Gazele intestinale în timpul zborurilor cu avionul: ce este de făcut?
 

Gazele intestinale în timpul zborurilor cu avionul: ce este de făcut?

Ați simțit disconfort din cauza gazelor intestinale în timpul unui zbor cu avionul? Specialiștii au realizat un studiu pentru a explica fenomenul. Deși balonarea în avion nu poate fi evitată, poate fi redusă.
Gazele intestinale în timpul zborurilor cu avionul: ce este de făcut?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 28 iunie, 2023

A sta câteva ore la o altitudine de 10.000 de metri generează efecte nedorite asupra organismului. Aerul reciclat, umiditatea zero și presiunea scăzută pot provoca orice, de la acnee la dureri de cap. Cu toate acestea, există o situație și mai incomodă: gazele intestinale în timpul zborurilor cu avionul. Aflați de ce călătoriile cu avionul sporesc flatulența și ce trebuie să faceți pentru a o reduce!

De ce apar gazele intestinale în timpul zborurilor cu avionul?

În mediul care este generat în avion, unele procese biologice sunt dezechilibrate. Organismul este expus la situații neobișnuite timp de mai multe ore, cum ar fi spațiul restrâns, scaunele incomode și aerul diferit.

Avionul reînnoiește aerul la fiecare 3 minute, ceea ce reduce umiditatea la minim. În consecință, posibilitatea de apariție a infecțiilor respiratorii este crescută și uscarea pielii este o problemă serioasă.

Există și o altă problemă derivată din presiunea scăzută a aerului care circulă în avion. Vorbim despre producerea de gaze, un proces normal al sistemului digestiv. Producția de gaze intestinale crește la o altitudine mai mare de 3353 de metri.

Studiul care explică de ce apar gazele intestinale în timpul zborurilor cu avionul

A avea gaze și a le expulza prin eructație și flatulență face parte din procesul digestiv obișnuit. Gazele apar atunci când carbohidrații ingerați ajung în intestinul gros nedigerați. Acesta este momentul în care microbiomul intestinal produce gaze în timp ce descompune alimentele greu de digerat.

Gazele care sunt generate în exces sunt eliminate. Reținerea lor poate provoca disconfort, potrivit Clinicii Mayo. Din acest motiv, se estimează că oamenii expulzează gaze de circa 20 de ori pe zi. Flatulența din avion apare din cauza presiunii scăzute a aerului.

Un studiu publicat în revista științifică The Western Journal of Medicine a investigat subiectul și chiar i-a dat un nume: expulzarea gazului la mare altitudine (HAFE). Este un sindrom care explică creșterea spontană a flatulenței la depășirea unei anumite altitudini.

Studiul a arătat că presiunea aerului scade după o anumită altitudine, ceea ce determină expansiunea gazelor în interiorul corpului și o nevoie mai mare de expulzare. Ecuația este simplă: cu cât altitudinea este mai mare, cu atât presiunea atmosferică este mai mică. Prin urmare, gazele intestinale au mai mult volum și crește nevoia de expulzare.

Alpinismul

Un alt studiu, al cărui obiectiv a fost să investigheze riscurile din industria alpinismului australian, a evaluat simptomele pe care altitudinea ridicată le produce la oameni. În acest caz, revista Medical Hypotheses vorbește despre urcarea a 8 persoane cu mașina până la altitudinea de 1800 de metri.

Rezultatele au arătat că frecvența eliminării gazelor s-a dublat. Fiecare persoană a evacuat gazele de aproximativ 14 ori. Prin urmare, acesta este un proces care nu poate fi evitat, deși există diferite acțiuni care pot reduce efectele.

Ce trebuie să evitați când călătoriți

Nu se poate face nimic pentru a preveni un proces natural precum flatulența, dar este posibil să luați măsuri pentru a reduce efectele altitudinii asupra digestiei. Aceste măsuri sunt legate de tipul de hrană, dar și de unele obiceiuri alimentare și de aportul de aer. Deși nu toate alimentele produc aceleași efecte la orice persoană, există unele pe care este de preferat să le evitați înainte și în timpul zborului:

  • Varză de Bruxelles
  • Fasole
  • Usturoi
  • Lactate
  • Broccoli
  • Cereale integrale
  • Alte leguminoase

Băuturi

Pentru a evita gazele intestinale în timpul zborurilor cu avionul, este indicat să nu consumați băuturi carbogazoase cu 24 sau 48 de ore înainte de călătorie. Nu consumați băuturi răcoritoare în interiorul avionului sau în aeroport, pentru a evita dioxidul de carbon. Și berea crește producția de gaze din stomac.

Înghițirea aerului agravează situația

Una dintre cauzele producerii gazelor este aerul care intră în organism în timp ce înghițim. Deși înghițirea aerului este inevitabilă în timp ce mâncăm sau bem, aceasta este crescută atunci când mestecăm gumă, fumăm sau consumăm bomboane.

Prin urmare, este important să evitați aceste practici înainte de zbor. În plus, nu mâncați și nu beți nimic rapid.

Ridicarea de pe scaun și mersul din când în când îmbunătățesc digestia în avion. În cazul călătoriilor care durează mult timp, este indicat să stați lângă baie.

Există metode care ajută la reducerea flatulenței

Efectele mediului din cabină și generarea de gaze sunt situații care nu pot fi modificate. Cu toate acestea, folosind o serie de tratamente naturiste, puteți reduce gazele intestinale. Dacă acest lucru nu se întâmplă, este indicat să consultați un specialist înainte de a vă îmbarca pentru a nu experimenta disconfort gastric.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.