Cum afectează diabetul sănătatea mintală?
 

Cum afectează diabetul sănătatea mintală?

Diabetul crește semnificativ riscul de depresie și anxietate, printre alte probleme de sănătate mintală.
Cum afectează diabetul sănătatea mintală?

Ultima actualizare: 17 septembrie, 2022

Diabetul este o boală care, din păcate, devine din ce în ce mai răspândită. Se estimează că aproape 422 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet. Cu toate acestea, mulți nu sunt conștienți de impactul pe care îl are maladia. Un exemplu este modul în care diabetul afectează sănătatea mintală.

În diabet, organismul nu poate produce sau utiliza insulină. Insulina este „cheia” care permite glucozei să intre în celule, deoarece acestea au nevoie de ea ca nutrient pentru energie.

Problema este că glucoza rămâne în sânge și, când concentrația rămâne ridicată mult timp, provoacă leziuni tisulare. Prin urmare, este foarte important să controlăm nivelul glicemiei și să tratăm diabetul.

Această boală nu afectează doar organismul, ci poate influența și sănătatea mintală. În acest articol, vă explicăm ce se întâmplă și ce fel de probleme pot apărea din cauza diabetului.

Ce este diabetul?

După cum am menționat, diabetul este o boală cronică în care organismul nu poate produce suficientă insulină sau nu o poate folosi pentru a introduce glucoză în celule. Există diferite tipuri de diabet, dar cele mai importante sunt tipul 1 și tipul 2.

Diabetul de tip 1 debutează adesea în copilărie și se caracterizează prin incapacitatea pancreasului de a secreta insulină. Prin urmare, tratamentul constă în injectarea acestui hormon pentru a controla nivelul de glucoză.

Tipul 2 este mai frecvent la vârsta adultă și constă în a nu putea utiliza insulina. Este cel care afectează un număr mare de persoane, deoarece este strâns legat de obezitate și de un stil de viață sedentar.

Ambele tipuri pot apărea la orice vârstă și la orice persoană, deși există o influență genetică importantă. Marea problemă a diabetului este numărul de complicații care apar în timp, deoarece maladia crește riscul de a suferi de multe alte boli.

 

Alimente potrivite pentru diabet

Cum afectează diabetul sănătatea mintală?

Diabetul afectează multe aspecte ale vieții, în principal pentru că implică o mare responsabilitate. Tratamentul necesită control nu numai la nivel de medicație, ci și în ceea ce privește obiceiurile alimentare și activitatea fizică.

Prin urmare, această boală provoacă niveluri foarte ridicate de stres. Stresul determină eliberarea de cortizol, un hormon care influențează metabolismul glucozei. Totul este strâns legat.

Persoanele cu diabet sunt forțate să evite anumite comportamente sau acțiuni. De exemplu, este contraindicat să consumăm alcool sau să nu avem un control adecvat al alimentelor. Acest lucru poate spori anxietatea și demotivarea.

În plus, este o patologie imprevizibilă. Uneori, indiferent de cât de mult efort depunem, este posibil să nu obținem rezultatele așteptate. Nivelul de frustrare crește semnificativ.

Ce patologii mintale sunt legate de diabet?

Mamă care măsoară glicemia copilului

Din păcate, diabetul este strâns legat de sănătatea mintală. Se estimează că riscul de depresie este de aproape trei ori mai mare la o persoană cu diabet. În mod similar, tulburarea de anxietate generalizată este frecventă.

Din toate aceste motive, este foarte important să înțelegem că această patologie este un factor determinant în viață și nu doar la nivel fizic. Este recomandat ca persoanele diagnosticate cu diabet să meargă la terapie pentru a putea face față situației.

Amintiți-vă că organismul și mintea se influențează reciproc. Orice problemă psihică poate influența negativ evoluția unei alte boli, cum ar fi diabetul. Din acest motiv, este important să acordați atenție ambelor probleme.

S-ar putea să te intereseze...
Legătura dintre diabet și gura uscată
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Legătura dintre diabet și gura uscată

Care este legătura dintre diabet și gura uscată? Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2 au adesea xerostomie (gură uscată).
Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.