Fenomenul skin flood: ce este și cum se tratează?
Pielea ne arată care sunt nevoile sale și ce nu este bun pentru ea. Una dintre modalitățile sale de comunicare este fenomenul skin flood. Uneori, folosim substanțe care în loc să corecteze problemele, depășesc rezistența epidermei. Consecința este ineficacitatea ingredientelor și manifestarea modificărilor dermatologice care necesită asistență medicală.
Atenția la dozele de ingrediente active și cunoașterea formulelor sunt puncte esențiale pentru a reduce riscul de apariție a fenomenului skin flood. Vă arătăm cum să detectați simptomele acestei afecțiuni și cum să o tratați!
Ce este efectul skin flood?
Skin flood este o consecință a supraexpunerii la ingredientele active din produsele pentru îngrijirea feței. Semnele sunt vizibile imediat după folosirea pentru prima dată a unui produs cosmetic.
Simptomele sunt roșeața, descuamarea, acneea și sebumul. Acest lucru nu înseamnă că formula este dăunătoare, ci mai degrabă că pielea este sensibilă la ingredientele puternice.
Descoperiți: Îngrijirea tenului gras iarna
Clasificarea efectului skin flood
Skin flood are de-a face cu folosirea de ingrediente active foarte puternice sau contraindicate. Este legat și de excesul de nutrienți și uleiuri.
Iritația este cauzată de utilizarea exfolianților cu alfa sau beta hidroxiacizi care modifică pH-ul și bariera cutanată. Hipersensibilitatea duce la producția excesivă de grăsime, deoarece pielea caută un echilibru. În mod similar, putem experimenta dermatită de contact iritantă.
În ceea ce privește skin flood-ul prin saturație, pielea predispusă la acnee este încărcată cu substanțe de care nu are nevoie. Apar procese inflamatorii și porii se umplu de grăsime, crescând pericolul de a atrage bacterii.
Dacă acneea este ușoară, se recomandă un tratament topic care include curățarea cu un săpun neutru. Coșurile nu trebuie sparte. Aplicarea de retinoizi, peroxid sau acid salicilic este o idee bună, în funcție de recomandările medicului dermatolog. Când acneea este severă, medicul poate recurge la tratamente orale.
Cum se tratează skin flood?
Skin flood-ul se tratează de către medic, mai ales dacă simptomele sunt de lungă durată. Medicul dermatolog va decide dacă doza trebuie ajustată sau dacă produsul trebuie înlocuit. În orice caz, este esențial să cunoaștem tipul de piele pentru a ști ce formule să alegem.
Niacinamida este adesea prescrisă pentru ameliorarea iritațiilor pielii dacă reacția corespunde saturației. Următoarele sfaturi ajută la ameliorarea fenomenului:
Măști antioxidante
Majoritatea preparatelor cu ingrediente naturale au efecte antioxidante, reparatoare și hidratante. Care sunt cele mai utile?
- Aloe vera: funcționează ca un agent emolient, antiinflamator și de vindecare. Ofarm subliniază că această plantă medicinală este utilă în caz de eczemă uscată, iritație, acnee și alte afecțiuni ale pielii.
- Ulei de arbore de ceai: dacă diagnosticul este acnee ușoară, uleiul de arbore de ceai ajută la recuperare. Cercetările arată că preparatele cu 10% uleiul esențial sunt eficiente împotriva infecțiilor, furunculozei, dermatitei și acneei.
- Centella asiatica: un articol publicat de Frontiers in Pharmacology evidențiază proprietățile acestei plante. Este antiinflamatoare, combate stresul oxidativ și este implicată în îmbunătățirea aspectului pielii. De asemenea, este eficientă în cicatrizarea și vindecarea arsurilor și creșterea sintezei de colagen, așa cum arată publicația Advances in Dermatology and Allergology.
