Gravidele transmit coronavirusul fătului?
Pandemia de coronavirus a adus cu sine anumite situații care necesită investigații suplimentare. O întrebare care a apărut încă de la începutul focarului a fost dacă gravidele transmit coronavirusul fătului.
Experiențele anterioare legate de epidemii și pandemii au alertat comunitatea științifică. Multe infecții virale care provoacă boli respiratorii au o incidență mai mare în rândul femeilor însărcinate și al copiilor acestora. Cele două focare de coronavirus anterioare, apărute între anii 2002-2003 și 2012-2013, nu au relevat transmiterea bolii de la mamă la făt, dar au existat complicații în anumite sarcini. În timpul acestor epidemii, femeile gravide infectate au avut un risc mai mare de avort spontan decât celelalte femei gravide.
În mod similar, la apariția pandemiei de gripă H1N1 în 2009, femeile însărcinate au reprezentat un grup cu risc de îmbolnăvire ridicat. Au fost recomandate imediat carantina și măsurile speciale, iar medicii le-au cerut femeilor să nască prin cezariană și nu în mod natural.
Pe baza a tot ceea ce am menționat până acum, centrele de studii științifice din China au investigat dacă femeile însărcinate pot transmite coronavirusul copiilor nenăscuți. Primele rezultate, deși s-a folosit un grup țintă limitat, indică faptul că nu există niciun fel de transmisie verticală.
Ce este transmisia verticală?
Pentru a înțelege dacă gravidele transmit coronavirusul fătului, trebuie să înțelegem modul în care mama și copilul comunică în timpul sarcinii. Această legătură ar putea, în teorie, transfera virusul dintr-un corp în altul.
Fătul comunică cu mama prin cordonul ombilical și placentă. Prin intermediul acestei conexiuni se transportă nutrienți din sângele mamei către copilul în curs de dezvoltare. Substanțele și bacteriile circulă, de asemenea, prin acest canal.
Transmiterea verticală are loc atunci când un agent patogen trece de la mamă la făt prin intermediul conexiunii placentare în timpul sarcinii. Cel mai des întâlnit exemplu în acest sens este virusul imunodeficienței umane (HIV).
Însă transmisia verticală nu este singura cale prin care se poate produce contaminarea mamă-copil. În timpul nașterii naturale, fătul poate fi infectat atunci când intră în contact cu mucoasele sistemului reproducător. Acest tip de contaminare poartă numele de transmisie perinatală.
De asemenea, în afara corpului mamei, copilul poate fi infectat prin intermediul laptelui matern. Însă acest lucru nu este valabil în cazul tuturor bacteriilor sau al virusurilor. În cazul agenților patogeni contagioși, medicii instruiesc mama să nu alăpteze și să folosească o formulă de lapte.
Citește mai mult:
Studiile inițiale efectuate pentru a vedea dacă gravidele transmit coronavirusul fătului
În Wuhan, orașul în care a început pandemia de coronavirus, cercetătorii au efectuat primele investigații asupra femeilor însărcinate. Cercetătorii au testat femeile gravide infectate cu SARS-CoV-2 și copiii acestora la Spitalul Uniunii.
În primul rând, nou-născuții acestor mame nu aveau simptome ale infectării cu coronavirus. Niciunul dintre ei nu a prezentat febră sau tuse. Cu toate acestea, respectând protocolul, medicii au izolat copiii încă de la naștere pentru a le urmări atent evoluția. Bebelușii au fost testați pentru COVID-19, cu rezultate 100% negative.
Unul dintre sugari a avut o complicație respiratorie. Alții au dezvoltat erupții cutanate în timpul spitalizării. Cu toate acestea, din cauza rezultatelor negative la testarea pentru infecția cu noul coronavirus, cercetătorii susțin că nu putem asocia aceste simptome cu SARS-CoV-2. Este nevoie însă de cercetări mai ample pentru a confirma acest lucru sau pentru a-l exclude.
Te-ar putea interesa:
Femeile însărcinate și măsurile anti-coronavirus
Deși studiile sugerează că femeile însărcinate nu pot transmite coronavirusul feților, măsurile preventive sunt, de asemenea, de o importanță vitală. Gravidele trebuie să respecte carantina și izolarea socială, la fel ca toți ceilalți oameni. De asemenea, anumite țări au sporit restricțiile în ceea ce privește circulația și contactul cu femeile însărcinate. Acestora li s-au acordat permise speciale de muncă și li s-a interzis prezența în locuri aglomerate.
Este important ca femeile însărcinate să poată contacta cu ușurință de la distanță medicii ginecologi. În acest fel, vor evita deplasarea la centrele de sănătate, acolo unde s-ar putea infecta.
Deși nu există confirmarea transmisiei verticale, femeile însărcinate pot contracta în continuare o formă gravă de COVID-19. Acest lucru poate cauza complicații în sarcină. Din acest motiv, prevenirea este foarte importantă la gravide, mai ales dacă acestea au antecedente medicale de boli respiratorii, cum ar fi astmul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chen, Yan, et al. “Infants Born to Mothers With a New Coronavirus (COVID-19).” Frontiers in Pediatrics 8 (2020): 104.
- Zesati, Jesús Roberto Villagrana, et al. “Prevención de la transmisión perinatal del virus de la inmunodeficiencia humana•.” Ginecol Obstet Mex 80.1 (2012): 36-40.
- Segovia-Meza, Gualberto, and I. G. O. R. SEGOVIA-TROCONES. “Nuevo coronavirus evidencias para su control en gestantes y niños.” Revista Médica Panacea 9.1 (2020): 67-70.
- Navarro, Gimeno, and Jose Manuel Martín Morales. “MANEJO DEL RIESGO DE CONTAGIO POR CORONAVIRUS EN MADRES Y RECIÉN NACIDOS.” (2020).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.