Logo image
Logo image

Ghidul cristalelor sau pietrelor vindecătoare

5 minute
Din cele mai vechi timpuri, diferite tipuri de cristale au fost folosite în medicina alternativă ca aliați pentru a promova sănătatea și bunăstarea. Cunoașteți principalele utilizări ale acestora?
Ghidul cristalelor sau pietrelor vindecătoare
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Mulți oameni se bazează pe practicile de medicină alternativă pentru a promova sănătatea și bunăstarea. Deși știința continuă să le pună în balanță efectele, există oameni care găsesc beneficii în aceste forme de terapie. Una dintre cele mai controversate constă în aplicarea pietrelor de vindecare. Vă prezentăm ghidul cristalelor sau pietrelor vindecătoare!

Cristalele precum cuarțul, ametistul, jaspul, printre altele, sunt folosite în hinduism și budism ca o modalitate de a genera un echilibru al corpului, minții și sufletului. Cu toate acestea, efectele lor nu sunt susținute de dovezi științifice și există scepticism. Deci, de ce sunt încă folosite? Vă vom spune.

Ghidul cristalelor sau pietrelor vindecătoare

Datele istorice vorbesc despre pietrele de vindecare ca fiind o formă străveche de medicină care promovează fluxul de energie în corp și minte pentru a produce beneficii fizice și emoționale. Deși aceste efecte au fost infirmate de știință, există oameni care sunt încă atrași de presupusele lor puteri.

De fapt, unii experți susțin că aceste tratamente pot funcționa la unele persoane, dar nu grație proprietăților care le sunt atribuite. După cum explică un studiu publicat în The Permanente Journal, mintea are o capacitate de „vindecare” mai puternică decât credem.

Pietrele vindecătoare produc un efect psihologic indirect care afectează atât starea de spirit, speranța, cât și modul de a face față problemelor de sănătate. Deci, dacă vă gândiți să le încercați, asigurați-vă că evitați scepticismul cu privire la capacitățile lor și puneți-le efectele la încercare.

Recomandăm și: Descoperiți cura antică tibetană cu usturoi

Cuarț roz

Aplicarea cuarțului roz se face cu scopul de a genera un echilibru în diferitele tipuri de relații. Datorită culorii sale, această piatră este legată de iubire.

Literatura populară sugerează că are puterea de a aduce calm în momentele de durere. În plus, cuarțul este ideal pentru promovarea stimei de sine și a încrederii.

Some figure

Cuarț alb

Una dintre cele mai populare pietre de vindecare este cuarțul alb. De fapt, în multe culturi, el este clasificat drept „maestru vindecător”.

Este folosit în general ca adjuvant pentru a îmbunătăți memoria și concentrarea. În plus, se spune că stimulează sistemul imunitar și echilibrul fizic și mintal.

Turcoaz

Această piatră prețioasă este folosită ca aliat pentru a alinia corpul, mintea și sufletul. În acest sens, este o opțiune bună de a echilibra emoțiile în momentele de angoasă sau deznădejde. În ceea ce privește fizicul, ajută la îngrijirea sănătății respiratorii și osoase.

Ochi de tigru

Ochiul de tigru este una dintre cele mai curioase pietre vindecătoare. Este legat de putere și motivație. În acest fel, ajută la depășirea situațiilor de frică, anxietate sau nesiguranță. Este, de asemenea, considerat o amuletă în afaceri.

Ametist

Din punct de vedere istoric, ametistul a fost folosit ca protector și purificator. Este util pentru eliminarea gândurilor negative și găsirea înțelepciunii spirituale.

De asemenea, este un aliat pentru persoanele cu probleme de somn, deoarece favorizează odihna. Deși nu există dovezi, mulți susțin că ajută la reducerea afecțiunilor și la îndepărtarea impurităților din organism.

Jasp

În practicile de medicină complementară, jaspul este folosit în situații de mare stres. Se aplică pentru a „absorbi” vibrațiile negative și a stimula gândirea rapidă.

În plus, transmite curaj și încredere. Prin urmare, este util în situații care necesită claritate mintală.

Obsidian

Aceasta este una dintre pietrele vindecătoare legate de echilibrul minte-corp. Datele anecdotice arată că reduce blocajele mintale și promovează autocompasiunea. În ceea ce privește fizicul, ajută în sănătatea digestivă și detoxifiere.

