Gelatina de pata: origine, proprietăți și preparare
 

Gelatina de pata: origine, proprietăți și preparare

Gelatina de pata se remarcă prin conținutul de colagen. Descoperiți principalele sale beneficii și cum să o pregătiți în pași simpli!
Gelatina de pata: origine, proprietăți și preparare
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Gelatina de pata este un desert artizanal tipic în țările din America Latină. Este tradițional în Columbia, în special în Andaluzia, sector care a fost numit „capitala gelatinei” sau „pământul dulce”.

Deși a apărut artizanal, în secolul al XX-lea s-a transformat într-o mică industrie. În țări precum Venezuela, este cunoscută ca „templones”. În plus, rețeta are unele variații, precum înlocuirea zahărului cu panela sau folosirea coloranților. Care sunt beneficiile sale?

Gelatina de pata: caracteristici

Gelatina de pata este făcută din colagen extras din picioarele din spate sau din față ale vitelor. Potrivit Asociației Columbia pentru Știința și Tehnologia Alimentației, a fost creată în 1917 în municipalitatea Andaluzia, Valle del Cauca, Columbia. În anii 1940, a devenit principala sursă economică a departamentului.

Dar, ce este colagenul? Un articol al Societății Mexicane de Știință și Tehnologia Suprafețelor și Materialelor ne spune că acest element este o proteină mare, tare și puternică, care servește la susținerea structurilor corpului și celulelor.

Cu alte cuvinte, este ca un fel de ciment biologic. Se găsește în pielea, ligamentele, tendoanele și oasele mamiferelor. Experții afirmă că este o proteină cu deficit de aminoacizi esențiali pentru organism.

Colagenul este extras cu apă fierbinte până când se descompune în proteine mai mici, mai simple. Odată ce se răcește, se coagulează și formează jeleu. Are următoarele caracteristici:

  • Formă elastică
  • Consistență moale și pufoasă
  • Culoare care variază în funcție de tip
  • Aromă subtilă de miere

Pentru a pregăti gelatina de pata, aveți nevoie de pulpă de vită, zahăr, zahăr brun, amidon de porumb și apă. Există unele variații ale ingredientelor, cum ar fi adăugarea de esențe de fructe, coloranți sau zahăr.

Baton de gelatina de pata

Proprietăți nutriționale

Carbohidrații ies în evidență, deoarece se adaugă zahăr sau panela. Proteinele sunt reprezentate de colagen. Nu conține grăsime, deoarece este îndepărtată în timpul preparării. În continuare, vă prezentăm câteva valori la 100 grame de gelatină:

  • Umiditate: 3,01 – 4,18
  • Carbohidrați: 84,27 – 88,57
  • Proteine: 7,76 – 13,19
  • Total minerale: 0,40-0,76

Gelatina de pata: beneficii

Beneficiile pe care le poate oferi acest desert depind de colagenul prezent în produsul final. Această proteină face parte din arhitectura și plasticitatea multor țesuturi, cum ar fi arterele, plămânii, ficatul și pielea, unde îndeplinește funcții importante.

1. Întărește pielea, unghiile și părul

Nutrition Hospital susține că aportul regulat de colagen ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire, cum ar fi liniile fine, ridurile, uscăciunea și pielea lăsată. Unii specialiști subliniază că fibrele de colagen pot repara pielea deteriorată de UV la șoareci.

Farmacista M. Teresa Martín susține că părul și unghiile sunt indicatori ai sănătății. Sunt în continuă regenerare; prin urmare, necesită o nutriție adecvată care include colagen. Gelatina de pata este o sursă de colagen de tip I, care este necesar pentru a stimula reînnoirea celulelor=.

2. Întărește oasele și articulațiile

Acest studiu a concluzionat că aportul frecvent de colagen ajută la scăderea durerii și rigidității cauzate de inflamația articulațiilor și a oaselor. Colagenul a fost util pentru a completa tratamentul tulburărilor articulare și al osteoartritei.

Potrivit unui articol din Journal of Agricultural and Food Chemistry, aportul de gelatină contribuie la sinteza de colagen. Colagenul este util pentru repararea articulațiilor care sunt inflamate sau deteriorate de vârstă sau accidentări. Colagenul conține lizină, un aminoacid care ajută la absorbția calciului și la menținerea oaselor puternice.

3. Îmbunătățește digestia și funcția intestinală

Consumul de gelatină ameliorează unele tulburări inflamatorii intestinale severe, potrivit unui grup de cercetători. Acest efect este mai puternic atunci când colagenul se leagă de unii fenoli, ceea ce crește efectele antiinflamatorii.

