Logo image
Logo image

Glutenul provoacă boli neurologice?

3 minute
Glutenul determină o stare de inflamație la persoanele cu sensibilitate modificată la proteine, ceea ce poate provoca apariția unor boli neurologice. Ce spun studiile științifice?
Glutenul provoacă boli neurologice?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Glutenul provoacă boli neurologice? Consumul de gluten este asociat, în anumite cazuri, cu mai multe simptome ale anumitor boli neurologice. În special în cazurile de boală celiacă, această proteină este capabilă să afecteze anumite zone ale cortexului cerebral, care provoacă migrene, scleroză multiplă și epilepsie.

Cu toate acestea, glutenul nu este periculos pentru toată lumea. Numai cei care au o sensibilitate modificată la acesta sunt susceptibili să dezvolte boli neurologice în urma consumului de gluten.

Glutenul provoacă boli neurologice?

Glutenul și epilepsia

Pacienții cu epilepsie sunt mult mai sensibili la gluten, potrivit unui articol publicat în Journal of Neurology. Cu toate acestea, cercetătorii nu știu exact dacă starea în sine schimbă metabolismul proteinelor sau dacă metabolismul modificat determină apariția acestei boli neurologice.

Este mai bine ca pacienții cu epilepsie să-și restricționeze consumul de alimente care conțin gluten. De fapt, dieta ketogenică este asociată cu o reducere semnificativă a frecvenței convulsiilor.

Îți recomandăm:

Rețete de batoane granola fără gluten

Some figure
În acest moment, nu știm cu exactitate dacă epilepsia afectează metabolismul glutenului. Cu toate acestea, le recomandăm pacienților cu epilepsie să evite glutenul.

Scleroza multiplă și consumul de gluten

Unii autori asociază scleroza multiplă cu consumul de gluten. Cu toate acestea, studiile efectuate până în prezent nu arată o legătură clară cu dovezi solide.

Un articol publicat în revista Multiple Sclerosis and Related Disorders oferă informații despre influența consumului de gluten asupra dezvoltării bolii și elaborează un model fiziopatologic. Cu toate acestea, avem nevoie de studii mai complexe pentru a confirma relația.

Inflamație, gluten și boli neurologice

În ultimii ani, cercetătorii le-au recomandat în mod constant oamenilor să elimine glutenul din dietă. Acest sfat se bazează pe faptul că, la anumite persoane cu sensibilitate modificată, glutenul este capabil să inducă o stare inflamatorie în intestine. Acest lucru poate duce la disbioză, cunoscută și sub denumirea de deteriorare a microbiotei.

Cercetătorii știu că există cu siguranță o legătură între microbiotă și sănătatea mintală, prin axa intestine-creier. Această relație a condus la suspiciunea că ingerarea proteinei ar putea provoca efecte în ceea ce privește dezvoltarea bolilor neurodegenerative.

Cu toate acestea, nu toată lumea trebuie să-și reducă aportul de gluten. În cazul persoanelor care sunt capabile să o metabolizeze corect, această proteină nu provoacă daune aparente. Cel puțin, nu există dovezi concludente până în acest moment.

Some figure
La unii oameni, consumul de gluten este asociat cu un risc mai mare de boli neurodegenerative.

Pericolul eliminării glutenului din dietă

Eliminarea glutenului din dietă implică anumite riscuri pentru cei care nu suferă de o sensibilitate modificată. Dacă încetezi să consumi această proteină, corpul tău nu mai produce enzimele necesare pentru a o metaboliza. Acest lucru declanșează o intoleranță pe termen mediu, ceea ce face imposibil consumul ulterior de gluten.

Din acest motiv, cu excepția cazului în care medicul îți spune să faci acest lucru, nu îți recomandăm să-ți reduci aportul de gluten. În prezent, nu există dovezi solide care să ateste că această substanță provoacă inflamații la persoanele sănătoase fără sensibilitate.

De asemenea, nu există studii științifice riguroase care să asocieze acest nutrient cu apariția sau agravarea unei afecțiuni, dincolo de epilepsie. Chiar și în cazul studiului legat de epilepsie, pacientul beneficiază în urma adoptării dietei ketogenice, nu doar în urma eliminării glutenului din dietă.

Citește mai mult:

Simptomele intoleranței la gluten și remediile indicate

Relația dintre consumul de gluten și bolile neurologice este neclară

Glutenul este o proteină care nu este dăunătoare pentru o mare parte a populației. Prin urmare, nu există motive pentru a reduce consumul acestuia. Însă, în cazul persoanelor care au o sensibilitate modificată la proteine, glutenul poate întreține o stare inflamatorie dăunătoare sănătății.

În acest caz, ar trebui să-ți restricționezi aportul de gluten. Totuși, chiar și în această situație, legătura dintre consumul de gluten și dezvoltarea bolilor neurologice nu este clară. Există controverse în literatura științifică atunci când vine vorba de acest subiect.

Conceptul de neurogluten, care leagă proteina de un risc crescut de boli neurologice, are nevoie de mai multe studii pentru a face afirmații certe. Nu există dovezi care să ateste faptul că proteina este capabilă să inducă o stare inflamatorie la persoanele fără sensibilitate anterioară. Reacțiile inflamatorii sunt atribuite consumului ridicat de zaharuri simple și grăsimi trans.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Julian T., Hadjivassiliou M., Zis P., Gluten sensitivity and epilepsy: a systematic review. J Neurol, 2019. 266 (7): 1557-1565.
  • Thomsen HL., Jessen EB., Passali M., Frederiksen JL., The role of gluten in multiple sclerosis: a systematic review. Mult Scler Relat Disord, 2019. 27: 156-163.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.