Hormonul de stimulare tiroidiană scăzut: cauze - Doza de Sănătate
 

Hormonul de stimulare tiroidiană scăzut: cauze

Hormonul de stimulare tiroidiană este responsabil de reglarea producției de hormoni tiroidieni. Dezechilibrul său provoacă atât probleme legate de hipotiroidism, cât și de hipertiroidism.
Hormonul de stimulare tiroidiană scăzut: cauze

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Hormonul de stimulare tiroidiană scăzut (THS) este o moleculă implicată în posibile disfuncții ale glandei tiroide. Acesta este motivul pentru care medicii solicită testul care măsoară nivelurile de TSH în sânge atunci când observă anumite simptome legate de acest organ. Un TSH scăzut indică o modificare care trebuie analizată mai amănunțit.

Ce este hormonul de stimulare tiroidiană?

TSH reprezintă hormonul de stimulare tiroidiană sau, tehnic, tirotropina. Este eliberat de glanda pituitară după stimulul pe care îl primește de la hipotalamus în urma acțiunii unui alt hormon cunoscut sub numele de hormon care eliberează tirotropina (TRH).

Odată ce hormonul TSH ajunge în sânge, acesta influențează celulele glandei tiroide pentru a produce încă doi hormoni:

  • T3 sau triiodotironină. Acesta este mult mai activ decât T4 și este cel care exercită efecte asupra țesuturilor. Acest hormon reglează metabolismul.
  • T4 sau tiroxină. Acesta are o activitate minimă asupra țesuturilor. Este mai degrabă un rezervor de T3, deoarece, atunci când T4 ajunge la țesuturi, poate fi transformat în T3, hormonul care efectuează acțiunea finală.

T3 și T4 vor merge la țesuturi pentru a controla metabolismul proteinelor, al carbohidraților și al grăsimilor. În plus, acești hormoni sunt foarte importanți la copii, deoarece ajută la dezvoltarea normală a țesutului cerebral al nou-născutului.

Glanda tiroidă umană
Glanda tiroidă este stimulată de TSH, care depinde de TRH.

Hormonul de stimulare tiroidiană scăzut: cauze

Potrivit unui studiu publicat în 2017, care a analizat aproximativ 4.550 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 93 de ani, prevalența hipotiroidismului este de 9,1% în cazul populației generale. În mod similar, prevalența hipertiroidismului este de 0,8%.

Împreună, aceste două tulburări afectează aproape 10% din populație. Hormonul de stimulare tiroidiană scăzut poate apărea la toți acești pacienți. Hormonul în cauză reglează 3 aspecte:

  • Cantitatea de TRH eliberată de hipotalamus
  • Glanda hipofiză responsabilă de depozitarea și eliberarea TSH atunci când este cazul
  • Feedback-ul negativ din partea hormonilor tiroidieni

Ce este feedbackul negativ?

Cantitatea de hormoni tiroidieni în sânge poate fi prea mare. Hipotalamusul și glanda pituitară detectează creșterile și reduc producția de TRH și TSH. Acesta este feedback-ul negativ. Mai exact, hormonii se autoreglează pentru a oferi niveluri sanguine stabile. Fără acest mecanism , am avea în mod constant stări de hipertiroidism sau hipotiroidism.

Nivelurile de TSH în sânge

Nivelurile normale de TSH în sânge sunt cuprinse între 0,4 și 4 mIU/L. Există în mod cert o disfuncție tiroidiană dacă aceste valori sunt mai mari sau mai mici.

Un TSH scăzut înseamnă că există atât de mult T3 și T4 în sânge, încât se produce un feedback negativ asupra hipofizei, împiedicându-se producția de hormoni suplimentari. Acest lucru este denumit hipertiroidism.

TSH-ul scăzut ca urmare a hipotiroidismului secundar apare atunci când există o disfuncție a glandei hipofizei, fie pentru că o parte din ea a fost distrusă, fie pentru că ceva o împiedică să funcționeze corect – cum ar fi o tumoare pe creier.

Hipotiroidismul terțiar poate fi și el vinovatul. Aceasta înseamnă că hipotalamusul nu funcționează și nu mai produce TRH. Prin urmare, nu trimite semnale glandei hipofizei pentru a produce TSH.

Atunci când există o supraproducție de hormoni tiroidieni periferici, vor exista niveluri ridicate de T3 și T4 în sânge, indicând faptul că metabolismul funcționează prea intens. Astfel, corpul va începe să ardă toate grăsimile și zaharurile din corp pentru a obține energie.

Tratamentul dezechilibrelor hormonului de stimulare tiroidiană

Hipertiroidism

Unele dintre simptomele hipertiroidismului sunt nervozitatea, palpitațiile, hiperactivitatea și transpirația excesivă. Există, de asemenea, o hipersensibilitate la căldură, creșterea poftei de mâncare și pierderea în greutate.

Consultă medicul dacă crezi că este posibil să ai hipertiroidism. Acesta va efectua teste de sânge pentru a verifica nivelul de TSH, T3 și T4. Suferi de hipertiroidism dacă nivelul hormonului de stimulare tiroidiană este scăzut și al hormonilor tiroidieni crescut.

Cauzele pot varia de la o tumoare tiroidiană la o boală autoimună, în care anticorpii creați stimulează excesiv celulele tiroidiene. Există medicamente pentru a ameliora și controla orice simptome.

Medic ce analizează hormonul de stimulare tiroidiană scăzut
În general, hipertiroidismul accelerează bătăile inimii și metabolismul, ducând la pierderea în greutate.

Hipotiroidism

Simptomele contrare celor de mai sus, cum ar fi oboseala, creșterea în greutate, intoleranța la frig și hipotermia, indică prezența hipotiroidismului. Este posibil să ai o tumoare pe creier care fie distruge glanda hipofiză, fie o comprimă, împiedicând eliberarea de TSH. Problema poate apărea și din cauza producției reduse de T3 și T4 în glanda tiroidă.

TSH-ul scăzut în contextul hipotiroidismului indică o problemă gravă legată de distrugerea glandei hipofizei. În schimb, dacă TSH-ul este normal sau ridicat, glanda tiroidă ar putea fi cea vinovată de apariția problemelor.

Îți mulțumim pentru citirea acestui articol!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.