Fantosmia: cum apar halucinațiile olfactive? - Doza de Sănătate
 

Fantosmia: cum apar halucinațiile olfactive?

Îți miroase des a ars sau a gunoi? Există o tulburare olfactivă (fantosmia) care ne face să experimentăm mirosuri care nu există cu adevărat. Vom discuta despre ce cauzează aceste halucinații olfactive, care par să fie experimentate mai ales de femei.
Fantosmia: cum apar halucinațiile olfactive?

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Mâncare stricată sau miros de pâine arsă. O duhoare de substanțe chimice sau fum de tutun. Fantosmia este o modificare care ne face să percepem mirosuri care nu există de fapt. Cu alte cuvinte, este vorba despre stimuli olfactivi care nu există. Creierul ne determină să experimentăm halucinațiile olfactive.

Persoanele care suferă de această tulburare nu își pierd mințile și nu trăiesc cu nicio afecțiune psihică. Știu foarte bine că ceea ce simt nu este real și de aceea sunt atât de confuze. Este important să reținem faptul că acest fenomen nu este atât de neobișnuit. De fapt, sunt mulți care, la atingerea unei anumite vârste, încep să raporteze această modificare curioasă.

Halucinațiile olfactive apar în jurul vârstei de 40 de ani și devin mai intense pe măsură ce îmbătrânim. Dovezile demografice cu privire la incidența lor ne arată că sunt mult mai frecvente la femei. Vom arunca o privire atentă mai jos.

De ce apar halucinațiile olfactive?

Percepția mirosurilor care nu există poate deveni limitativă, deoarece este o experiență neplăcută. Persoana simte brusc mirosuri urâte și enervante care îi invadează viața de zi cu zi. Și, oricât de surprinzător ar părea, 1 din 15 persoane cu vârsta peste 40 de ani suferă de acest fenomen.

Studiile, precum cele efectuate la Universitatea din Vermont și la National Institute of Health din Maryland, ne arată că halucinațiile olfactive sunt mai răspândite la femei. Acest lucru este valabil mai ales atunci când subiecții aparțin unor medii defavorizate. De asemenea, fantosmia pare să fie corelată și cu alte realități pe care le vom analiza mai jos.

Fată care experimentează halucinațiile olfactive
Fantosmia apare mai des la persoanele care trăiesc în medii intens poluate.

Fantosmia periferică și centrală

Putem distinge două tipuri de fantosmie: fantosmia periferică și fantosmia centrală. Prima apare atunci când originea alterării se află în cavitățile nazale. Fantosmia centrală este puțin mai complexă, deoarece apare din cauza unui declanșator din creier. În acest din urmă caz, există o persistență mai mare și, prin urmare, boala poate fi extrem de problematică.

Xerostomia sau gură uscată

Sindromul gurii uscate sau xerostomia apare frecvent la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani. Se caracterizează printr-o lipsă de salivă din cauza unei modificări a glandelor salivare.

Consecința acestei disfuncții este gravă, deoarece implică iritarea țesuturilor dure și moi ale gurii. Prin urmare, crește prezența bacteriilor și riscul bolilor orale și dentare. De asemenea, un alt posibil efect asociat este fantosmia.

Tutunul

Știm cu toții că dependența de tutun este dăunătoare. Cu toate acestea, uneori neglijăm impactul pe care dependența de țigări îl poate avea asupra simțurilor. De exemplu, fumatul intens afectează simțul gustului și al mirosului.

Fumătorii înrăiți își pierd capacitatea de a distinge mirosurile și gusturile. În plus, cele pe care le simt sunt modificate. Cu alte cuvinte, ceea ce mănâncă nu are același gust și, uneori, simt mirosuri urâte fără niciun stimul specific. Vestea bună este că, dacă nu mai fumează, aceste efecte dispar.

Migrenele cu aură

Migrenele cu aură debutează cu o serie de simptome care anticipează apariția cefaleei. Printre aceste semne se numără halucinațiile vizuale, cum ar fi vederea luminilor strălucitoare și experimentarea mirosurilor care nu există (fantosmie).

Rinită și sinuzită

Rinita, atât alergică, cât și non-alergică, are legătură cu această problemă. Inflamația mucoasei nasului care provoacă strănut, curgerea nasului, mâncărime nazală și congestie, duce, în multe cazuri, la modificarea mirosurilor.

Poluarea mediului

O relație pe care experții au descoperit-o este asocierea dintre fantosmie și poluarea mediului. Oamenii (în special femeile) care trăiesc în medii cu un nivel mai ridicat de poluare dezvoltă treptat această tulburare olfactivă. Mecanismele exacte care orchestrează starea nu sunt deocamdată cunoscute.

Tulburările neurologice

Modificarea mirosului este un simptom care apare în numeroase boli. Prin urmare, este crucial să obții un diagnostic adecvat:

  • Fantosmia poate apărea din cauza unui traumatism cranian. Unii oameni, după o simplă cădere și o lovitură la cap, experimentează halucinații olfactive.
  • Problemele cu mirosul sunt un alt simptom asociat cu maladia Parkinson.
  • Fantosmia poate apărea și la pacienții care suferă de schizofrenie.
Nasul unei femei cu fantosmie
Stimularea transcraniană este unul dintre tratamentele utile în abordarea fantosmiei.

Cum se tratează halucinațiile olfactive

Pacienții cu fantosmie suferă de numeroase probleme pe termen scurt, cum ar fi modificările poftei de mâncare. Un studiu realizat de Universitatea din Louisville indică faptul că încă nu putem administra un tratament în timp util.

Prin urmare, cel mai bine este să mergi la medic cât mai curând posibil pentru a afla ce cauzează fantosmia. Poate fi vorba de migrene, alergii sau boala Parkinson. Abordarea trebuie să fie multidisciplinară și combinată cu atenția unui neurolog și a unui otorinolaringolog.

Printre tratamentele care pot fi prescrise pentru halucinațiile olfactive se numără medicamentele antiepileptice, antimigrene și anticonvulsivante, precum și stimularea transcraniană. Cel mai important lucru este ca tratamentul să fie personalizat și să o ofere o mai bună calitate a vieții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.