Logo image
Logo image

Franz Kafka: filozofia și gândurile unui mare scriitor

5 minute
Scrierile lui Franz Kafka sunt complexe și încărcate de simbolism. Mai jos, vom arunca o privire asupra lucrărilor sale importante și asupra filosofiei din spatele lor.
Franz Kafka: filozofia și gândurile unui mare scriitor
Ultima actualizare: 08 septembrie, 2022

Franz Kafka a fost un scriitor ceh. Narațiunea sa cu temă absurdă, care reflectă angoasa ființelor umane în fața lipsei de sens a existenței proprii, îl plasează ca precursor al existențialismului filosofic. Să vedem, în continuare, cine a fost acest mare scriitor și care este filosofia din spatele scrierilor sale!

Franz Kafka: viață și lucrări

Franz Kafka s-a născut la 3 iulie 1883 la Praga, care făcea pe atunci parte din Imperiul Austro-Ungar. S-a născut într-o familie de evrei, parte din mica burghezie.

De la o vârstă foarte fragedă, Kafka a fost interesat de scris. Totuși, a studiat dreptul la universitate sub influența tatălui său, cu care a avut o relație tensionată de-a lungul vieții, mai ales din cauza educației autoritare și temperamentului dificil.

A fost avocat și și-a exercitat profesia la Institutul de Asigurare a Accidentelor de Muncă din Regatul Boemiei. Cu toate acestea, ceea ce a dat cu adevărat sens vieții lui a fost arta.

În jurul anului 1907, Franz Kafka a început să scrie în timp ce era consultant la compania de asigurări. În 1912, a devenit conștient de talentul său. În același an a scris Procesul și Contemplarea (o colecție de 18 povestiri care au fost anterior distribuite în diverse medii).

Acest ultim text l-a făcut cunoscut ca scriitor.

Apoi, s-a dedicat scrierii altor lucrări, precum Considerarea (1913), Metamorfoza (1915), În colonia penitenciară (1919), Procesul (1923), printre altele. A scris și pilde aforistice.

În 1917, a fost diagnosticat cu tuberculoză, fiind frecvent în perioade de convalescență și izolare în diferite sanatorii, până la moartea sa în iunie 1924.

Trebuie remarcat faptul că Kafka a publicat doar câteva scrieri în timpul vieții, așa că o mare parte din munca sa a trecut neobservată până după deces. Cu puțin timp înainte de a muri, i-a spus prietenului și executorului său, Max Brod, să-i distrugă toate manuscrisele. Cu toate acestea, el l-a ignorat și a supravegheat publicarea majorității scrierilor.

Descoperiți: Jiddu Krishnamurti: important filosof indian și contribuțiile sale

Some figure

Caracteristicile operei sale

Opera lui Franz Kafka este complexă și încărcată de simbolism. În lucrările sale, ceea ce este cel mai interesant este reflecția în locul esenței narative.

Protagoniștii nu sunt eroi

În poveștile lui Kafka, protagonistul își dorește cu orice preț să evadeze din realitatea lui, dar nu este capabil să desfășoare nicio acțiune care să-i permită acest lucru. Scriitorul folosește personaje fără apărare și fără vocația politică de a transforma lumea în care trăiesc, oricât de apăsătoare ar fi aceasta.

În lucrări precum Procesul sau Metamorfoza, protagoniștii nu luptă împotriva mediului extern pe care îl resping. Mai degrabă, vedem oameni ale căror acțiuni sunt controlate de sistemul social.

De exemplu, Gregorio Samsa, protagonistul din Metamorfoza, pare mai preocupat de modul în care familia lui va merge înainte financiar decât de recuperarea proprie. Nevoia de a reveni la muncă devine mai necesară decât schimbarea lui.

El decide să se predea și să pună capăt luptei atunci când își dă seama că familia lui se poate întreține, ajungând la singura eliberare posibilă de muncă și boală: moartea.

Deciziile domnului K (protagonistul din Procesul) nu se nasc din libertate, ci din cauza organizării aceleiași societăți care îl obligă să meargă la casa avocatului, la mansardele administrației, etc.

Tema absurdului

Termenul kafkian a fost folosit pentru a califica tot ceea ce, în ciuda aparentei sale normalități, este absurd. Kafka susține posibilitatea înspăimântătoare ca sistemul în care trăim și pe care îl considerăm normal să fie o absurditate.

În operele lui Kafka, realitatea este fracturată și ființa umană trebuie să încerce să-și modifice existența acționând normal. Așadar, protagonistului nu are de ales decât să se trezească dimineața pentru a merge la birou sau să fie supus unei serii de procese birocratice fără a ști exact de ce, doar pentru că legea o cere.

Descoperiți: Ce a spus Albert Camus despre sensul vieții?

Lucrare fragmentară

Opera lui Franz Kafka se caracterizează și prin faptul că este fragmentară. Nu există origine sau început. De fapt, ceea ce o definește este imposibilitatea de a găsi o fundație.

De exemplu, în Procesul, vedem cum domnul K se trezește într-o dimineață cu niște oficiali în camera lui, care îl informează că este arestat. De acolo, viața lui începe să se desfășoare în cadrul unui proces birocratic, fără să știe măcar de ce este acuzat.

Pe tot parcursul textului se evidențiază călătoria lui K, dar concluzia este evidentă: este imposibil să găsim fundația. La fel, în Metamorfoza nu găsim niciodată motivul transformării lui Gregorio Samsa. Pur și simplu, într-o zi se trezește fiind un gândac uriaș și moare fără să știe de ce.

Reflectarea durerii

Protagoniștii lui Kafka nu sunt eroi care se luptă să schimbe lumea sufocantă și condamnabilă. Dimpotrivă, sunt personaje supuse și lipsite de apărare care cedează în fața organizării sistemului și care se lasă purtate de angoasa pe care o presupune realitatea lor.

Această trăsătură caracteristică a operei lui Kafka este o reflectare a angoasei ființelor umane într-o lume modernă și industrializată, care este percepută de autor ca un mecanism uriaș care reduce persoana la o simplă piesă, incapabilă să-și înțeleagă rolul sau să descifreze legile care o guvernează.

În acest sens, putem spune că una dintre virtuțile lui Kafka a fost aceea de a anticipa un sentiment care este larg răspândit astăzi: anxietatea vieții moderne agitate, pline de griji și îndatoriri.

Kafka reflectă foarte bine faptul că angoasa omului modern își are originea în normalitate, ceea ce o face și mai terifiantă.

Some figure
Suferința lumii kafkiene este o reflectare a sentimentului pe care mulți îl au astăzi în fața vârtejului ritmului social.

Existențialismul în operele lui Franz Kafka

Franz Kafka a fost considerat unul dintre precursorii curentelor existențialiste ale secolului trecut datorită reflectării angoasei atunci când ființa umană recunoaște absurditatea și lipsa de sens a propriei existențe.

În fața acestei lipse de sens, nu trebuie să ne lăsăm biruiți de logica unei lumi sufocante care ne spune în fiecare moment cum ar trebui să trăim, ce ar trebui să consumăm și cum să relaționăm cu ceilalți. Este vorba despre a fi adevărații protagoniști ai existenței noastre.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kafka F. La metamorfosis. 1a ed. Santa Fe: Ministerio de Educación de la Provincia de Santa Fe; 2019.
  • Kafka F. El proceso. España: Editorial Planeta, 2017.
  • De Brocà S. El existencialismo y Kafka. utf [Internet]. 2018 [consultado el 2 sep 2022];(6):5-10. Disponible en: https://revistes.urv.cat/index.php/utf/article/view/2220

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.