Legătura dintre diabet și gura uscată - Doza de Sănătate
 

Legătura dintre diabet și gura uscată

Persoanele cu diabet experimentează simptome care le influențează negativ calitatea vieții. Unul dintre ele este gura uscată. În acest articol, îți vom explica ce se întâmplă.
Legătura dintre diabet și gura uscată

Ultima actualizare: 02 noiembrie, 2020

Care este legătura dintre diabet și gura uscată? Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2 au adesea xerostomie (gură uscată). Nu este doar o senzație; uscăciunea poate avea consecințe grave la nivel oral.

Xerostomia este asociată cu un risc crescut de carii, infecții și boli parodontale. Diferite studii afirmă faptul că mai mult de 70% dintre persoanele cu diabet experimentează uscăciunea gurii. Prin urmare, în acest articol, îți vom explica de ce apare această problemă și cum poate fi rezolvată.

Care sunt simptomele diabetului?

Diabetul zaharat este o boală care afectează metabolismul glucozei. Există două forme principale: tipul 1 și tipul 2. În cazul diabetului de tip 1, pancreasul este incapabil să secrete insulină.

În ceea ce privește tipul 2, există o rezistență la insulină în diferite țesuturi ale corpului. Cu toate acestea, poate exista și o scădere a secreției sale. Aceasta este o patologie care, din păcate, devine din ce în ce mai frecventă.

Xerostomia sau uscarea gurii este unul dintre principalele simptome ale diabetului. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Endocrinology and Nutrition, xerostomia este printre cele mai frecvente manifestări orale la persoanele cu diabet zaharat.

Alte simptome orale care pot apărea sunt ulcerele, candidoza faringiană și senzația de arsură. Însă acestea nu sunt singurele semne. Există, de asemenea, poliurie (urinare frecventă), polidipsie (accentuarea senzației de sete) și modificări ale greutății.

Bărbat care își măsoară glicemia
Valorile glicemiei sunt factorii determinanți ai simptomelor de diabet.

Care este legătura dintre diabet și gura uscată?

Xerostomia, așa cum am menționat, este termenul care se referă la gura uscată. La persoanele cu diabet, aspectul său are legătură cu diferiți factori, aproape toți fiind legați de un control slab al nivelului zahărului în sânge.

În primul rând, una dintre cauze este urinarea frecventă. O creștere a cantității de urină duce la deshidratare. Și, întrucât saliva este compusă în mare parte din apă, producția sa se modifică atunci când fluidele corporale sunt dezechilibrate.

Un alt factor similar care determină uscarea gurii în diabet este modificarea compoziției salivei. Pe lângă apă, saliva conține și glucoză și proteine.

Un studiu publicat în Journal of Oral Medicine and Pathology explică faptul că diabetul afectează morfologia glandelor salivare. Apare așa-zisa sialoză diabetică, care constă în creșterea dimensiunilor glandelor salivare. Acest lucru face ca funcționarea lor să fie afectată.

Alte cauze ale xerostomiei

Deși un procent mare de persoane cu diabet zaharat prezintă uscăciunea gurii, această boală nu este singura cauză a problemei. Este important de reținut faptul că mulți factori influențează producția de salivă și multe situații pot declanșa xerostomia.

De exemplu, deshidratarea care nu este legată de diabet provoacă uscarea gurii. În mod similar, medicamentele pot da naștere acestui simptom, în special cele utilizate în tratamentele de chimioterapie.

Vârsta înaintată este, de asemenea, un factor important, la fel ca și alte boli cronice, cum ar fi ciroza, HIV și tuberculoza. Sindromul Sjögren este o altă cauză relevantă a xerostomiei.

Soluții pentru gura uscată la persoanele cu diabet

Importanța uscării gurii în diabet nu constă doar în disconfortul pe care îl produce, ci și în seria de probleme orale ce pot apărea. De exemplu, uscarea gurii crește riscul de a suferi de carii și infecții, precum și de boli parodontale.

Prin urmare, este esențial să se ia măsuri preventive ca să se evite și să se prevină acest tip de patologie. În primul rând, persoanele cu diabet trebuie să aibă mai multă grijă de igiena orală, folosind apă de gură și ață dentară, pe lângă periaj.

Mai mult, este bine să eviți lichidele zaharoase și acide. Desigur, hidratarea este esențială, dar cel mai bine este să faci acest lucru consumând apă. De asemenea, sunt necesare vizitele frecvente la dentist, deoarece acesta trebuie să verifice și să corecteze orice modificare cât mai curând posibil.

În plus, în unele cazuri, medicii prescriu medicamente care stimulează fluxul salivar. De fapt, poți folosi chiar și salivă artificială. Desigur, aceste măsuri sunt rezervate cazurilor în care măsurile generale nu reușesc să rezolve xerostomia.

Femeie care își perie dinții

De reținut!

Persoanele cu diabet sunt mai predispuse la apariția gurii uscate, deoarece boala schimbă atât compoziția salivei, cât și morfologia glandelor salivare.

Pentru a evita acest lucru, este necesar să ai un control adecvat al nivelului de zahăr din sânge. În plus, hidratarea corectă și igiena orală corespunzătoare sunt cerințe esențiale pentru a reduce complicațiile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Molania, T., Alimohammadi, M., Akha, O., Mousavi, J., Razvini, R., & Salehi, M. (2017). The effect of xerostomia and hyposalivation on the quality of life of patients with type II diabetes mellitus. Electronic Physician, 9(11), 5814–5819. https://doi.org/10.19082/5814
  • Escobar, Deyanira Cabrera, Luis González Valdés, and Orquídea Ferrer Hurtado. “Xerostomía en pacientes con síndrome de Sjögren.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 42.1 (2017).
  • Hoseini, A., Mirzapour, A., Bijani, A., & Shirzad, A. (2017). Salivary flow rate and xerostomia in patients with type I and II diabetes mellitus. Electronic Physician, 9(9), 5244–5249. https://doi.org/10.19082/5244
  • Navea Aguilera, C., Guijarro de Armas, M. G., Monereo Megías, S., Merino Viveros, M., & Torán Ranero, C. (2015, January 1). Relación entre xerostomía y diabetes mellitus: Una complicación poco conocida. Endocrinologia y Nutricion. Elsevier Doyma. https://doi.org/10.1016/j.endonu.2014.09.004
  • Xerostomía: Diagnóstico y Manejo Clínico. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2009000100009
  • López-Pintor, R. M., Casañas, E., González-Serrano, J., Serrano, J., Ramírez, L., De Arriba, L., & Hernández, G. (2016). Xerostomia, Hyposalivation, and Salivary Flow in Diabetes Patients. Journal of Diabetes Research. Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2016/4372852
  • García Chías, Begoña. Prevalencia de los efectos orales secundarios a la quimioterapia en un hospital de Madrid y factores asociados. Diss. Universidad Complutense de Madrid, 2019.
  • MANEJO TERAPEÚTICO DEL PACIENTE CON XEROSTOMÍA. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://www.actaodontologica.com/ediciones/2001/1/manejo_terapeutico_paciente_xerostomia.asp
  • Ivanovski, K., et al. “Xerostomia and salivary levels of glucose and urea in patients with diabetes.” Contributions of Macedonian Academy of Sciences & Arts 33.2 (2012).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.