Studiul mai arată că aminoacidul lizină, prezent în gelatină, menține nivelul de acid din stomac, facilitează funcția enzimelor și repară țesutul care căptușește mucoasa. De fapt, unele reacții alimentare legate de sindromul de intestin permeabil se ameliorează după consumul de gelatină.

4. Poate fi inclusă în curele de slăbire

Gestionarea greutății corporale cuprinde mulți factori. Descoperirile sugerează că o dietă bogată în proteine joacă un rol important în controlul greutății și creșterea sațietății. Gelatina este sugerată ca parte a unei diete sărace în carbohidrați și bogate în proteine, deoarece vă ajută să pierdeți în greutate într-un mod sănătos.

5. Poate îmbunătăți sănătatea mintală

Un articol indică faptul că gelatina conține un aminoacid numit glicină, capabil să îmbunătățească memoria și atenția. Un alt studiu susține aceste informații. Glicina este utilizată pentru a trata unele tulburări de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea bipolară, tulburarea obsesiv-compulsivă, schizofrenia și depresia.

Pe de altă parte, un articol din Journal of Pharmacological Sciences a constatat că ingerarea unei doze de 3 grame de glicină pe zi sau a 7 până la 14 grame de gelatină înainte de culcare poate îmbunătăți somnul și, prin urmare, sănătatea cognitivă.

6. Promovează sănătatea inimii

Un grup de medici specialiști subliniază că glicina și prolina previn acumularea de LDL sau colesterol rău, care întărește arterele și le înfundă. De asemenea, ajută la sporirea circulației și la îmbunătățirea capacității organismului de a utiliza oxidul nitric, un compus care scade tensiunea arterială.

Gelatina conține ambii aminoacizi și, deși nu există studii directe care să lege consumul acesteia de sănătatea cardiovasculară, ar putea fi un ingredient care menține inima sănătoasă.

Protecția inimii prin alimentație
Ca parte a unei diete sănătoase și variate, gelatina de pata oferă nutrienți care sunt buni pentru funcționarea inimii.

Tipuri de gelatina de pata

Revista Latin American Food descrie două tipuri de gelatina de pata. Ambele sunt naturale, dulci, bogate în calciu și ușor digerabile.

Gelatina albă

Gelatina albă are formă alungită și este moale ca textură. De asemenea, are o ușoară aromă de miere, iar culoarea sa maro deschis se datorează utilizării panelei combinate cu zahăr. Această gelatină provine din prima filtrare după gătirea pulpei de vită.

  • Colagenul este concentrat prin fierbere și amestecat. Apoi, se adaugă amidon de porumb și se rulează.
  • Este turnat la temperatura camerei și tăiat în fâșii mici înainte de ambalare.

Gelatina neagră

Acest tip de gelatină se vinde în calupuri. Culoarea sa se datorează folosirii mierii de panela ca îndulcitor.

  • Se obține din a doua filtrare a apei cu care se gătește pulpa de vită.
  • Se fierbe din nou și se adaugă panela.
  • Se stropește cu amidon de porumb, se modelează la cald și se împachetează.

Are culoare maro închis și un miros puternic de miere. Unele fabrici fac gelatină diferită de cea tradițională. De exemplu, folosesc diferite arome și culori pentru a oferi produsului mai multă versatilitate.

Rețetă ușoară pentru a face gelatina de pata albă

Ingrediente

Procedură

  1. Se spală și se curăți foarte bine pulpa de vită, îndepărtând pielea.
  2. Se fierbe cu suficientă apă timp de 5 ore sau până când se înmoaie.
  3. Se răcește și se scot oasele mari și mici și grăsimea solidificată.
  4. Se strecoară și se fierbe supa filtrată, adăugând panela și zahăr.
  5. Se bate constant până se coagulează și își schimbă culoarea.
  6. Se lasă sa se odihnească înainte de a turnarea într-o tavă.
  7. Apoi, se presară amidon de porumb, se modelează cu grijă sub formă de baton și se taie.

Dacă pulpa de vită este greu de găsit, utilizați pudră de gelatină din comerț. Puteți folosi, de asemenea, aromă și colorare după gust.

De ce să consumați gelatină?

Gelatina de pata este un desert preparat cu colagen din carne de vită. Are beneficii pentru păr, piele și unghii. Contribuie la prevenirea îmbătrânirii premature și a anumitor boli.