Safir

Neliniștea, tristețea și angoasa sunt câteva dintre emoțiile ce pot fi depășite grație safirului. Este folosit pentru a atrage prosperitatea și calmul. De asemenea, întărește intuiția și ajută la luarea deciziilor. Alte beneficii au de-a face cu sănătatea sangvină, vizuală și emoțională.

Rubin

Considerat o piatră prețioasă, rubinul este legat de senzualitate, sexualitate și intelect. Este folosit pentru a genera un echilibru de vitalitate și energie. Ajută la stimularea sistemului circulator și promovează eliminarea toxinelor.

Citrin

Pentru a promova optimismul și motivația, citrinul nu poate lipsi din terapiile de vindecare cu pietre. Este folosit ca aliat în mindfulness și pentru a activa creativitatea. Este considerat ideal pentru a depăși temerile.

Piatra lunii

Se spune că acest cristal reprezintă „noile începuturi”. Din acest motiv, este utilizat în timpul proceselor interne de dezvoltare. De altfel, ajută la reducerea sentimentelor de stres și instabilitate, sporind în același timp gândirea pozitivă și inspirația.

Heliotrop

În cultura populară, heliotropul este folosit ca „scut” împotriva energiilor rele. De asemenea, se crede că ajută la îmbunătățirea circulației și a vitalității generale. În ceea ce privește sentimentele, ajută la reducerea iritabilității, agresivității și nerăbdării.

Citiți și: Elixir tibetan al tinereții veșnice și longevității

Granat

Granatul este legat de o creștere a capacității sexuale. Este adesea folosit pentru a spori intimitatea și pentru a reduce problemele care afectează viața sexuală. Pe de altă parte, este legat de creativitate și încredere în sine.

Olivină

Utilizarea olivinei în terapia cu pietre de vindecare ajută la depășirea situațiilor de depresie. Reprezintă dreptate, dragoste și afecțiune pentru ceilalți. Unii o numesc „piatra fericirii”.

Some figure
Terapia cu pietre prețioase este o formă de medicină alternativă. Se concentrează pe utilizarea pietrelor prețioase pentru diverse terapii.

Ce ar trebui să luați în considerare pentru a alege cele mai bune pietre vindecătoare?

 

Primul lucru de reținut este faptul că pietrele de vindecare nu sunt un tratament de primă linie atunci când vine vorba de probleme de sănătate. Deși li se atribuie unele beneficii, trebuie să consultați mai întâi medicul. Aceste cristale ar trebui să fie doar complementare tratamentului, indiferent de situație.

Cel mai bun mod de a alege este analizarea situației actuale. O opțiune bună este să le integrați în practicile de meditație sau mindfulness. De asemenea, pot fi introduse în accesorii de zi cu zi, precum bijuterii sau mătănii.

Pentru îngrijirea lor, clătiți-le cu apă rece și puțină sare de mare. Potrivit literaturii populare, aceasta este modalitatea corectă de curățare și eliminare a energiilor „absorbite”. După aceasta, lăsați-le să se usuce la lumina soarelui.

Ghidul cristalelor sau pietrelor vindecătoare: concluzie

Utilizarea cristalelor sau a pietrelor vindecătoare datează din cele mai vechi timpuri. Culturi precum cea hindusă și budistă promovează utilizarea lor ca o modalitate de a atinge o stare de echilibru fizic și mintal. Deși efectele lor nu sunt dovedite de știință, mii de oameni continuă să aibă încredere în puterea pietrelor vindecătoare.

În general, utilizarea lor este considerată inofensivă, atât timp cât este complementară. Nu ar trebui să înlocuiască tratamentele prescrise de profesioniștii din domeniul medical sau mintal.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tabish SA. Complementary and Alternative Healthcare: Is it Evidence-based?. Int J Health Sci (Qassim). 2008;2(1):V-IX.
  • Crystal healing. (n.d.). Wikipedia. Available in https://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_healing
  • Ishaque S, Saleem T, Qidwai W. Knowledge, attitudes and practices regarding gemstone therapeutics in a selected adult population in Pakistan. BMC Complement Altern Med. 2009;9:32. Published 2009 Aug 26. doi:10.1186/1472-6882-9-32
  • Schlitz M. Meditation, prayer and spiritual healing: the evidence. Perm J. 2005;9(3):63-66.
  • Wager TD, Atlas LY. The neuroscience of placebo effects: connecting context, learning and health. Nat Rev Neurosci. 2015;16(7):403-418. doi:10.1038/nrn3976

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.