Glutenul provoacă boli neurologice?
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Glutenul provoacă boli neurologice? Consumul de gluten este asociat, în anumite cazuri, cu mai multe simptome ale anumitor boli neurologice. În special în cazurile de boală celiacă, această proteină este capabilă să afecteze anumite zone ale cortexului cerebral, care provoacă migrene, scleroză multiplă și epilepsie.
Cu toate acestea, glutenul nu este periculos pentru toată lumea. Numai cei care au o sensibilitate modificată la acesta sunt susceptibili să dezvolte boli neurologice în urma consumului de gluten.
Glutenul provoacă boli neurologice?
Glutenul și epilepsia
Pacienții cu epilepsie sunt mult mai sensibili la gluten, potrivit unui articol publicat în Journal of Neurology. Cu toate acestea, cercetătorii nu știu exact dacă starea în sine schimbă metabolismul proteinelor sau dacă metabolismul modificat determină apariția acestei boli neurologice.
Este mai bine ca pacienții cu epilepsie să-și restricționeze consumul de alimente care conțin gluten. De fapt, dieta ketogenică este asociată cu o reducere semnificativă a frecvenței convulsiilor.
Îți recomandăm:
Scleroza multiplă și consumul de gluten
Unii autori asociază scleroza multiplă cu consumul de gluten. Cu toate acestea, studiile efectuate până în prezent nu arată o legătură clară cu dovezi solide.
Un articol publicat în revista Multiple Sclerosis and Related Disorders oferă informații despre influența consumului de gluten asupra dezvoltării bolii și elaborează un model fiziopatologic. Cu toate acestea, avem nevoie de studii mai complexe pentru a confirma relația.
Inflamație, gluten și boli neurologice
În ultimii ani, cercetătorii le-au recomandat în mod constant oamenilor să elimine glutenul din dietă. Acest sfat se bazează pe faptul că, la anumite persoane cu sensibilitate modificată, glutenul este capabil să inducă o stare inflamatorie în intestine. Acest lucru poate duce la disbioză, cunoscută și sub denumirea de deteriorare a microbiotei.
Cercetătorii știu că există cu siguranță o legătură între microbiotă și sănătatea mintală, prin axa intestine-creier. Această relație a condus la suspiciunea că ingerarea proteinei ar putea provoca efecte în ceea ce privește dezvoltarea bolilor neurodegenerative.
Cu toate acestea, nu toată lumea trebuie să-și reducă aportul de gluten. În cazul persoanelor care sunt capabile să o metabolizeze corect, această proteină nu provoacă daune aparente. Cel puțin, nu există dovezi concludente până în acest moment.
Pericolul eliminării glutenului din dietă
Eliminarea glutenului din dietă implică anumite riscuri pentru cei care nu suferă de o sensibilitate modificată. Dacă încetezi să consumi această proteină, corpul tău nu mai produce enzimele necesare pentru a o metaboliza. Acest lucru declanșează o intoleranță pe termen mediu, ceea ce face imposibil consumul ulterior de gluten.
Din acest motiv, cu excepția cazului în care medicul îți spune să faci acest lucru, nu îți recomandăm să-ți reduci aportul de gluten. În prezent, nu există dovezi solide care să ateste că această substanță provoacă inflamații la persoanele sănătoase fără sensibilitate.
De asemenea, nu există studii științifice riguroase care să asocieze acest nutrient cu apariția sau agravarea unei afecțiuni, dincolo de epilepsie. Chiar și în cazul studiului legat de epilepsie, pacientul beneficiază în urma adoptării dietei ketogenice, nu doar în urma eliminării glutenului din dietă.
Citește mai mult:
Relația dintre consumul de gluten și bolile neurologice este neclară
Glutenul este o proteină care nu este dăunătoare pentru o mare parte a populației. Prin urmare, nu există motive pentru a reduce consumul acestuia. Însă, în cazul persoanelor care au o sensibilitate modificată la proteine, glutenul poate întreține o stare inflamatorie dăunătoare sănătății.
În acest caz, ar trebui să-ți restricționezi aportul de gluten. Totuși, chiar și în această situație, legătura dintre consumul de gluten și dezvoltarea bolilor neurologice nu este clară. Există controverse în literatura științifică atunci când vine vorba de acest subiect.
Conceptul de neurogluten, care leagă proteina de un risc crescut de boli neurologice, are nevoie de mai multe studii pentru a face afirmații certe. Nu există dovezi care să ateste faptul că proteina este capabilă să inducă o stare inflamatorie la persoanele fără sensibilitate anterioară. Reacțiile inflamatorii sunt atribuite consumului ridicat de zaharuri simple și grăsimi trans.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Julian T., Hadjivassiliou M., Zis P., Gluten sensitivity and epilepsy: a systematic review. J Neurol, 2019. 266 (7): 1557-1565.
- Thomsen HL., Jessen EB., Passali M., Frederiksen JL., The role of gluten in multiple sclerosis: a systematic review. Mult Scler Relat Disord, 2019. 27: 156-163.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.