Apă termală
Apele termale cosmetice sunt recomandate pentru refacerea pielii deteriorate, restabilind echilibrul. Au capacitatea de a regenera, înmuia și hidrata pielea grație compoziției lor minerale.
Igienă facială
Igiena facială recomandată de dermatologi contribuie la revitalizarea barierei cutanate. Similar pașilor ritualurilor obișnuite de înfrumusețare, este necesar să se respecte curățarea profundă, exfolierea, hidratarea și fotoprotecția.
Numai așa vom obține un ten sănătos, esențial pentru ca pielea să-și îndeplinească funcțiile:
- Organ barieră
- Apărare imună
- Activarea vitaminei D
- Reglarea temperaturii
- Excreție
Poate fi prevenit fenomenul skin flood?
Răspunsul este da. Respectați tipul pielii, oferindu-i ingrediente active cosmetice care răspund caracteristicilor sale. Încorporați produsele cosmetice în rutină puțin câte puțin, pentru a observa eventualele reacții secundare.
Citiți cu atenție instrucțiunile produsului. A omite acest pas înseamnă a ignora principalele indicații. Dacă pielea nu asimilează formulele, este necesară o evaluare medicală pentru stabilirea tratamentului adecvat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Acné. Redacción Médica. Diccionario de enfermedades. España. https://www.redaccionmedica.com/recursos-salud/diccionario-enfermedades/acne
- Brzezińska M, Bylka W, Studzińska-Sroka E, Znajdek-Awiżeń. Centella Asiática en Cosmetología. Avances en Dermatología y Cosmetología. Vol. 30. Polonia; 2013. https://www.mendeley.com/catalogue/1e8c0e96-4dd9-3098-b83a-ed1ec7a0a9f0/?utm_source=desktop
- Carretero Acame M, Ortega T. Plantas medicinales y derivados en dermatología (IV): Melaleuca. https://botplusweb.farmaceuticos.com/Documentos/2014/10/29/78523.pdf
- D’Amelio Garófalo C. Dermatitis de contacto. Clínica Universidad de Navarra. España. https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/dermatitis-contacto
- Gao M, Hayashi M, Kudo M, Liu T, Qin L, Sun B, Wu L, Wu Y, Zhang C. Potencial terapéutico de la centella asiática y sus triterpenos: Una revisión. Fronteras Farmacológicas. Suiza; 2020. https://www.mendeley.com/catalogue/cd9f3c48-327e-30e1-8dae-7348cd6f97ff/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B1e4ba46a-6c55-47e8-92b5-ac03403aa382%7D
- López Luengo MT. Plantas medicinales de aplicación en dermofarmacia. Offarm. Vol. 22. Núm. 11. pp. 122-115. España; 2003. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-plantas-medicinales-aplicacion-dermofarmacia-13055930
- Niacinamida. Medline Plus. Biblioteca Nacional de Medicina. Estados Unidos; 2022. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/1534.html
- Piquero-Casals, Jaime, et al. “Topical non-pharmacological treatment for facial seborrheic dermatitis.” Dermatology and therapy 9.3 (2019): 469-477.
- Sandoval B. Aplicaciones de los hidroxiácidos en dermatología cosmética. Folia Dermatológica Peruana. Vol. 12. Núm. 1. Perú; 2001. https://sisbib.unmsm.edu.pe/bvrevistas/folia/vol12_n1_abril_2001/aplicaciones.htm
- Sun, Sihao, et al. “Irritant contact dermatitis caused by cosmetics containing excessive mercury.” Journal of Cosmetic Dermatology (2022).
- Viera Ramírez A. ¿Cuándo está la piel sana? Fundación Piel Sana. Academia Española de Dermatología y Venereología. https://aedv.fundacionpielsana.es/piel-sana/Cuando-esta-la-piel-sana
- Zirwas, Matthew J. “Contact dermatitis to cosmetics.” Clinical Reviews in Allergy & Immunology 56.1 (2019): 119-128.