Gaze intestinale: ce indică ele despre sănătatea ta?
Gaze intestinale – cea mai supărătoare problemă dintre toate afecțiunile digestive. Acestea apar în momentele cele mai nepotrivite. Dacă le ții în tine, îți provoacă dureri abdominale și emit zgomote care atrag atenția celor din jur.
Deși gazele sunt o manifestare firească, normele sociale ne obligă să ne abținem de la eliminarea lor când suntem în public. Prin urmare, această problemă poate crea dificultăți și la nivelul vieții sociale.
Chiar dacă îți provoacă jenă, gazele intestinale reprezintă un indicator foarte util al stării tale de sănătate. Acestea sunt create la încheierea digestiei, drept pentru care ele te avertizează dacă a existat o problemă în acest proces.
După cum știi deja, metabolizarea corespunzătoare a alimentelor este esențială pentru menținerea sănătății fizice și psihice. Acest proces joacă un rol important în întărirea imunității și în secrețiile hormonale, ținând la distanță anxietatea și depresia, de exemplu.
Te-ar putea interesa și:
Prin urmare, este important să acorzi o atenție mai mare gazelor intestinale. Uită de prejudecăți și de stigmate sociale. Nu uita, gazele sunt un fenomen natural, obișnuit, la fel ca strănutul sau mâncărimile.
Trebuie să înveți să accepți manifestările corpului tău.
Gaze intestinale și ce spun ele despre sănătatea ta
Sindromul colonului iritabil
Chiar dacă sindromul colonului iritabil este detectat în mod normal atunci când suferi de diaree sau constipație, flatulența excesivă poate fi primul stadiu al afecțiunii.
- Este normal să elimini până la 14 gaze pe zi.
- Dacă suferi de acest sindrom, gazele sunt mai frecvente, iar mirosul mai puternic decât ar fi normal.
- Dacă observi și tu aceste schimbări, este indicat să mergi la medic.
Obiceiuri alimentare proaste
Când mănânci prea repede, ai probleme digestive. Sistemul digestiv nu are suficient timp pentru a produce acizii și sucurile gastrice necesare pentru a procesa alimentele. Astfel, apar gaze intestinale și alte probleme ale tranzitului.
Dacă ți-ai format un obicei din a mânca prea repede, poți dezvolta infecții sau alergii care provoacă flatulență în exces.
Gazele pot fi un simptom al ulcerului și al paraziților intestinali
Gazele pot indica prezența unor leziuni sau ulcerații la nivelul organelor interne. În plus, acest simptom este însoțit, de obicei, și de eructații.
Întrucât nu sunt provocate de un obicei anume, vei observa anumite schimbări dacă întâmpini dificultățile menționate mai sus. Prin urmare, este indicat să apelezi la un specialist de îndată ce observi apariția lor. Sunt probleme de sănătate care pot fi tratate dacă sunt depistate la timp.
Sensibilitate la anumite mâncăruri și băuturi
Nu ne referim numai la alergii. Există anumite mâncăruri și băuturi care nu provoacă reacții atât de severe, însă îți dau o stare de rău.
Organismul poate produce gaze intestinale pentru a semnala faptul că nu poate metaboliza în mod corespunzător o anumită substanță, chiar dacă nu suferi de o boală autoimună.
Este bine să fii atent când anume ai multe gaze și când nu. În acest fel, poți descoperi alimentele care îți provoacă neplăceri.
Efecte secundare ale medicamentelor
De această dată, cauza gazelor este ușor de identificat și nu reprezintă nimic grav, decât dacă medicamentele sunt folosite pentru tratarea unei boli cronice. În acest caz, simptomul va apărea încă de la începutul terapiei.
Dacă tratamentul este temporar, gazele nu reprezintă o problemă îngrijorătoare. Însă dacă medicamentele în cauză se administrează pe termen lung, este indicat să te adresezi unui medic.
În general, există mai multe produse farmaceutice cu care poți trata aceeași boală, așa că este posibil ca specialistul să îți recomande un alt tratament.
Gazele intestinale sunt supărătoare, dar te ajută să depistezi o problemă minoră ce se poate complica pe viitor. Oricând ai ocazia, lasă-le să iasă și fii atent la anumite aspecte. Miros mai urât decât înainte? Apar mai frecvent? Îți provoacă o stare de disconfort?
Te-ar putea interesa și:
Informațiile pe care le pot transmite gazele sunt foarte utile. Datorită lor, te poți asigura că ești sănătos sau, din contră, poți fi atenționat că există o neregulă care necesită un consult medical.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Shahin, N., & Hertz, M. (1966). The intestinal gas pattern in the plain abdominal radiogram in children. Dapim Refuiim. Folia Medica. https://doi.org/10.1067/mpr.2001.113778
- Levitt, M. D. (1975). Intestinal gas. Postgraduate Medicine. https://doi.org/10.1080/00325481.1975.11713944
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.