Logo image
Logo image

Infecțiile fungice ale unghiilor: prevenire

5 minute
Infecțiile fungice ale unghiilor sunt dificil de tratat. Prin urmare, este mai bine să le previi sau să le tratezi cât mai curând posibil atunci când apar. Află mai multe în acest articol!
Infecțiile fungice ale unghiilor: prevenire
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Infecțiile fungice ale unghiilor nu sunt considerate o problemă gravă de sănătate, dar sunt o afecțiune care poate provoca mult disconfort. De asemenea, odată ce acestea sunt contractate, devin dificil de eradicat. În plus, chiar dacă acest lucru se întâmplă, este probabil să reapară.

Infecțiile fungice ale unghiilor sunt cunoscute sub numele de onicomicoză și sunt cauzate de microorganisme numite dermatofite. Se hrănesc cu keratină, o proteină care se găsește în unghii și păr. Aceste microorganisme prosperă în locuri întunecate, calde și umede. De aceea, interiorul încălțămintei este un loc favorabil.

Se estimează că până la 14% din populația lumii are o infecție fungică a unghiilor.

7 modalități de a preveni infecțiile fungice ale unghiilor

Some figure
Prevenirea este esențială, deoarece eradicarea acestei probleme este adesea complexă.

Întotdeauna este mai bine să previi infecțiile fungice ale unghiilor decât să le tratezi. În acest din urmă caz, este nevoie de mult timp și perseverență pentru a obține rezultate pozitive, așadar cel mai bun lucru este să previi apariția onicomicozei prin adoptarea unor măsuri preventive simple, precum cele prezentate mai jos.

1. Protejează-ți picioarele

Nu este o idee bună să te plimbi desculț/ă, mai ales în zone calde și umede, cum ar fi piscinele, sălile de sport, spa-urile, dușurile publice, etc. Ciupercile pot sta pe aceste suprafețe și se pot lipi de piele. Cel mai bine este să porți șlapi sau sandale.

2. Taie-ți corect unghiile

Unghiile de la picioare trebuie menținute scurte. Cel mai bine este să folosești forfecuțe sau unghiere, care trebuie întotdeauna dezinfectate înainte de utilizare. Tăierea trebuie să fie dreaptă și, dacă este necesar, completată cu pilire pentru a șlefui marginile ascuțite. Aceste instrumente sunt de uz personal și nu ar trebui să fie împrumutate altor persoane.

Îți recomandăm:

Remediu pentru ciuperca unghiei cu oțet și bicarbonat

3. Curăță-ți pantofii

O măsură importantă pentru a preveni infecția fungică a unghiilor este să-ți tratezi pantofii cu pulbere antifungică. La fel ar trebui să faci și cu șosetele. Cel mai bine este să faci acest lucru înainte de a purta aceste articole, deoarece previne dezvoltarea sporilor fungici.

4. Recomandări referitoare la încălțăminte

O bună gestionare a încălțămintei este un factor esențial în prevenirea infecției cu ciuperci a unghiilor. Recomandările în acest sens sunt următoarele:

  • Poartă încălțăminte adecvată. Unghiile de la picioare nu trebuie să intre în contact direct cu pantofii. Cel mai bine este să porți pantofi de dimensiunea corectă, lejeri în jurul degetelor.
  • Material respirabil. Pantofii din pânză sau piele permit o mai mare respirabilitate și reduc riscul de infecției fungică.
  • Încălțăminte alternativă. Cel mai bine este să nu porți aceeași pereche de pantofi două zile la rând, mai ales dacă aceștia sunt umeziți de transpirație. Este mai bine să rotești mai multe perechi.
  • Spray antibacterian. Este o idee bună să pulverizezi pantofii cu spray antibacterian, mai ales dacă aceștia au fost purtați fără șosete.
  • Aruncă pantofii. La sfârșitul tratamentului pentru o infecție fungică a unghiilor, cel mai bine este să arunci pantofii pe care i-ai purtat.

5. Igiena picioarelor este esențială pentru prevenirea infecțiilor unghiilor

Spală-ți picioarele în fiecare zi cu apă și săpun și apoi usucă-le foarte bine cu un prosop. Acest lucru se aplică și zonei dintre degetele de la picioare. În plus, aplicarea pulberilor antifungice ajută la reducerea umidității din zonă. Șosetele trebuie spălate zilnic și schimbate ori de câte ori sunt umede.

