Herpesul zoster la copii: simptome și tratament
Herpesul zoster la copii, cunoscut și sub numele de zona zoster, este o infecție virală rară cauzată de reactivarea virusului varicelo-zosterian. De obicei, prognosticul pentru această afecțiune este bun atunci când minorul este sănătos.
Cu toate acestea, este necesar ca cel mic să fie diagnosticat și tratat la timp pentru a evita complicațiile. OK, dar care sunt cauzele bolii? Cum o recunoști? Citește mai departe pentru a descoperi răspunsuri detaliate!
Herpesul zoster la copii: cauze
Zona zoster poate apărea atât la copiii sănătoși, cât și la cei cu imunodeficiență primară. Cauza sa principală este contactul cu virusul varicelo-zosteric, care rămâne latent în sistemul nervos pe toată durata vieții. Astfel, oricine a avut varicelă poate avea și zona zoster mai târziu în viață. Apariția acestei infecții în timpul copilăriei are legătură cu:
- Infecția cu virusul varicelo-zosterian intrauterin (VZV). Incidența crescândă a herpesului zoster la copiii sănătoși poate fi cauzată de infecții primare cu varicelă în uter, atunci când imunitatea nu este pe deplin dezvoltată.
- Vaccinarea cu virus viu. Starea imunitară în momentul infecției primare este cel mai important factor ce determină apariția herpesului zoster în copilărie. Virusul latent al varicelei-zoster (VZV) a fost găsit în ganglionii spinali ai copiilor fără antecedente de varicelă și fără implicare epidermică.
- Expunerea postnatală la virusul varicelo-zosterian la o vârstă fragedă. Acest lucru se întâmplă în copilăria timpurie, atunci când sistemul imunitar nu este pe deplin dezvoltat.
- Aproximativ 3% din cazurile de zona zoster pediatrică apar la copiii cu neoplasme maligne.
Conform informațiilor publicate în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie, varicela apărută în copilăria timpurie este un factor de risc pentru herpesul zoster la copii.
Citește mai mult:
Simptomele produse de herpesul zoster la copii
În general, evoluția acestei boli este mai ușoară la copii – durata medie a acesteia este de 1 până la 3 săptămâni. Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani pot avea mâncărimi și leziuni dureroase. Cu toate acestea, nu există durere neuropatică acută, care este semnul distinctiv al herpesului zoster la adulți.
Adesea, infecția este localizată în zone precum trunchiul și fesele, deși poate apărea și pe brațe, picioare sau față. Fiecare copil are simptome diferite, dar cele mai frecvente manifestări clinice sunt:
- Hipersensibilitate cutanată în zona în care apare herpesul zoster
- Erupție ușoară, care apare după cinci zile sub formă de mici pete roșii, care se transformă ulterior în vezicule
- Veziculele devin galbene și uscate
- O erupție localizată pe o anumită parte a corpului
- Herpesul zoster dispare într-o săptămână sau două
Este important să poți face diferența între herpesul zoster și herpesul simplex zosteriform. Leziunile veziculare monomorfe sunt mai frecvente la copii în cazul celei din urmă afecțiuni.
Tratamentul herpesului zoster la copii
Opțiunile de tratament pentru zona zoster depind de vârsta copilului, de starea sa imunitară, de durata simptomelor și de aspectul leziunilor. Obiectivele majorității tratamentelor sunt:
- Limitarea severității bolii
- Limitarea duratei durerii
- Scurtarea duratei episodului de zona zoster
- Reducerea complicațiilor
Prima linie de tratament pentru herpesul zoster la copii este aciclovirul oral, administrat de patru ori pe zi. În plus, poți începe tratamentul și cu antibiotice topice și suplimente de sulfat de zinc pentru a preveni suprainfecțiile.
Copiii care dezvoltă herpes zoster oftalmic ar trebui să primească aciclovir oral, datorită efectelor sale documentate asupra complicațiilor, cum ar fi uveita sau cheratita stromală.
Măsuri de precauție legate de automedicație
Acetaminofenul (paracetamolul) este agentul antipiretic preferat de majoritatea oamenilor, din cauza asocierii dintre aspirină și sindromul Reye (stare bruscă de rău, encefalopatie care pune viața în pericol și disfuncție hepatică).
De asemenea, există o legătură epidemiologică între ibuprofen și riscul crescut de boală streptococică de grup A invazivă în contextul varicelei.
Citește mai mult:
Sfaturi importante
Herpesul zoster la copii nu este contagios, dar, în ciuda acestui fapt, orice persoană cu această boală poate transmite virusul varicelei celor care nu au avut niciodată boala. Cercetătorii au stabilit că o astfel de răspândire este cauzată doar de contactul direct cu veziculele.
Simptomele acestei infecții pot semăna cu alte afecțiuni ale pielii. Prin urmare, trebuie să consulți un medic pediatru pentru a obține un diagnostic precis.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Prabhu, S., Sripathi, H., Gupta, S., & Prabhu, M. (2009). Childhood herpes zoster: a clustering of ten cases. Indian journal of dermatology, 54(1), 62–64. https://doi.org/10.4103/0019-5154.48991
- Katakam BK, Kiran G, Kumar U. A Prospective Study of Herpes Zoster in Children. Indian J Dermatol. 2016;61(5):534-539. doi:10.4103/0019-5154.190121
-
Lamont, R. F., Sobel, J. D., Carrington, D., Mazaki-Tovi, S., Kusanovic, J. P., Vaisbuch, E., & Romero, R. (2011). Varicella-zoster virus (chickenpox) infection in pregnancy. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 118(10), 1155–1162. https://doi.org/10.1111/j.1471-0528.2011.02983.x
- Gershon AA, Breuer J, Cohen JI, et al. Varicella zoster virus infection. Nat Rev Dis Primers. 2015;1:15016. Published 2015 Jul 2. doi:10.1038/nrdp.2015.16
- Gershon AA, Chen J, Davis L, et al. Latency of varicella zoster virus in dorsal root, cranial, and enteric ganglia in vaccinated children. Trans Am Clin Climatol Assoc. 2012;123:17-35.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.