Funcțiile nervilor cranieni - Doza de Sănătate
 

Funcțiile nervilor cranieni

Cei 12 nervi cranieni controlează și intervin în numeroase mișcări și senzații. Sunt foarte importanți, așa că îți vom împărtăși caracteristicile și funcțiile lor principale.
Funcțiile nervilor cranieni
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 03 august, 2023

Cei 12 nervi cranieni ne permit să îndeplinim sarcinile zilnice confortabil și eficient. Ei transportă o parte din informații de la simțuri la creier și de la creier la mușchi. Care sunt funcțiile nervilor cranieni?

Acești nervi trec prin mici deschideri de la baza craniului care sunt conectate la creier. Se ramifică în diferite părți ale corpului pentru a-și îndeplini funcțiile.

Putem grupa cei 12 nervi cranieni de mai jos într-un mod simplu în raport cu funcțiile lor. Nervii optici, olfactivi și vestibulococleari sunt senzoriali. În plus, nervii oculomotori, trohleari, abduceni, accesori și hipoglosi sunt complet motorii. Nervii trigemen, facial, glosofaringian și vag sunt senzoriali și motorii.

Funcțiile nervilor cranieni

Înainte de a începe să explicăm funcția fiecărei perechi de nervi cranieni, este important să știm că ordinea acestora este stabilită in funcție de poziție, de la cel mai jos, la cel din partea cea mai înaltă. Pentru denumiri, se folosesc cifre romane.

I. Nervul olfactiv

Creier uman
Acest nerv se conectează la o zonă specializată numită bulb olfactiv.

Acest nerv cranian este responsabil de transmiterea stimulilor olfactivi din nas către creier. Își are originea în celulele bulbului olfactiv. Principala sa caracteristică este faptul că este cel mai scurt dintre cei 12 nervi cranieni.

II. Nervul optic

Funcția principală a acestui nerv cranian este de a conduce stimulii vizuali de la ochi la creier. Este compus din axonii celulelor ganglionare ale retinei. Acestea transportă informațiile de la fotoreceptori la creier, unde acestea sunt interpretate. Nervul optic își are originea reală în diencefal.

III. Nervul oculomotor

Acesta este cunoscut sub numele de nervul motor ocular comun. Funcția principală a acestui nerv cranian este de a controla mișcarea ochilor. De asemenea, este responsabil de dimensiunea pupilelor. Are originea în creierul mediu.

IV. Nervul trohlear sau patetic

După cum am menționat mai sus, acest nerv are funcții motorii. Are și funcții somatice. Conectează mușchiul oblic superior al ochiului și îl poate determina să se rotească și să se separe de globul ocular. Își are originea în creierul mediu, la fel ca nervul cranian anterior.

V. Nervul trigemen

Acest nerv are funcții mixte, adică atât motorii, cât și senzoriale. Este cel mai mare dintre toți nervii cranieni. Transportă informații senzoriale către față, transmite informații mușchilor masticatori, tensionează timpanul și palatul moale și, în plus, preia sensibilitatea feței și a membranelor sale mucoase.

VI. Nervul abducens

Acest nerv este cunoscut sub numele de nervul cranian motor ocular extern și este un nerv motor. În plus, este responsabil de transmiterea stimulilor motori către mușchiul colțului extern al ochiului. De asemenea, permite ochiului să se deplaseze în partea opusă a nasului.

VII. Nervul facial

Acesta este un alt nerv mixt și constă în mai multe fibre nervoase care îndeplinesc funcții diferite, cum ar fi:

  • Trimiterea comenzilor către mușchii feței pentru a crea expresii faciale
  • Trimiterea de semnale către glandele salivare și lacrimale
  • Colectarea informațiilor despre gust prin limbă

VIII.Nervul vestibulococlear

Acesta este un nerv senzorial cunoscut sub numele de perechea craniană a nervului auditiv și vestibular. Formează nervul vestibulococlear.Funcția acestui nerv cranian este de a menține echilibrul și orientarea în spațiu. De asemenea, este responsabil de funcția auditivă.

IX.Nervul glosofaringian

Funcțiile nervilor cranieni sunt vitale
Acești nervi sunt importanți pentru întregul organism.

Influența acestui nerv rezidă în limbă și faringe. Astfel, colectează informații din papilele gustative de pe limbă și informații senzoriale din faringe. De asemenea, trimite comenzi către glandele salivare și diferiți mușchi ai gâtului care facilitează înghițirea.

X. Nervul vag

Nervul cranian numărul 10 este nervul vag sau pneumogastric. Are originea în medula oblongată și inervează următoarele organe:

  • Faringe
  • Esofag
  • Laringe
  • Trahee
  • Bronhii
  • Inima
  • Stomac
  • Ficat

De asemenea, este implicat în înghițire și, în plus, trimite semnale către sistemul nervos autonom. Poate ajuta la reglarea activării și controlului nivelurilor de stres, printre alte funcții.

XI. Nervul accesoriu

Acesta este denumit și nervul spinal; este un nerv motor. Este responsabil de mișcarea cefalică și de rotație datorită inervației mușchiului sternocleidomastoidian. Prin urmare, permite rotația capului și a umerilor.

XII. Nervul hipoglos

Acesta este unul dintre nervii motori cranieni care, la fel ca nervii vagi și glosofaringieni, joacă un rol important în activarea musculaturii limbii și în acțiunea de înghițire.

Nervii cranieni sunt structuri importante

Funcțiile nervilor cranieni sunt foarte specifice și vitale pentru viață așa cum o cunoaștem noi. Există multe boli capabile să rănească unul sau mai mulți dintre acești nervi, dând naștere unor simptome caracteristice ale afecțiunilor neurologice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.