6. Curăță-ți bine unghiile

Când îți speli mâinile și picioarele, nu uita să-ți cureți și unghiile. Este recomandat să le freci cu săpun pentru a evita posibilitatea infectării. Folosirea unei perii de unghii poate fi o idee bună, deoarece multe ciuperci se ascund sub unghii. Dacă atingi o unghie infectată, trebuie întotdeauna să te speli pe mâini.

7. Reține și alte recomandări

Dacă pielea de pe picioare este crăpată din cauza uscăciunii, este important să o hidratezi. Ciupercile pot intra și se pot înmulți în aceste caneluri. Leziunile din jurul unghiilor ar trebui, de asemenea, tratate rapid, deoarece sunt o poartă de intrare pentru microorganisme.

Nu este recomandat să utilizezi lacuri sau tipsuri artificiale dacă ai o infecție fungică a unghiilor. De fapt, cel mai bine ar fi să nu folosești niciodată aceste articole, deoarece încurajează dezvoltarea microorganismelor. Este important să te asiguri că salonul de înfrumusețare la care mergi pentru manichiură sau pedichiură respectă măsurile de igienă adecvate.

Cum se identifică unghia infectată

Semnele infecției fungice a unghiilor sunt următoarele:

  • Modificări ale culorii unghiei. O pată albă sau o dungă maro sau galbenă este un semn al prezenței ciupercilor. Uneori, apar pete de culoare închisă din cauza acumulării de resturi sub unghie.
  • Modificări texturale. Unghiile îngroșate, fragile, descuamate sau cu suprafață neuniformă indică existența ciupercilor.
  • Durere sau umflături în jurul unghiei.
  • O senzație de mâncărime în zonă.
  • Miros urât care provine de la unghii

Factori de risc pentru infecțiile fungice ale unghiilor

Some figure
Deși persoanele în vârstă prezintă un risc crescut în ceea ce privește ciuperca unghiilor, oricine poate suferi de această afecțiune.

Persoanele în vârstă sunt mai expuse riscului de a dezvolta o infecție fungică a unghiilor. La ele, creșterea unghiilor este mai lentă, circulația sângelui este redusă și există un istoric mai lung de expunere fungică.

Persoanele care suferă de diabet, precum și cele cu un sistem imunitar slăbit, sunt mai predispuse la dezvoltarea ciupercii unghiilor. Persoanele cu „picior de atlet” își transferă adesea ciupercile de pe piele pe unghii.

Există, de asemenea, un risc crescut la persoanele care au o afecțiune care provoacă leziuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul. Utilizarea pe termen lung a antibioticelor crește riscul de infectare, la fel și excesul de greutate, transpirația excesivă, incontinența și sarcina.

Îți recomandăm:

5 trucuri pentru a elimina ciuperca unghiei

Prevenirea este cel mai bun medicament pentru infecțiile fungice ale unghiilor

Infecțiile fungice ale unghiilor sunt dificil de tratat. De obicei, remediile naturale sunt utilizate în cazurile ușoare. Dacă acestea nu sunt eficiente, cel mai bine este să consulți un medic. Poate fi necesar un tratament specializat.

Există momente în care sunt necesare medicamente antifungice pentru eradicarea infecției. În cele mai grave cazuri, poate fi necesară îndepărtarea completă a unghiei prin intervenție chirurgicală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Yugcha Chicaiza, E. G. (2018). Programa educativo sobre factores de riesgo de pie diabético por el uso inadecuado de calzado entre los pacientes del club de diabéticos del centro de salud Morete Puyo (Bachelor’s thesis).
  • Vialat Soto, V., Merayo, V., León Alonso, D., & López Díaz, V. D. L. C. (2014). Sudor compensador, un efecto no deseado secundario al tratamiento quirúrgico de la hiperhidrosis primaria infantil. Revista Cubana de Pediatría, 86(2), 207-214.
  • Chanussot, C., & Arenas, R. (2007). Infección micótica plantar e interdigital en pacientes con onicomicosis. Revista iberoamericana de micología, 24(2), 118-121.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.