Logo image
Logo image

Ghid ușor de îngrijire pentru iedera diavolului

3 minute
Iedera diavolului este o specie de plantă ornamentală de interior. Cum se îngrijește pentru a arăta spectaculos?
Ghid ușor de îngrijire pentru iedera diavolului
Ultima actualizare: 11 februarie, 2023

Iedera diavolului are suficiente calități pentru a fi folosită în decorarea casei. Aceasta este o plantă purificatoare foarte frumoasă. Prin urmare, vă oferim un ghid ușor de îngrijire pentru iedera diavolului. Din fericire, nu este o plantă pretențioasă.

Iedera diavolului este o opțiune excelentă pentru începători. Pentru cei care stăpânesc deja arta grădinăritului, această plantă aparținând familiei Araceae este foarte ușor de îngrijit în comparație cu meticulozitatea și atenția pe care o implică alte specii.

Iedera diavolului și caracteristicile sale

Rasayan Journal of Chemistry afirmă faptul că iedera diavolului (Epipremnum aureum) este utilă în medicina tradițională, având numeroși compuși bioactivi.

Originară din Asia de Sud-Est, iedera diavolului adoră pădurile tropicale. Planta crește bine și în ghivece și se cațără pe orice suport. Are un aspect impunător. Frunzele sunt perene, late și au nuanțe de verde și crem. Pe măsură ce cresc, acestea iau forma unor inimi.

Iedera diavolului: beneficii

Iedera diavolului este o plantă care supraviețuiește fără inconveniente majore în interiorul și în afara casei. Cu toate acestea, atunci când vremea este excesiv de rece, există riscul de îmbolnăvire.

Iedera diavolului are proprietăți purificatoare care sunt asociate cu absorbția și eliminarea toxinelor (precum formaldehida) eliberate de cosmetice, detergenți, vopsele și alte produse folosite acasă. Un studiu realizat de NASA scoate în evidență acțiunea plantei asupra calității aerului din interior.

Recomandăm: Substanțele humice: caracteristici și beneficii pentru plante

Some figure
Soi de iedera diavolului cu aspect marmorat

Ghid ușor de îngrijire pentru iedera diavolului

Monaco Nature Encyclopedia subliniază faptul că Epipremnum aureum este una dintre cele mai cultivate plante ornamentale datorită adaptabilității, întreținerii ușoare și vitezei de creștere.

Fertilizare

Cumpărați îngrășăminte speciale pentru acest tip de plantă. Aplicați îngrășământul în fiecare lună în faza de creștere. În faza de repaus, aplicați fertilizator o dată la trei luni.

Irigare

Iedera diavolului necesită puțină apă. Udați-o la fiecare 2 sau 3 zile , fără a exagera. Dacă o udați prea mult, frunzele vor deveni gălbui. Ca mecanism de apărare, acestea vor cădea.

Iluminare

Așezați ghiveciul într-o zonă luminoasă, chiar și lângă o fereastră cu perdele. Lumina directă nu este potrivită pentru această plantă, dar în zonele umbrite își poate pierde frunzele de la bază.

Tundere

În faza de repaus, tundeți iedera diavolului. Nu există o perioadă anume a anului pentru a face acest lucru. Trebuie doar să urmăriți evoluția plantei.

Reproducere și transplantare

Reproducerea se face prin butași. Tăiați vârful unei ramuri, puneți-l în apă și așteptați să prindă rădăcini. Ulterior, plantați-l într-un ghiveci nou sau la baza plantei mamă.

Transplantarea se face primăvara. Puneți planta într-un ghiveci cu substrat nou.

Dăunători

Ca orice altă plantă, iedera diavolului este afectată de anumiți dăunători. Pentru a-i combate, scăpați de frunzele ofilite, mutați planta într-un ghiveci nou și sterilizați instrumentele de tăiere. Dacă infestarea este severă, mutați planta în aer liber și spălați-o cu grijă. Apoi, puneți-o într-un loc iluminat și udați-o mai rar.

Recomandăm: Montarea unei mini sere acasă

Some figure
Iedera diavolului crește foarte bine în ghiveci.

Atenţie! Luați anumite măsuri de precauție pentru a evita otrăvirea cu iedera diavolului

Iedera diavolului este toxică. La persoanele cu o sensibilitate mare a pielii, poate apărea o erupție cutanată.

În cazul animalelor de companie, Societatea Americană pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale afirmă faptul că mestecatul sau consumul frunzelor afectează țesuturile bucale și provoacă durere, umflături, vărsături și salivare excesivă. Consumul plantei are ca rezultat iritarea tractului gastrointestinal.

Potrivit revistei Bonplandia, oxalații din plantă sunt responsabili de aceste reacții. Nu lăsați iedera diavolului în apropierea animalelor și copiilor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bhattacharyya, NK., Bordoloi, MJ y Dutta, D. (2021). Género pothos: una revisión de los constituyentes químicos y las actividades biológicas. Revista Rasayan de Química, 14(3). Revista Rasayan de Química, c/o Dr. Pratima Sharma. http://rasayanjournal.co.in/admin/php/upload/3313_pdf.pdf
  • Martínez, M., Varela Romero, C., Vizcarrondo, G. (2017). Plantas ornamentales tóxicas en Venezuela. Bonplandia, 26(1). Venezuuela. https://revistas.unne.edu.ar/index.php/bon/article/view/2073?locale=es_ES
  • Puccio, P. Epipremnum aureum. Monaco Nature Encyclopedia. https://www.monaconatureencyclopedia.com/epipremnum-aureum/?lang=es
  • Redacción ASPCA. 17 plantas venenosas comunes. Sociedad Americana para la Prevención de la Crueldad hacia los Animales. Estados Unidos. https://www.aspca.org/nyc/recursos-para-personas-que-hablan-espanol/17-plantas-venenosas-comunes
  • Redacción ASPCA. Hiedra del diablo. Sociedad Americana para la Prevención de la Crueldad hacia los Animales. Estados Unidos. https://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/toxic-and-non-toxic-plants/devils-ivy
  • Ursprung, M., Amiri, A., Kayatin, M., Perry J. (2016). El efecto de los potos dorados en la reducción del nivel de compuestos orgpanicos volátiles en una cabina de nave espacial simulada. Servidor de informes técnicos de la NASA. Estados Unidos. https://ntrs.nasa.gov/citations/20160005687

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.