Nervii coloanei vertebrale cervicale - Doza de Sănătate
 

Nervii coloanei vertebrale cervicale

Nervii coloanei cervicale pornesc de la C-1 până la C-8. Aceștia constau în fibre senzoriale și motorii, ceea ce înseamnă că sunt nervi micști. Citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi despre nervii coloanei cervicale!
Nervii coloanei vertebrale cervicale

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Nervii coloanei vertebrale cervicale alcătuiesc un grup de opt nervi spinali asociați celor opt vertebre cervicale și își au originea în măduva spinării. Aceste opt vertebre, de la C-1 până la C-8, pornesc de la baza craniului.

Toți nervii coloanei cervicale, cu excepția C-1 (care în mod normal nu are rădăcină dorsală), sunt legați de un dermatom. Un dermatom este o zonă a pielii deservită de un nerv spinal.

Nervii coloanei vertebrale

Nervii coloanei vertebrale cervicale cuprind opt nervi spinali, iar aceștia, la rândul lor, sunt un set de nervi (aproximativ 31 – 33 de nervi) care aparțin sistemului nervos somatic, a cărui funcție este aceea de a inerva diferite părți ale corpului.

Nervii coloanei vertebrale cervicale sunt compuși dintr-o rădăcină senzorială și o rădăcină motorie. Rădăcinile senzoriale oferă sensibilitate mușchilor pe care îi inervează, iar rădăcinile motorii permit mușchilor să se contracte în mod automat. Datorită acestei structuri, nervii își pot îndeplini cu succes funcțiile.

Nervii spinali, care includ nervii coloanei cervicale, sunt următorii:

 • Opt perechi de nervi cervicali (C1-C8)
 • 12 nervi toracici (T1-T12)
 • Nervul coccigian
 • Cinci nervi sacrali (S1-S5)
 • Cinci nervi lombari (L1-L5)

Caracteristici ale nervilor coloanei vertebrale cervicale

Nervii coloanei vertebrale cervicale

Nervii cervicali au aceleași caracteristici ca toți ceilalți nervi spinali. În primul rând, așa cum am menționat deja, sunt nervi micști. Cu alte cuvinte, sunt compuși atât din fibre senzoriale, cât și din fibre motorii.

În al doilea rând, toate diviziunile ramului ventral, cu excepția nervilor toracici (de la T1 până la T12), formează mai multe ramuri cunoscute sub denumirea de plexuri nervoase. Aceste plexuri apar în zona cervicală, brahială și lombo-sacrală.

În cadrul acestor ramuri interconectate, fibrele originare din ramurile ventrale se intersectează și sunt redistribuite, astfel încât fiecare ram rezultat să conțină fibre din nervi spinali diferiți. În plus, fibrele de la fiecare ram ventral călătoresc către periferia corpului pe diferite rute prin ramuri.

Din acest motiv, fiecare mușchi al membrelor este stimulat de mai mult de un nerv spinal. În consecință, dacă există o deteriorare a unuia dintre segmentele măduvei spinării sau a unuia dintre rami, membrul nu va rămâne complet paralizat.

Nervii coloanei vertebrale cervicale

Ramii ventrali ai primilor patru nervi spinali formează plexul cervical. Ramurile sale sunt nervii tegumentari care stimulează pielea din următoarele zone, transmițând astfel impulsuri senzoriale:

 • Gât
 • Urechi
 • Partea din spate a capului
 • Umeri

În plus, alte ramuri deservesc mușchii anteriori ai gâtului. De asemenea, fibrele nervului frenic, care grupează fibrele din C-3 și C-4, provin din plexul cervical. Nervul frenic trece prin piept către diafragmă, cel mai important mușchi respirator.

Nervii ventrali ai nervilor spinali cervicali C-5 și C-8, împreună cu ramul anterior al T-1, formează plexul brahial. Rădăcinile sale sunt responsabile de furnizarea de energie umerilor și extremităților superioare.

Ramurile cutanate dorsale sunt responsabile de stimularea fațetei cervicale. De asemenea, din aceste rădăcini provin ramuri musculare de la nivelul capului și al gâtului, precum și de la nivelul pielii cuprinse între vertex (suprafața superioară a capului) și umeri.

Diviziuni ale nervilor coloanei vertebrale cervicale

Coloana vertebrală la om

La fel ca toți ceilalți nervi ai coloanei vertebrale, nervii coloanei vertebrale cervicale sunt împărțiți în ramuri dorsale și ventrale după ce părăsesc canalul vertebral. Pe măsură ce părăsesc măduva spinării, rădăcinile ventrale și dorsale se unesc pentru a forma ganglionul radicular sau dorsal.

Apoi, acești ganglioni se împart în:

 • Ramul ventral sau anterior. Aceasta este o ramură groasă care se întrepătrunde, se împarte și se anastomozează cu ramul anterior al celorlalți nervi spinali pentru a forma, așa cum am menționat, plexul cervical.
 • Ramul dorsal sau posterior. Aceasta este diviziunea inferioară a măduvei spinării și este mult mai subțire decât cea anterioară.

În concluzie, nervii cervicali sunt o parte importantă a sistemului nervos. Sperăm că ți-a plăcut acest articol și că pui preț pe importanța îngrijirii nervilor pentru a evita apariția bolilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.