Inelul gastric ajustabil: utilizări și caracteristici - Doza de Sănătate
 

Inelul gastric ajustabil: utilizări și caracteristici

Există puține complicații postoperatorii atunci când inelul gastric ajustabil este introdus prin laparoscopie. Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, nu există probleme legate de cicatrizare sau infecții.
Inelul gastric ajustabil: utilizări și caracteristici

Ultima actualizare: 28 martie, 2022

Inelul gastric ajustabil cu inserție laparoscopică este un dispozitiv gonflabil din silicon plasat în jurul porțiunii superioare a stomacului. Este utilizat pentru tratarea obezității, iar scopul său este de a reduce consumul de alimente, astfel încât oamenii să poată slăbi.

Obezitatea este o boală cronică cauzată de mai mulți factori. Nu este vorba doar despre o dietă greșită. Obezitatea scade speranța de viață și crește riscul apariției altor boli, cum ar fi diabetul.

Tratamentul obezității morbide bazat doar pe diete nu controlează cu succes toate problemele provocate de această boală pe termen lung. Așadar, acest tip de intervenție chirurgicală este recomandat în numeroase cazuri de obezitate. Amplasarea unei benzi gastrice reglabile nu este utilă doar pentru a slăbi și a atinge o greutate ideală, ci și pentru îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor obeze.

În articolul de astăzi, îți vom explica despre ce este vorba.

Ce este inelul gastric ajustabil?

Intervenția chirurgicală pentru montarea inelului gastric reglabil se face prin laparoscopie. Aceasta înseamnă că un chirurg îl va introduce printr-o incizie foarte mică, cu ajutorul unui instrument care îi permite medicului să vadă interiorul abdomenului.

După ce a făcut incizia, medicul montează un inel elastic în jurul stomacului. Acesta se comportă ca o centură și comprimă partea superioară a stomacului, făcând-o mai mică. În acest fel, în stomac poate intra doar o anumită cantitate de alimente.

Banda gastrică încetinește și trecerea alimentelor în intestine și ajută la pierderea în greutate. Partea cea mai bună este faptul că acest proces este reversibil. De fapt, medicul poate regla inelul gastric în orice moment, fără intervenții chirurgicale.

Bărbat urcat pe cântar

Care sunt avantajele utilizării inelului gastric ajustabil?

Așa cum am menționat deja, aceasta este o procedură laparoscopică. Aceasta înseamnă că nu este necesar ca abdomenul să fie tăiat prin tehnici invazive. În plus, nu trebuie să fie modificată anatomia stomacului. Și, așa cum am menționat anterior, montarea inelului gastric este o procedură reversibilă.

Un alt avantaj este faptul că inelul gastric contribuie la ameliorarea problemelor de sănătate care apar odată cu obezitate morbidă. Este o soluție la care o persoană trebuie recurgă odată cu adoptarea unui stil de viață sănătos. Urmarea unei diete adecvate și exercițiile fizice sunt cerințe esențiale pentru succesul procedurii.

Banda gastrică produce sațietate, iar acest lucru îi ajută pe oameni să nu se mai gândească la mâncare. Estimările indică faptul că inelul gastric ajută pacienții să piardă aproximativ 50% din greutatea în exces.

Un pacient supus acestui tip de operație poate pleca acasă la câteva ore după procedură. De fapt, nu există dureri postoperatorii. În plus, riscul de vindecare greoaie sau infecție este minim.

Care sunt dezavantajele utilizării inelului gastric ajustabil?

La fel ca în cazul tuturor intervențiilor chirurgicale, există anumite dezavantaje ale acestei proceduri. Intervențiile sunt, de obicei, necesare în cazurile de obezitate foarte severă pe termen lung. Banda gastrică poate aluneca, ceea ce duce la creșterea în volum a stomacului.

De asemenea, multe studii leagă inelul gastric de cazuri de reflux gastroesofagian și esofagită. În plus, oamenii trebuie să fie conștienți că pierderea în greutate apare mai lent decât în cazul altor proceduri.

Există o perioadă de adaptare după plasarea unei benzi gastrice, iar anumiți pacienți prezintă greață și vărsături. Din acest motiv, este și mai important ca aceștia să controleze tot ceea ce mănâncă și beau.

Femeie care are nevoie de inelul gastric ajustabil

De ce diferă inelul gastric ajustabil de alte tehnici pentru tratarea obezității?

Există și alte tehnici pentru tratarea obezității morbide. Printre ele se numără balonul gastric, care constă în introducerea unui balon în stomac. Acesta se umple cu o soluție și reduce capacitatea stomacului cu aproape jumătate.

De obicei, balonul este introdusă prin nas, apoi prin esofag și rămâne aproximativ șase luni în stomac. Cu toate acestea, este necesară și schimbarea obiceiurilor alimentare în timpul utilizării balonului gastric.

Manșonul gastric este o tehnică ceva mai complicată. Constă în tăierea stomacului, reducându-i foarte mult volumul. Este necesară anestezia generală pentru efectuarea acestei proceduri.

Concluzie

Amplasarea unui inel gastric reglabil este o tehnică chirurgicală care ajută în tratamentul obezității morbide. Cu toate acestea, nu este o soluție care să permită oamenilor să continue o viață plină de excese. Inelul gastric ajustabil funcționează cel mai bine atunci când este însoțit de o dietă adecvată, exerciții fizice și o schimbare totală de atitudine din partea pacientului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.