Importanța râsului pentru sănătate
 

Importanța râsului pentru sănătate

Râsul vă permite să experimentați ușurare și bucurie. De asemenea, vă ajută să scăpați de stres și să răspândiți sentimente pozitive.
Importanța râsului pentru sănătate

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

A sta puțin la soare în fiecare zi, a avea o dietă echilibrată și, în general, a menține un stil de viață sănătos pot face foarte multe pentru bunăstare, inclusiv pentru sănătatea psiho-emoțională. Pe lângă toate acestea, există și alt lucru care are o influență semnificativă: râsul. Care este importanța râsului pentru sănătate?

Râsul ne face bine în multe feluri. Ne ajută să ne antrenăm mușchii feței, să eliberăm tensiunea, să minimizăm ceea ce ne provoacă disconfort, să vedem lumea dintr-o altă perspectivă, să ne reîncărcăm cu energie, să ne conectăm cu noi înșine și cu ceilalți și multe altele.

Importanța râsului pentru sănătate

Râsul și activitatea hormonală

Trăim într-o perioadă în care ritmul vieții este rapid și adesea stresant. Prin urmare, este normal să ne simțim copleșiți și „deconectați” de esența noastră. În acele situații în care „nu mai suportăm”, există un aliat foarte simplu, dar cu efect puternic: râsul. Da, la fel ca anumite tehnici budiste, și râsul este capabil să ne ajute.

Așa cum meditația și mindfulness pot aduce beneficii pentru sănătatea fizică și psihologică, s-a demonstrat că râsul are o contribuție semnificativă prin influențarea activității hormonale.

Fată ce cunoaște importanța râsului pentru sănătate

 

Domingo și Sánchez comentează următoarele într-un articol despre rolul serotoninei și al celor două creiere : „o revizuire recentă a arătat că mindfulness sau atenția deplină pare să contribuie la îmbunătățirea funcțiilor imune, la reducerea inflamației, la reducerea reactivității sistemului nervos autonom și la creșterea activității telomerazei – asociată cu longevitatea”.

Mai exact, practicarea tehnicii mindfulness s-a dovedit a fi benefică pentru numeroase afecțiuni ce implică niveluri modificate de serotonină, precum anxietatea și depresia, insomnia sau tulburările de alimentație.

Tot ceea ce se întâmplă în organism este rezultatul unui proces psihologic, fiziologic și neurologic complex, minunat și perfect. Nimic nu rămâne fără o explicație. Așa cum plânsul și tristețea ne slăbesc, ne coboară moralul și ne fac să credem că lucrurile nu au sens, râsul face contrariul. Are un impact direct asupra sistemului imunitar.

S-a dovedit că râsul poate ajuta la reducerea nivelului de cortizol, epinefrină și hormon de creștere, atenuând astfel stresul. În plus, influențează activitatea hormonală a serotoninei și a dopaminei .

Râsul este un proces biologic care ne ajută să eliberăm endorfine și, pe lângă faptul că ne ajută să ne simțim mai bine și să îmbunătățim imaginea pe care o avem despre noi înșine, ne permite să îmbunătățim relațiile interpersonale.

Experții afirmă că râsul este o terapie non-invazivă care poate contribui semnificativ la tratarea depresiei, anxietății și stresului. Prin urmare, este o măsură adjuvantă.

Notă: Doar pentru că râsul oferă diverse beneficii pentru sănătate, nu înseamnă că ar trebui să ne forțăm să râdem tot timpul. Trebuie să avem în vedere că nu putem face acest lucru la comandă. Asta nu înseamnă că ar trebui să uităm complet de râs și că nu ar trebui să-l „căutăm” în ceea ce ni se pare amuzant.

De ce ar trebui să râdem?

Credeți sau nu, simplul act de a râde ne permite să atenuăm tensiunea emoțională. Râsul ne permite să le arătăm celor din jur că suntem veseli, fericiți sau pur și simplu recunoscători.

Prietene care cunosc importanța râsului pentru sănătate

 

Important este să râdem și să zâmbim de fiecare dată când avem ocazia să o facem. Râsul ne permite să experimentăm ușurare și bucurie. De asemenea, ne ajută să ne simțim mai ușori și să răspândim acest sentiment pozitiv și celor din jurul nostru.

În plus, trebuie să avem în vedere că râsul este o modalitate bună de a menține un mediu pozitiv în jurul nostru și de a face ca lucrurile să „curgă” mai lin atât pentru restul oamenilor, cât și pentru noi. După cum am menționat deja, nu este necesar să forțați lucrurile, dar este indicat să profitați de momentele în care râsul își are locul.

Râdeți și zâmbiți ori de câte ori aveți ocazia. Corpul vă va mulțumi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Williams, R. (2009). “Having a laugh”: Masculinities, health and humour: Feature. Nursing Inquiry. https://doi.org/10.1111/j.1440-1800.2009.00437.x
  • Rotton, J. (1992). Trait humor and longevity: do comics have the last laugh? Health Psychology : Official Journal of the Division of Health Psychology, American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0278-6133.11.4.262
  • Pasquali, E. A. (1990). Learning to laugh: humor as therapy. Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Services.
  • Koopmans, T. A., Geleijnse, J. M., Zitman, F. G., & Giltay, E. J. (2010). Effects of happiness on all-cause mortality during 15 years of follow-up: The Arnhem Elderly Study. Journal of Happiness Studies. https://doi.org/10.1007/s10902-008-9127-0

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.