Oricare ar fi tipul, alb sau negru, este un desert gelatinos tradițional, aromat și ușor de inclus în dietă. Pentru a scădea zaharurile, utilizați îndulcitori non-calorici.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • DOMÍNGUEZ, V., ORTIZ, T.A., TRUJILLO, O.E. Y RAMÍREZ-NAVAS, J.S. Preferencia y aceptación de Gelatina de Pata de Res. Alimentos Hoy, Abr, 2013, vol. 22, no. 1, p. 63-70.
  • Gómez-Lizárraga K, Piña-Barba C., Rodríguez-Fuentes N. Obtención y caracterización de colágena tipo I a partir de tendón bovino. Superficies y Vacío 24(4) 137-140, diciembre de 2011.
  • Gerhard Meisenberg & William H. Simmons. Principios de bioquímica médica. 4 edition. Fecha de publicación : 03/2018. Disponible en: https://tienda.elsevier.es/principios-de-bioquimica-medica-9788491132974.html
  • Senabre Gallego José Miguel, Salas Heredia Esteban, Santos Soler Gregorio, Rosas José. RÉPLICA: An oveview of the beneficial effects of hydrolysed collagen intake on joint and bone health and on skin ageing. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2016  Feb [citado  2021  Nov  10] ;  33( 1 ): 193-194. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112016000100035&lng=es.  https://dx.doi.org/10.20960/nh.36.
  • u Hou, Bafang Li, Xue Zhao, Yongliang Zhuang, Guoyan Ren, Mingyan Yan, Yangpeng Cai, Xiukun Zhang, Li Chen, The effect of pacific cod (Gadus macrocephalus) skin gelatin polypeptides on UV radiation-induced skin photoaging in ICR mice, Food Chemistry, Volume 115, Issue 3, 2009, Pages 945-950, ISSN 0308-8146, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.01.015.
  • Figueres Juher, Teresa; Basés Pérez, Esther Revisión de los efectos beneficiosos de la ingesta de colágeno hidrolizado sobre la salud osteoarticular y el envejecimiento dérmico Nutrición Hospitalaria, vol. 32, núm. 1, 2015, pp. 62-66
  • M Teresa Martín-Aragón. Nutrición y salud de la piel y el cabello. Consejo farmacéutico. Farmacia Profesional. 2009, Vol. 23. Núm. 1. páginas 58-63.
  • Schauss, A.G., Stenehjem, J., Park, J., Endres, J.R., & Clewell, A.E. Effect of the novel low molecular weight hydrolyzed chicken sternal cartilage extract, BioCell Collagen, on improving osteoarthritis-related symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Journal of agricultural and food chemistry, 2012, 60 16, 4096-101.
  • Bello, A.E., & Oesser, S. (2006). Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Current Medical Research and Opinion, 22, 2221 – 2232.
  • Frasca G, Cardile V, Puglia C, Bonina C, Bonina F. Gelatin tannate reduces the proinflammatory effects of lipopolysaccharide in human intestinal epithelial cells. Clin Exp Gastroenterol. 2012;5:61-67. doi:10.2147/CEG.S28792
  • Harvey Anderson, Shannon E. Moore, Dietary Proteins in the Regulation of Food Intake and Body Weight in Humans, The Journal of Nutrition, Volume 134, Issue 4, April 2004, Pages 974S–979S, https://doi.org/10.1093/jn/134.4.974S
  • File, S.E., Fluck, E., & Fernandes, C. (1999). Beneficial effects of glycine (bioglycin) on memory and attention in young and middle-aged adults. Journal of clinical psychopharmacology, 19 6, 506-12 .
  • Lakhan, S.E., Vieira, K.F. Nutritional therapies for mental disorders. Nutr J 7, 2 (2008). https://doi.org/10.1186/1475-2891-7-2
  • Makoto Bannai, Nobuhiro Kawai, New Therapeutic Strategy for Amino Acid Medicine: Glycine Improves the Quality of Sleep, Journal of Pharmacological Sciences, Volume 118, Issue 2, 2012, Pages 145-148, ISSN 1347-8613, https://doi.org/10.1254/jphs.11R04FM.
  • Ding Y, Svingen GF, Pedersen ER, et al. Plasma Glycine and Risk of Acute Myocardial Infarction in Patients With Suspected Stable Angina Pectoris. J Am Heart Assoc. 2015;5(1):e002621. Published 2015 Dec 31. doi:10.1161/JAHA.115.002621
  • Iwai, K., Hasegawa, T., Taguchi, Y., Morimatsu, F., Sato, K., Nakamura, Y., Higashi, A., Kido, Y., Nakabo, Y., & Ohtsuki, K. (2005). Identification of food-derived collagen peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates. Journal of agricultural and food chemistry, 53 16, 6531-6 .

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.