenție chirurgicală. Fillerele dermice sunt un exemplu elocvent. Utilizarea acestor substanțe injectabile capătă amploare, ele tratând ridurile, camuflând cicatricile și eliminând hiperpigmentarea. Descoperiți beneficiile, riscurile și complicațiilor fillerelor dermice!

Când vine vorba de ten, oamenii caută opțiuni care sunt mai puțin riscante și care oferă rezultate naturale. Tratamentele din această clasă se remarcă prin efectele lor aproape imediate și prin caracteristicile lor non-invazive. Se folosesc substanțe care ameliorează problemele pielii. Aflați mai multe despre acest subiect!

Ce sunt fillerele dermice?

Injectabilele sau fillerele dermice faciale sunt un tip de procedură estetică al cărei obiectiv este întinerirea feței, infiltrând compuși speciali care elimină ridurile de expresie, schimbă aspectul buzelor și uniformizează nuanța pielii.

Prin aplicarea anumitor produse, defectele țesuturilor moi pot fi corectate rapid, după cum arată Societatea Internațională de Chirurgie Plastică Estetică. Produsele au aprobarea Food and Drug Administration din Statele Unite (FDA) și pot fi folosite la persoanele cu vârsta peste 22 de ani.

FDA le descrie ca fiind implanturi care ajută la înfrumusețarea aspectului feței. Substanțele absorbabile sau temporare sunt injectate în piele.

Fillerele dermice sunt utile și la nivelul mâinilor.

Tipuri de fillere faciale

Indiferent de marcă, materialele de umplere sunt clasificate în funcție de rezistență:

  • Temporare
  • Semipermanente
  • Permanente

O altă clasificare ține cont de formulare, după cum vom vedea mai jos.

Colagen

Aceste fillere ajută la stimularea formării de colagen natural. Ele redau elasticitatea pielii. Jurnalul Dermatología Argentina subliniază faptul că această substanță este o proteină structurală a țesutului conjunctiv și că funcția sa este de a oferi suport mecanic.

Supliment de colagen
Fillerele nu sunt la fel cu suplimentele de colagen sub formă de pudră sau capsule. Acestea din urmă se administrează oral, în timp ce fillerele sunt injectate.

Acid hialuronic (HA)

Acest glicozaminoglican are o greutate moleculară mare și este prezent în toate fluidele și țesuturile corpului, pielea fiind cel mai mare rezervor, după cum explică Actas Dermo-Sifilográficas.

Acidul hialuronic este hidratant. Este ideal pentru ascunderea ridurile incipiente sau adăugarea de volum. Marele său avantaj este faptul că organismul îl absoarbe în timp.

Acid polilactic (APL)

Este ideal pentru a crea volum. Acidul polilactic este injectat chiar în zona care prezintă imperfecțiuni. Este un material de umplutură temporar și biodegradabil.

Sculptra®, unul dintre brandurile de pe piață, raportează faptul că este indicat în mod obișnuit pentru corectarea defectelor superficiale sau profunde ale pliurilor nazolabiale și pentru atenuarea ridurilor.

Hidroxiapatită de calciu

Tip Revista Especializada en Ciencias afirmă faptul că hidroxiapatita de calciu este un material biocompatibil cu diverse utilizări în medicină. În domeniul estetic, este un generator de colagen.

Acest gel apos umple ridurile. Are efect de lungă durată, deoarece activează celulele osoase și țesutul conjunctiv.

ArteFill®

Publicația Plastic and Aesthetic Surgery menționează faptul că ArteFill® este un gel compus din milioane de microsfere sintetice suspendate în colagen bovin. Fillerul conține lidocaină pentru ca injectarea să nu producă durere.

ArteFill® este o soluție neresorbabilă, motiv pentru care este considerată permanentă. În plus față de tratarea ridurilor, utilizarea acesteia înmoaie buzele și combate cicatricile lăsate de acnee.

Toxina botulinică nu intră în categoria fillerelor dermice, deoarece nu umple, ci blochează contracția mușchilor faciali.

Beneficiile fillerelor dermice

În general, fillerele redau volumul și elasticitatea pielii. Ele au numeroase beneficii:

  • Sechele minime: efectele secundare sunt ușoare, comparativ cu alte tratamente estetice.
  • Aspect subtil: efectul este unul natural.
  • Cresc producția de colagen: promovează producția naturală de colagen, favorizând sănătatea pielii.
  • Nu sunt invazive: acele folosite sunt minuscule, iar procedura este asemănătoare unei injecții clasice. Nu provoacă durere, deci nu necesită anestezie.
  • Tratamentele sunt personalizate: procedura este adaptată în funcție de nevoi. De fapt, multe dintre substanțele injectate sunt produse de organism în mod natural.
  • Nu necesită recuperare: nu este nevoie să vă odihniți după procedură. Evitați lumina directa a soarelui și folosirea machiajului timp de câteva zile. Curățați și hidratați pielea conform instrucțiunilor medicului.
Beneficiile fillerelor dermice
Substanțele folosite sunt asemănătoare cu cele naturale, așa ca șansele de respingere sunt minime.

Riscurile și complicațiile fillerelor dermice

Dacă procedura este efectuată conform instrucțiunilor de siguranță medicală, nu există riscuri. Reacțiile secundare sunt ușoare, precum roșeața, eritemul sau alergiile. Deși acestea sunt de scurtă durată, dacă se agravează, este esențial să consultați medicul.

Pacienții cu boli autoimune sau cei cu sistemul imunitar compromis, femeile însărcinate și femeile care alăptează nu pot folosi fillerele dermice. Complicațiile severe cauzate de injecțiile pentru întinerirea facială sunt de natură ischemică și pot duce la orbire, accident vascular cerebral sau sindrom Nicolau.

Chirurgul sau dermatologul trebuie să identifice cu promptitudine orice efect advers, cu scopul de a prescrie medicația sau procedura adecvată pentru a-l contracara.

Aspecte de luat în considerare înainte de aplicarea fillerelor dermice

După analiza pacientului, specialistul precizează tipul de filler indicat. Pacienții care folosesc medicamente antiinflamatoare sau au antecedente de cicatrice cheloide trebuie să anunțe medicul despre situația lor.

Pentru a vă bucura de beneficiile fillerelor dermice, alegeți un furnizor de servicii autorizat și instruit în domeniu. Produsele folosite trebuie să fie sigilate și etichetate de autoritățile sanitare din țară.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.