Aritmiile cardiace afectează mulți oameni. Din acest motiv, am vorbit mult despre ele pe acest blog în trecut. Cu toate…
Legătura dintre diabet și gura uscată
Persoanele cu diabet experimentează simptome care le influențează negativ calitatea vieții. Unul dintre ele este gura uscată. În acest articol, îți vom explica ce se întâmplă.

Care este legătura dintre diabet și gura uscată? Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2 au adesea xerostomie (gură uscată). Nu este doar o senzație; uscăciunea poate avea consecințe grave la nivel oral.
Xerostomia este asociată cu un risc crescut de carii, infecții și boli parodontale. Diferite studii afirmă faptul că mai mult de 70% dintre persoanele cu diabet experimentează uscăciunea gurii. Prin urmare, în acest articol, îți vom explica de ce apare această problemă și cum poate fi rezolvată.
Care sunt simptomele diabetului?
Diabetul zaharat este o boală care afectează metabolismul glucozei. Există două forme principale: tipul 1 și tipul 2. În cazul diabetului de tip 1, pancreasul este incapabil să secrete insulină.
În ceea ce privește tipul 2, există o rezistență la insulină în diferite țesuturi ale corpului. Cu toate acestea, poate exista și o scădere a secreției sale. Aceasta este o patologie care, din păcate, devine din ce în ce mai frecventă.
Xerostomia sau uscarea gurii este unul dintre principalele simptome ale diabetului. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Endocrinology and Nutrition, xerostomia este printre cele mai frecvente manifestări orale la persoanele cu diabet zaharat.
Alte simptome orale care pot apărea sunt ulcerele, candidoza faringiană și senzația de arsură. Însă acestea nu sunt singurele semne. Există, de asemenea, poliurie (urinare frecventă), polidipsie (accentuarea senzației de sete) și modificări ale greutății.
Citește și:
Care este legătura dintre diabet și gura uscată?
Xerostomia, așa cum am menționat, este termenul care se referă la gura uscată. La persoanele cu diabet, aspectul său are legătură cu diferiți factori, aproape toți fiind legați de un control slab al nivelului zahărului în sânge.
În primul rând, una dintre cauze este urinarea frecventă. O creștere a cantității de urină duce la deshidratare. Și, întrucât saliva este compusă în mare parte din apă, producția sa se modifică atunci când fluidele corporale sunt dezechilibrate.
Un alt factor similar care determină uscarea gurii în diabet este modificarea compoziției salivei. Pe lângă apă, saliva conține și glucoză și proteine.
Un studiu publicat în Journal of Oral Medicine and Pathology explică faptul că diabetul afectează morfologia glandelor salivare. Apare așa-zisa sialoză diabetică, care constă în creșterea dimensiunilor glandelor salivare. Acest lucru face ca funcționarea lor să fie afectată.
Alte cauze ale xerostomiei
Deși un procent mare de persoane cu diabet zaharat prezintă uscăciunea gurii, această boală nu este singura cauză a problemei. Este important de reținut faptul că mulți factori influențează producția de salivă și multe situații pot declanșa xerostomia.
De exemplu, deshidratarea care nu este legată de diabet provoacă uscarea gurii. În mod similar, medicamentele pot da naștere acestui simptom, în special cele utilizate în tratamentele de chimioterapie.
Vârsta înaintată este, de asemenea, un factor important, la fel ca și alte boli cronice, cum ar fi ciroza, HIV și tuberculoza. Sindromul Sjögren este o altă cauză relevantă a xerostomiei.
Soluții pentru gura uscată la persoanele cu diabet
Importanța uscării gurii în diabet nu constă doar în disconfortul pe care îl produce, ci și în seria de probleme orale ce pot apărea. De exemplu, uscarea gurii crește riscul de a suferi de carii și infecții, precum și de boli parodontale.
Prin urmare, este esențial să se ia măsuri preventive ca să se evite și să se prevină acest tip de patologie. În primul rând, persoanele cu diabet trebuie să aibă mai multă grijă de igiena orală, folosind apă de gură și ață dentară, pe lângă periaj.
Mai mult, este bine să eviți lichidele zaharoase și acide. Desigur, hidratarea este esențială, dar cel mai bine este să faci acest lucru consumând apă. De asemenea, sunt necesare vizitele frecvente la dentist, deoarece acesta trebuie să verifice și să corecteze orice modificare cât mai curând posibil.
În plus, în unele cazuri, medicii prescriu medicamente care stimulează fluxul salivar. De fapt, poți folosi chiar și salivă artificială. Desigur, aceste măsuri sunt rezervate cazurilor în care măsurile generale nu reușesc să rezolve xerostomia.
Citește mai mult:
De reținut!
Persoanele cu diabet sunt mai predispuse la apariția gurii uscate, deoarece boala schimbă atât compoziția salivei, cât și morfologia glandelor salivare.
Pentru a evita acest lucru, este necesar să ai un control adecvat al nivelului de zahăr din sânge. În plus, hidratarea corectă și igiena orală corespunzătoare sunt cerințe esențiale pentru a reduce complicațiile.