Logo image
Logo image

Factori de risc pentru AVC și principalele simptome

3 minute
Accidentele vasculare cerebrale au fost asociate mai multor factori de risc și au numeroase simptome. De pildă, pot cauza dureri de cap bruște, pierderea vederii sau hemiplegie.
Factori de risc pentru AVC și principalele simptome
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Accidentul vascular cerebral (AVC) este un sindrom neurologic abrupt pentru care specialiștii au identificat numeroși factori de risc și simptome. Acesta implică fie o sângerare, fie întreruperea circulației sanguine la nivelul creierului.

Dacă sângele nu reușește să ajungă la creier, țesuturile acestui organ încep să moară. Așadar, AVC-urile produc un deficit neurologic care poate duce la handicap sau chiar la moarte.

Accidentul vascular cerebral este un tip de ischemie, termen generic pentru apariția unei sângerări sau întreruperea circulației sanguine la nivelul unui organ. Există mai multe tipuri de ischemie, în funcție de organul afectat.

Incidența accidentului vascular cerebral este mare, în special în rândul populației vârstnice. Din acest motiv, este important să știi care sunt factorii de risc pentru AVC și posibilele simptome.

Ce este accidentul vascular cerebral?

La momentul de față, termenii „accident vascular cerebral”, „ictus” și „apoplexie” sunt interschimbabili. Trebuie însă să scoatem în evidență anumite diferențe:

  • Accidentul vascular cerebral și ictusul implică întreruperea fluxului sanguin către creier. O primă cauză a acestui fenomen este ischemia, adică obstrucția vaselor de sânge care aprovizionează creierul, o consecință frecventă a aterosclerozei. Totodată, la baza problemei ar putea sta și o hemoragie intracerebrală sau un AVC hemoragic.
  • Apoplexia este un termen mai vechi, care se referă la întreruperea anumitor funcții cerebrale.

Factori de risc pentru AVC

Some figure

Numeroși factori de risc au fost asociați AVC-urilor. Pe de-o parte, avem factori care nu pot fi modificați, printre care se numără vârsta, sexul și istoricul familial. Începând cu vârsta de 55 de ani, riscul de AVC se dublează la fiecare 10 ani. Bărbații sunt mai predispuși acestei probleme decât femeile. Incidența AVC-ului este mai mare în rândul persoanelor ale căror rude au suferit un AVC.

Pe de altă parte, există și factori care pot fi modificați:

  • Hipertensiunea arterială: Reprezintă cea mai frecventă tulburare vasculară. Incidența sa crește, de asemenea, odată cu înaintarea în vârstă. Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt de 130/80 mmHg. Pentru a-ți ține tensiunea sub control și a-ți reduce riscul de AVC, limitează-ți aportul de sare la 2 g pe zi.
  • Fumatul: Are un impact direct asupra arterelor.
  • Colesterolul: Un nivel de colesterol mai mare de 200 mg/dl poate să cauzeze ateroscleroză și să crească riscul de obstrucție arterială. Așadar, este esențial să ai grijă ce mănânci și să-ți reduci consumul de grăsimi saturate.
  • Sedentarismul: Este un alt factor important care influențează riscul de tulburări cardiovasculare.
  • Diabetul: Este un alt factor determinant.

Citește și:

8 semne care anunță un accident vascular cerebral

Simptomele accidentului vascular cerebral

Some figure

Simptomele accidentului vascular cerebral depind de regiunea creierului afectată. Acestea pot fi senzoriale, motorii sau mixte. Cele mai frecvente sunt:

  • Dizartria: Adică dificultăți în a vorbi și a înțelege limbajul vorbit.
  • Hemipareza și hemiplegia: Constă în pierderea forței sau paralizarea membrelor de pe aceeași parte a corpului, precum și a jumătății aferente a feței.
  • Problemele de echilibru și coordonare: De obicei, includ și amețeala.
  • Dificultățile de mers
  • Durerea de cap bruscă: Poate să fie însoțită de pierderea vederii.

Însă unele AVC-uri au o intensitate și o durată mică, drept pentru care trec neobservate. În asemenea cazuri, pacientul poate experimenta doar o slăbiciune musculară subtilă, episoade scurte de amnezie și/sau dezorientare.

Ar putea să te intereseze:

Accident vascular cerebral – măsuri de prevenire

Dacă observi oricare dintre simptomele menționate anterior, mergi imediat la camera de gardă. Factorul timp este foarte important când vine vorba de un AVC și trebuie să obții tratament cât mai curând posibil.

Concluzii

Accidentul vascular cerebral reprezintă un motiv de a merge la spital fără întârziere pentru a obține un tratament timpuriu. Reține faptul că primele câteva ore de la declanșare sunt esențiale pentru a-ți recupera funcțiile cerebrale afectate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • La Apoplejia o Derrame Cerebral (Stroke) | Family Caregiver Alliance. (n.d.). Retrieved May 30, 2019, from https://www.caregiver.org/la-apoplejia-o-derrame-cerebral-stroke
  • Ictus cerebral, ACV o Accidente Cerebrovascular: sintomas y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra. (n.d.). Retrieved May 30, 2019, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/ictus
  • La apoplejía una de las causas más importantes de discapacidad. (n.d.). Retrieved from https://www.immedicohospitalario.es/noticia/7845/la-apoplejia-una-de-las-causas-mas-importantes-de-discapacidad
  • Accidente cerebrovascular | El Sistema Nervioso. (n.d.). Retrieved May 30, 2019, from http://agrega.educacion.es/repositorio/14062013/46/es_2013061412_9103939/SistemaNervioso/accidente_cerebrovascular.html
  • Accidente cerebrovascular – International – Reeve Foundation. (n.d.). Retrieved May 30, 2019, from https://www.christopherreeve.org/es/international/top-paralysis-topics-in-spanish/stroke

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.