Logo image
Logo image

Greața după sex: este normală?

3 minute
Greața după sex poate fi îngrijorătoare, mai ales când simptomul reapare. Care este cauza? Când să consultați medicul?
Greața după sex: este normală?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ați experimentat vreodată greața după sex? Acest lucru este îngrijorător, mai ales dacă nu este un eveniment izolat, ci mai degrabă frecvent. S-ar putea să fi discutat cu persoane apropiate și acest lucru nu se întâmplă nimănui, ci doar vouă. Este o situație anormală?

Există mai multe opinii. În timp ce unii consideră că este un simptom periculos, alții cred că este normal sau că are cauze inofensive. Astăzi vă vom explica de ce apare greața după sex!

Greața după sex este normală?

Răspunsul este nu: nu este un simptom comun. Prin urmare, atunci când discutați cu alte persoane, părerile pot fi împărțite. În orice caz, nu faceți din asta o problemă majoră.

Așa cum spune Lauren Streicher, ginecolog și director medical al Centrului de Medicină Sexuală și Menopauză de la Northwestern Medicine, nu este un simptom atât de rar pe cât ne imaginăm; de fapt, are declanșatoare multiple.

Nervul pudendal se găsește în regiunea pelvină și inervează organele genitale externe. Acesta este cel care transmite senzațiile de plăcere; cu toate acestea, atunci când penetrarea este intensă, apare fricțiunea și colul uterin este lovit.

Pe lângă aceasta, există și alți factori asociați cu greața după sex, precum creșterea bruscă a frecvenței cardiovasculare (care apare și la efort) și modificările hormonale (orgasmele sunt însoțite de eliberarea de doze mari de oxitocină).

Some figure

Motive pentru apare greața după sex

Greața după sex implică o senzație de vertij. Totul se învârte și apare o dorință incontrolabilă de a vomita (deși nu se ajunge mereu la asta). Ce se ascunde în spatele acestui disconfort? Să vedem posibilele sale cauze!

Anxietate

Unul dintre primele motive pentru care apare greața după sex este anxietatea. Este un răspuns emoțional care poate apărea alături de diverse simptome, precum depersonalizarea, cefaleea, amețelile, țiuitul în urechi sau vărsăturile. Este important să cereți sfatul psihologului pentru a găsi metode eficiente de control.

Deshidratare

A face sex înseamnă transpirație și pierdere de lichide. Dacă nu v-ați hidratat înainte de sex, puteți simți greață. În cazul în care ați băut alcool, situația se poate agrava. Pentru a evita acest lucru, asigurați-vă că beți suficientă apă înainte și după sex.

Descoperiți și: Durerile la defecare: posibile cauze și tratamente la domiciliu

Sex anal

Sexul anal poate provoca greață. Motivele pot fi diverse, de la anxietatea menționată mai sus la alte probleme, precum hemoroizii sau fisurile anale.

Rețineți că această parte a corpului nu este lubrifiată în mod natural, așa că folosiți suficient lubrifiant.

Dureri pelvine

Durerea pelvină apare atunci când penisul intră în contact cu colul uterin. Dacă actul sexual este brutal, greața se poate intensifica. Durerea pelvină poate fi un semn al bolii inflamatorii pelvine. Afectează adesea femeile cu vârsta sub 35 de ani, așa cum indică Manualul MSD.

Endometrioză

Endometrioza este o problemă care afectează multe femei, iar unele sunt încă nediagnosticate. Este o afecțiune care face ca țesutul uterului să crească în afara acestuia, provocând durere în timpul actului sexual, sângerări și chiar greața după sex. De aceea, este indicat să mergeți imediat la medic.

Descoperiți: Dieta pentru endometrioză

Fibrom

Un alt motiv pentru care puteți experimenta acest simptom este apariția fibroamelor. Acestea sunt tumori non-canceroase. La unele femei ele provoacă și durere și sângerări abundente în timpul perioadei menstruale.

Tulburare de aversiune sexuală

Mai rar, greața după sex poate fi asociată cu disfuncția sexuală, care este produsul unei posibile traume, viol, etc.

Some figure

Este necesar să mergeți la medic?

După cum puteți vedea, există afecțiuni care pot explica greața după sex. Din acest motiv, este convenabil să consultați medicul atunci când simptomul se repetă. De asemenea, acordați atenție și altor semne, cum ar fi durerea sau sângerarea. Acest lucru poate ajuta la diagnosticare.

Dacă pe lângă greață există și o durere de cap, țiuit în urechi sau dificultăți de respirație, este necesar să cereți ajutor pentru a trata anxietatea. Medicul va stabili dacă este necesară trimiterea la un consult psihologic.

Când greața apare ocazional, fără alte simptome asociate, nu este nimic serios. Poate fi ceva trecător. În orice caz, atunci când aveți dubii, solicitați imediat un control medical.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Eskenazi, B. y Warner, ML (1997). Epidemiología de la endometriosis. Clínicas de obstetricia y ginecología de América del Norte , 24 (2), 235-258.
  • Fernandez, H., Gervaise, A. y De Tayrac, R. (2002). Fibromas uterinos. EMC-Ginecología-Obstetricia , 38 (2), 1-11.
  • Montoro, M., Lera, I., & Ducons, J. (2006). Náuseas y vómitos. In Problemas comunes en la práctica clínica. Gastroenterología y Hepatología (pp. 17-36). Ediciones Jarpyo Madrid.
  • Ugarte, P. S. (2007). Enfermedad pélvica inflamatoria: diagnóstico y complicaciones. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia53(4), 234-239.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.