Glicemia medie estimată: ce este și de ce este importantă
Glicemia medie estimată sau eAG este un calcul ce reprezintă valoarea medie estimată a zahărului (glucoza) din sânge pe o perioadă de 2 până la 3 luni. Este calculată pe baza rezultatelor unui test de sânge cunoscut sub numele de hemoglobină glicozilată (HbA1c sau A1c).
Este important să rețineți că nivelurile de glucoză din sânge nu sunt constante, ci variază pe parcursul zilei. Prin urmare, o singură măsurătoare poate crea confuzie.
Cei care beneficiază cel mai mult de calculul glicemiei medii estimate sunt persoanele care trăiesc cu diabet. Acești pacienți sunt supuși monitorizării continue. eAG le oferă rezultate fiabile.
Ce este glicemia medie estimată?
Glicemia medie estimată se referă la nivelurile medii ale zahărului în sânge pe perioade de 60 sau 90 de zile. Rezultatele sunt exprimate în miligrame pe decilitru (mg/dL) sau milimoli pe litru (mmol/L).
Glicemia este măsurată printr-un test de sânge numit A1c. Acest test permite detectarea procentului de hemoglobină glicozilată. Hemoglobina este o proteină care se află în celulele roșii din sânge, la care glucoza aderă. Testul determină proporția de hemoglobină care are atașată glucoză.
Pentru a calcula glicemia medie estimată, se iau rezultatele măsurătorilor zilnice și cele ale testului A1c și se aplică o formulă. Metoda este benefică deoarece:
- Permite diagnosticarea prediabetului și a diabetului zaharat.
- Sugerează necesitatea de a face schimbări în abordarea diabetului zaharat.
- Verifică rezultatele măsurătorilor zilnice ale glicemiei.
- Ajută la monitorizarea tratamentului.
- Dezvăluie modul în care stilul de viață afectează controlul zahărului în sânge.
Descoperiți: Cum afectează diabetul sănătatea mintală?
Cum se calculează glicemia medie estimată?
Testul A1c are rezultate procentuale. Acestea trebuie corelate cu miligramele de zahăr pe decilitru de sânge. Există o formulă care permite raportarea valorilor testului A1c la valorile eAG. Această formulă este următoarea:
eAG = 28,7 x A1c – 46,7
O modalitate simplă de a stabili glicemia medie estimată este utilizarea unui calculator online, cum ar fi cel de la Asociația Americană de Diabet. Următorul tabel de valori poate fi luat ca punct de referință. Prima este valoarea A1c, iar a doua valoarea eAG în mg/dL:
- 4 = 68
- 5 = 97
- 6 = 126
- 7 = 154
- 8 = 183
- 9 = 212
- 10 = 240
- 11 = 269
- 12 = 298
Interpretarea rezultatelor
Valorile medii estimate ridicate indică niveluri mari ale zahărului în sânge. Potrivit Asociației Americane de Diabet, interpretarea de bază a eAG este următoarea:
- Interval normal: mai puțin de 114 mg/dL
- Prediabet: mai mult de 114 mg/dl și mai puțin de 140 mg/dl
- Diabet: peste 140 mg/dL
Aproape toate aparatele care sunt utilizate pentru testarea zilnică au capacitatea de a face o medie a citirilor din ultimele săptămâni sau luni. Însă, acest calcul nu este același cu cel obținut prin calcularea glicemiei medii estimate. Pacientul efectuează măsurătorile în diferite momente ale zilei, așadar media făcute de aceste aparate nu este relevantă.
Glicemia medie estimată este o valorare mai fiabilă. Cu toate acestea, ea trebuie corelată cu rezultatele A1c.
Informații importante despre glicemia medie estimată
Potrivit Asociației Americane de Diabet, cel mai bine este să faceți un test de sânge A1c de două ori pe an. Dacă tratamentul nu funcționează sau dozele sunt ajustate, acesta trebuie făcut de patru ori în acel an.
Monitorizarea zilnică a diabetului este esențială. Cu toate acestea, nu furnizează date fiabile pe termen lung. Informațiile furnizate de monitorizarea zilnică sunt esențiale pentru ajustarea unor aspecte precum necesarul de insulină, nivelul de activitate fizică și aportul alimentar. Atât testul A1c, cât și glicemia medie estimată sunt complementare monitorizării zilnice și nu o înlocuiesc.
Există afecțiuni medicale care pot modifica relația dintre rezultatele testelor A1c și glicemia medie estimată. EAG nu trebuie utilizată în următoarele cazuri:
- Pacienți cu anemie sau talasemie
- Persoane cu boli de rinichi
- Pacienți cu siclemie
- Persoane tratate cu fier, dapsonă sau eritropoietină
Descoperiți: Care este legătura dintre stres și diabet?
Măsurătorile sunt doar un aspect al controlului diabetului
De obicei, medicul stabilește o țintă medie. Aceasta se determină pe baza stării de sănătate a fiecărei persoane, vârstei acesteia și altor factori suplimentari care exercită o oarecare influență.
Măsurarea continuă a nivelurilor de zahăr prin monitorizarea zilnică, testul A1c și glicemia medie estimată pot crea confuzie. Nu totul se rezumă la cifre, deoarece acestea sunt doar un punct de referință pentru îmbunătățirea calității vieții.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- A1C does it all. (s. f.). American Diabetes Asociation. https://diabetes.org/diabetes/a1c.
- American Diabetes Association; 6. Glycemic Targets: Standards of Medical Care in Diabetes—2021. Diabetes Care 1 January 2021; 44 (Supplement_1): S73–S84. https://doi.org/10.2337/dc21-S006.
- Castro Morán, L. R., & Huayamave Hidalgo, W. N. (2019). Comparación de la glicemia media estimada vs la hemoglobina glicosilada en pacientes diabéticos tipo II y no diabéticos (Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Químicas).