Frenul scurt al penisului: simptome, îngrijire și tratament
 

Frenul scurt al penisului: simptome, îngrijire și tratament

Frenul scurt al penisului limitează viața sexuală și poate provoca diverse neplăceri, pe lângă faptul că facilitează infecțiile genitale. Există mai multe opțiuni de tratament, în funcție de severitatea acestei anomalii.
Frenul scurt al penisului: simptome, îngrijire și tratament
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2023

Frenul scurt al penisului este cunoscut sub numele de frenulum brevis sau breve. Este o alterare anatomică care afectează bărbații încă de la naștere sau care se dezvoltă ulterior. Spre deosebire de fimoză, această anomalie nu se corectează întotdeauna de la sine în timp.

Frenul este un pliu de piele care unește prepuțul cu glandul. Are forma literei „V” și, când este foarte scurt, creează tensiune puternica la tragerea înapoi sau în timpul erecției. Frenul scurt al penisului poate provoca dureri severe și sângerări în timpul relațiilor intime.

Există mai multe alternative de tratament pentru această anomalie. Pot fi utilizate medicamente sau pot fi recomandate anumite exerciții. În cazul în care acestea nu funcționează, frenul scurt poate fi corectat prin intervenție chirurgicală.

Frenul scurt al penisului

Bărbat afectat de frenul scurt al penisului
Frenul scurt al penisului necesită adesea intervenție chirurgicală.

De obicei, frenul scurt este ușor de identificat. Acest pliu unește partea inferioară a glandului penisului cu suprafața interioară a prepuțului. Dacă prepuțul , care este pielea ce acoperă capul penisului, este tras înapoi și apare presiune, problema este cu siguranță prezentă.

De asemenea, problema este prezentă atunci când în timpul erecției partea inferioară a penisului „trage” glandul în jos. Anumiți bărbați simt durere în timpul actului sexual. Se estimează că până la 50% din cazurile de disconfort în timpul sexului au la bază frenul scurt.

Funcția frenului este de a readuce prepuțul retras în poziția sa normală când penisul este flasc. Este o zonă erogenă de mare sensibilitate. De asemenea, facilitează actul sexual, deoarece permite deplasarea prepuțului.

Motivele pentru care frenul scurt apare sunt următoarele:

  • Cauze genetice sau congenitale. Ele sunt prezente la naștere și au legătură cu moștenirea genetică.
  • Infecții genitale. Acestea provoacă inflamație și fac zona să se îngroașe. Patologia este cunoscută sub numele de fibroză și duce la scurtarea țesutului frenului.
  • Fimoză
  • Ruptura frenului. Dacă nu se vindecă corect, duce la o scurtare a acestei zone a pielii.

Riscuri

Frenul scurt al penisului nu este considerat o boală, ci mai degrabă o tulburare. Acesta provoacă disconfort și durere în timpul actului sexual. În mod similar, nu permite o igienă intimă temeinică, ceea ce favorizează infecțiile.

Această problemă anatomică crește riscul ca frenul să se rupă. Ruptura provoacă durere și sângerare, deși nu este considerată o urgență medicală. Poate duce la complicații care vor necesita tratament medical.

Uneori, durerea este atât de intensă în timpul actului sexual, încât pacientul este forțat să se abțină chiar și de la masturbare. Acest lucru ajunge să aibă efecte psihosociale importante.

Simptomele frenului scurt

De cele mai multe ori, frenul scurt al penisului are cauze genetice. Este prezent la naștere și devine din ce în ce mai evident odată cu dezvoltarea. De obicei, este detectat în timpul pubertății, iar simptomul principal este o durere fulgerătoare la retragerea prepuțului.

Durerea menționată devine evidentă atunci când există erecție sau în timpul masturbării și actului sexual. De multe ori, tensiunea face ca această zonă a pielii să crape, dând naștere la mâncărime și iritații la nivelul prepuțului.

Medicul însărcinat cu diagnosticarea și tratarea frenului scurt este urologul. Acesta poate detecta anomalia printr-o examinare fizică. În funcție de caz, va recomanda cel mai potrivit tratament.

Frenul scurt al penisului: tratamente

Nu există nicio modalitate de a preveni ruperea frenului. Prin urmare, această problemă necesită tratament. În cazurile mai ușoare, se utilizează un tratament conservator, adică fără intervenție chirurgicală.

Tratamentul constă în efectuarea unei întinderi ușoare a frenului în mod repetat, de mai multe ori pe zi. Scopul este de a crește elasticitatea țesutului, reducând în același timp inflamația și grosimea acestuia. Exercițiile trebuie efectuate timp de patru până la șase săptămâni.

Tratamentul poate fi completat prin utilizarea cremelor cu corticosteroizi. Dacă nu se obțin rezultate, se recurge la operație.

Chirurgia frenului scurt al penisului

Există mai multe tipuri de proceduri pentru a corecta frenul scurt al penisului. Cea mai frecventă intervenție chirurgicală este frenoplastia. Aceasta durează aproximativ 30 de minute și se poate face în cabinetul urologului sub anestezie locală.

În acest tip de intervenție chirurgicală, se face o secțiune transversală a frenului cu penisul întins. Acest lucru permite eliminarea tensiunii. Se execută cu bisturiul clasic sau electric. La final, se realizează o sutură și se învelește zona cu tifon, deseori impregnat cu substanțe antibiotice.

O altă opțiune chirurgicală este o frenulectomia, care constă în îndepărtarea completă a frenului. Acest lucru elimină tensiunea și rezolvă problema. De asemenea, se poate recurge și la circumcizie, procedura prin care se îndepărtează prepuțul distal care acoperă glandul.

Îngrijire

Medic care vorbește despre frenul scurt al penisului
Frenul scurt al penisului provoacă adesea durere în timpul masturbării și actului sexual.

După operație, sunt prescrise analgezice și antiinflamatoare pentru a trata durerea. De obicei, nu este nevoie de antibiotice. Se recomanda ca pacientul să țină penisul în sus, folosind un pansament sau lenjerie intimă strâmtă.

Dacă există o ușoară sângerare, zona trebuie strânsă cu degetele câteva minute. Pentru aceasta, trebuie folosit un tifon curat. De asemenea, igiena zilnică implică apă și săpun neutru. De obicei, se recomandă o curățare zilnică cu iod.

Pacientul trebuie să evite relațiile sexuale sau masturbarea timp de o lună după operație. Dacă există dureri severe, sângerări abundente sau semne de infecție, acesta trebuie să consulte medicul cât mai curând posibil.

Dacă bănuiți că aveți frenul scurt, consultați medicul

Mulți bărbați sunt îngrijorați de această operație de corecție. Cu toate acestea, este o opțiune excelentă. Nu este o intervenție complicată și rezolvă problema pentru totdeauna.

Este important ca diagnosticul de fren scurt să fie pus de medic. De multe ori, această alterare este confundată cu fimoza, care este o patologie diferită. Ambele probleme pot fi prezente în același timp. Cel mai bine este să mergeți la un specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Faure, A., Bouali, O., Boissier, R., Panait, N., & Mouriquand, P. (2017). Estrechamiento del prepucio en el niño y el adulto (fisiológico y patológico). EMC-Urología, 49(4), 1-11.
  • Valerio, V., & Anibal, J. (2019, January). Dispareunia masculina. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 80, No. 1, pp. 79-85). UNMSM. Facultad de Medicina.
  • Nummenmaa, L., Suvilehto, J.T., Glerean, E. et al. (2016) Topography of Human Erogenous Zones. Arch Sex Behav 45, 1207–1216. https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-016-0745-z

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.