În ce constă și care sunt beneficiile ayayoga?
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Întărirea trunchiului este foarte importantă pentru a face față într-un mod eficient activităților vieții de zi cu zi. O modalitate relaxantă și distractivă de a realiza acest lucru este disciplina care face furori în Japonia. Citește mai departe pentru a afla ce este ayayoga și care sunt beneficiile sale!
Această tehnică de antrenament a fost dezvoltată de un instructor japonez pe nume Aya, de unde și numele. Este o combinație de poziții de yoga amestecate cu balet și antrenament de forță pentru a reduce talia și a întări mușchii spatelui.
Ayayoga ajută la întinderea mușchilor și a articulațiilor, la obținerea unei posturi mai bune și la evitarea sau ameliorarea durerilor de spate.
Ce este ayayoga?
Aya este instructor japonez și director al unui studio de yoga numit Syaraaya. După ce a suferit un accident în Statele Unite, femeia a început să practice yoga ca parte a procesului de recuperare.
Apoi, a creat propriile sale tehnici care au dat naștere ayayoga. Datorită rezultatelor bune oferite rapid, metoda sa a câștigat popularitate în Japonia și s-a răspândit în întreaga lume.
Asanele clasice ale tehnicii antice hinduse pentru a atinge echilibru între corp și minte prin tehnici de respirație au fost îmbinate cu gustul Ayei pentru balet clasic și exerciții de forță. Tânăra a arătat că yoga nu are limite, că stârnește imaginația și că pot fi create noi tehnici foarte eficiente.
Principalele exerciții de ayayoga și beneficiile lor
Există mai multe exerciții care pot fi efectuate atunci când practici ayayoga, de la cele elementare, la cele mai complexe posturi. Este ideal să-i dedici timp în fiecare zi pentru a începe să observi schimbări favorabile în doar 2 săptămâni.
În plus, un studiu realizat în 2010 concluzionează că yoga poate fi la fel de eficientă sau mai bună decât exercițiile convenționale pentru a îmbunătăți rezultatele legate de sănătate.
Acestea sunt cele mai comune asane ayayoga, ideale pentru începători:
- Salutul: se face cu picioarele apropiate. Trunchiul ar trebui să fie ușor aplecat înainte. Exercițiul constă în extinderea brațelor în spatele spatelui. Mâinile trebuie întinse pentru a obține o deschidere a pieptului. Palmele mâinilor sunt întoarse spre exterior pentru a aduce omoplații împreună. Degetele trebuie să fie deschise, cât mai departe posibil. Privirea trebuie să fie mereu înainte.
- Războinicul: este una dintre asanele clasice ce ajută la întărirea picioarelor și gleznelor, precum și la întinderea pieptului, umerilor și abdomenului. Diferența constă în plasarea mâinilor cu palmele în sus. Trebuie să ne ridicăm și să întindem un picior pe spate. Apoi ridicăm brațele și ne împletim mâinile. Așezăm palmele în sus și ne întindem cât de mult putem pentru a genera tensiune în trunchi. După trecerea timpului prevăzut, schimbăm piciorul și repetăm.
- Genuflexiunii cu brațele întinse: sunt ideale pentru întărirea corpului inferior și superior. Începem în picioare, cu picioarele ușor depărtate. Apoi, ridicăm brațele astfel încât să fie aliniate cu umerii, cu mâinile încrucișate. Întoarcem palmele spre exterior. Îndoim picioarele și aducem șoldurile înapoi pentru a efectua genuflexiunea, în timp ce brațele sunt întinse înainte. Activitatea se repetă până la finalizarea seriei.
Respirație, relaxare și întindere
După antrenament, este foarte important să-ți întinzi mușchii pentru a-i relaxa, chiar și în yoga. Efectuarea exercițiilor de întindere reduce tensiunea musculară, îmbunătățește circulația și ajută la prevenirea rănilor.
Acestea sunt câteva tehnici pe care le poți aplica după sesiunile de ayayoga :
- Respirație și relaxare: ridică brațele și unește-le deasupra capului, cu corpul bine întins. Odată ajuns în această poziție, respiră adânc. Un alt exercițiu este să îți depărtezi picioarele la lățimea umerilor și să apleci ușor corpul înainte, cu brațele libere.
- Întindere: pentru a întinde zona omoplaților, poți bloca mâinile deasupra capului. Palmele trebuie să fie întoarse spre pământ, iar coatele deschise. O altă opțiune este să înclini trunchiul în lateral și să întorci un cot înainte. Apoi, mută trunchiul în cealaltă parte și întoarce celălalt cot.
Care sunt beneficiile ayayoga?
Ayayoga ne ajută să întărim spatele, în timp ce ne modelăm silueta. În general, petrecem o bună parte a zilei în poziții care pot fi dăunătoare, cum ar fi statul câteva ore pe scaun. De aceea, este important să păstrăm zona de mijlo puternică. Spatele este cheia stabilității.
Potrivit unui studiu privind gestionarea durerii lombare, yoga este o tehnică de exerciții minte-corp ce abordează aspectele fizice și mintale ale durerii prin tonificare, flexibilitate și relaxare.
Acestea sunt alte beneficii importante ale practicii ayayoga:
- Îmbunătățește postura.
- Subțiază talia.
- Tonifică partea inferioară a corpului.
- Îmbunătățește calitatea somnului.
- Relaxează tensiunea din umeri.
Spatele este o parte fundamentală a corpului pentru a stabiliza zona de mijloc, a obține o postură mai bună și a face față într-un mod bun tuturor tipurilor de activități. În plus, este o zonă în care apar adesea dureri.
Ayayoga este o bună oportunitate de a întări regiunea lombară într-un mod sănătos și distractiv. În plus, este o tehnică ce ocupă puțin timp și pe care o putem face acasă. Profită de beneficiile ayayoga!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sorosky S, Stilp S, Akuthota V. Yoga and pilates in the management of low back pain. Curr Rev Musculoskelet Med. 2008 Mar;1(1):39-47. doi: 10.1007/s12178-007-9004-1. PMID: 19468897; PMCID: PMC2684152. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19468897/
- Ross A, Thomas S. The health benefits of yoga and exercise: a review of comparison studies. J Altern Complement Med. 2010 Jan;16(1):3-12. doi: 10.1089/acm.2009.0044. PMID: 20105062. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20105062/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.